Жажда да пътуваш: Три любопитни момичета и техния пътеводител


Почти сме сигурни, че ви е случвало да влезете в някоя книжарница, а погледът ви да се спре поне за малко на едни симпатични книжки, или по-скоро - пътеводители, които по един прекрасен начин да разкриват пред вас нови и нови хоризонти, що се отнася до по-малко популярни кътчета за изследване на територията на България.

Всичко започна с пътеводителя на Peika.bg за 2015 година, носещ името "50 места, които да посетите в България". Инициативата на нашите колеги се оказа толкова успешна, че последва и ново издание на книжката, но този път "50 места, които да посетите в България през 2016 година". Защото се оказа, че само петдесет локации не са достатъчни, а България предлага далеч повече.


Те са три слънчеви, позитивни и любопитни момичета - Ивалина, Марина и Мария, а своята мисия описват така: "Две години поред предизвикваме българите да (пре)откриват страната си, да пътуват, да опитват нови вкусове и да откриват нови способности у себе си. Двата ни пътеводителя вдъхновиха хиляди българи да открият нови дестинации, понякога на 20 км от родния си град".

И успяват! Безброй пъти сме се съгласявали, че повечето българи познават твърде малко от собствената си родина, като често на хората е нужно малко "побутване", за да стегнат багажа си и да тръгнат на път. Именно подобна роля играят пътеводителите на Peika, които Ивалина, Марина и Мария вече две години изготвят с много любов и внимание към детайла. 

Peika2016_FB_TimelineOptimized

Здравейте, Peika! В пътеводителя си за 2016 година сте ни подбрали още 50 места, които да изследваме по време на пътешестванията си из България. Как ги събрахте?

Всички места и в двата пътеводителя са лично посетени от нас (от екипа на сайта или от наши приятели - луди глави в различни краища на България, за които знаем, че са откриватели на скъпоценности на път). Идеите идват от много места - понякога прочитаме за някое място и отиваме. Друг път прочитаме някой разказ и отиваме да търсим мястото, където се развива действието (като Спасова могила от разказа на Елин Пелин). А понякога се спираме да си купим праскови от някоя баба в някое село и тя като ни заразказва легенди и истории… се чудим къде по-напред да идем. Любопитни сме, накратко. А като питаш, получаваш и много интересни отговори.

Шуменска крепост
Шуменска крепост

Има ли от тези 50 локации такива, които лично на вас са ви супер любими?

Всеки от нас си намери по някое ново любимо място покрай преоткриването на България, което направихме през последните години. Нали сме Peika, харесваме си гигантската пейка в Димитровград. И тези дестинации, дето им викаме храстинг, и си спомняме дълго и напоително как сме обикаляли по шубраците. И спокойните родопски селца, в които отиваме, като ни писне от търчащото време - минаваш табелата на селото и светът спира да се върти. Изненадаха ни и новите интерактивни музеи - в Ловеч, в Габрово и в Разград, които изцяло променят представата за това какво е музей и какво е преживяването в него.

Хасково - Паметник на завистта
Хасково - Паметник на завистта

Имайки се предвид, че вече имате издаден пътеводител и за 2015 година, то това прави общо 100 места за изследване в България. Останаха ли локации и за трета книжка?

Локации да искаш! Живеем на 111 000 квадратни километра, пълни с легенди, скали, пещери, останки от крепости и тематични маршрути. Може не всичко да ни е маркирано и с табели, но понякога да откриваш сам е по-забавно. Даже винаги.

Село Долен
Село Долен

През повечето време мечтаем за пътуване в чужбина, а се оказва, че не сме видели почти нищо от нашата страна...

Проблемът идва, когато си обиколил повече от 35 страни и все още усещаш, че не си видял почти нищо. Хубавото е, че в един момент осъзнаваш, че дори да пътуваш всеки ден - пак няма как да обиколиш целия свят. Тогава България ти се струва прекрасна възможност, защото е наблизо, достъпна дестинация е и може да ти даде много. Пък и когато отидеш в чужбина, ти си посланик на страната си. Ако не я познаваш, как ще разкажеш за нея, за да поканиш чужденците да я опознаят?

Пазарджик, парк остров Свобода, динозавър в динопарка
Пазарджик, парк остров Свобода, динозавър в динопарка

Какви са скритите предизвикателства и загадки в книгата?

За да не допуснем нито за секунда да скучаете, за някои от дестинациите сме ви подготвили предизвикателства - да откриете нещо конкретно на самото място (таен проход в стената на крепост), да опитате типично ястие, да се научите да правите нещо ново (домашна ароматерапия с рози в Долината на розите), да откриете свои скрити таланти (фотография или керамика в Стара планина)…

Село Белозем
Село Белозем

Трябва ли задължително да имаш автомобил, за да посетиш всичките места от пътеводителя?

Не е необходимо да имаш собствен автомобил, може да вземеш назаем от приятел (усмихват се). Постарали сме се да има места за пътуващи с всякакъв транспорт. Има такива, до които да стигнеш с влак, автобус, влак, колело или с кракомобил. Някои места са с повишена трудност, но те са отбелязани и ще знаете с какво се захващате.

Небесните пасбища
Небесните пасбища

Какво трябва да си приготви човек като екипировка, преди да тръгне да пътува?

Винаги се екипираме с добро настроение, удобни обувки, мокри кърпички и вода. Приятната компания на друг пътешественик е винаги добре дошла. Всичко друго е по желание.

Поморийско езеро
Поморийско езеро

Успяхте ли да дегустирате нови ястия или напитки по време на пътуванията си, които до момента не бяхте опитвали?

Сосът скордаля към панираните калмари във Варвара - голяма вкусотия. И прочутите мекици с домашно сладко от зелени смокини, заради които идват почиващи от цялото Южно Черноморие - пак там.

Археологически парк Тополница - неолитни къщички край село Чавдар
Археологически парк Тополница - неолитни къщички край село Чавдар

Защо пътувате, Peika? Какво ви носи това?

Защото страдаме от дромомания (дромоманията е медицинска диагноза, която може да се опише като патологичен туризъм – или непрестанно желание да се местите от едно на друго място. Импулсите на пациента са толкова силни, че той не може да им устои и пътува непрестанно. Вижте дали вие имате някой от 20-те симптома на дромоманията).

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни