Фотоалбумът е истинско семейно богатство, което децата могат да наследят от своите родители. В действителност обаче, дори албумът с много високо качество трудно може да се запази за повече от половин век. Следователно, когато дойде време, снимките трябва да бъдат преместени в нов албум, за да се предотврати повреждането им и да се запазят за потомците.

Първият албум за снимки е представлявал обикновена книга, в която са  поставени пробни снимки. Може там да са били помествани снимки на роднини, но тази книга не би могла да се съотнесе към семейните албуми.

Първият фотоалбум

Първите албуми се появяват почти веднага след създаването на фотографията. Само една година след появата на първите фотографии през 1840 г., английският учен Уилям Талбот прави първия фотоалбум. През 1846 г. той прави книга с фотографии като илюстрации, наречени "Моливът на природата". Има снимки на архитектурни и природни пейзажи.

Албуми за колекции

Поради факта, че фотопроцесът набира популярност, книгите за фотографии започват да се появяват по рафтовете на магазините.

През 50-те години от деветнадесети век във Франция се появява Cartes-de-Visite - фотографии с размери 11,4 см х 6,4 см, които се прикрепят към визитните картички. Те са се радвали на голямо търсене:  били събирани, съхранявани, изпращани по пощата, разменяни и т.н. Измислен е и специален албум, предназначен за колекционери. Той е оборудван с джобове и слотове за визитни картички.

Интересът към събирането се увеличава, но албумите, които са на разположение в търговската мрежа, не дават възможност да се спасят изрезки от вестници или писма, например. За целта има албуми без джобове и слотове с дебели листове картон.

Творчески подход към фотоалбумите

През 1873 г. канадски вестник публикува статия, в която на читателите се предлагат няколко начина как да направят обикновения албум за фотографии уникален. От този момент фотоалбумите започват да се появяват в дневните на богатите хора и стават част от декора на стаята. Популярността на тези предмети се отразява на техния външен вид и качество.

Сега, с навлизането на цифровата фотография, фотоалбумите са останали на заден план, но въпреки това все още има хора, които ги купуват. Широка гама фотоматериали може да откриете в онлайн магазин Equipex-bg.com, където само с няколко клика можете да направите поръчка на фотоалбуми или рамки на изгодна цена.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар