След успеха на „Китът“ на тазгодишните Оскари, светът заговори за възраждането на Брендън Фрейзър. Появи се шеговитият израз „бренесанс“, който Туитър култивира, за да обясни персоналния подем на актьора. Триумфалното завръщане на Брендън Фрейзър обаче предизвика полюсни реакции.

Редиците на коментиращите се разделиха между "осанна" и "разпни го“, което е естествената реакция след такъв успех като спечелването на най-голямата филмова награда. Голяма част от хората в бранша недоволстваха заради представата, която героят на Брендън Фрейзър създава за пълните хора. Актьори с хомосексуална ориентация, за които ролята на Чарли би била близка, възнегодуваха, че именно сексимволът от 90-те е избран да портретира този персонаж. 

Други поздравиха актьора за технически и артистично трудното превъплъщение и дългите овации на самата церемония след обявяване на победителя за главна мъжка роля потвърждават като цяло благосклонната оценка на гилдията. Много видяха в персонажа на бавно самоубиващия се Чарли метафора за “смъртта” на кариерата на Фрейзър, затова и отчетоха представянето му като триумфално завръщане.

Брендън Фрейзър - изпитания и триумф

За много от редовите меломани триумфът на Фрейзър е като победа на второразреден спортен отбор, който се изстрелва напред благодарение на комбинация от щастливи обстоятелства. Ала всъщност актьорът извървява трънливия път от мега успеха до забвението и обратно и това му коства много.

Една от причините, поради които Брендън Фрейзър за дълго отсъства от бляскавата филмова сцена, е влошеното му здравословно състояние и поредицата от операции и процедури, които трябва да претърпи, за да се възстанови. Малко известен факт е, че актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си и това остава траен отпечатък върху тялото му.

Китът
Брендън Фрейзър в "Китът"

В годините след успеха на “Мумията” на Брендън Фрейзър му се налага да претърпи редица хирургически интервенции - от смяна на коленна става до гласни струни. Трилогията, която изстреля актьора в звездните висини на Холивуд, както дава, така и отнема. Самият Фрейзър коментира, че ролята е била изключително изискваща във физическо отношение и ледените компреси са били ежедневие.

Актьорът преминава и през драмата на развода и през опити за сексуален тормоз. Фрейзър е убеден, че попада в своеобразен “черен списък” след като не отговаря на посегателствата на Филип Бърк, който е президент на организацията зад “Златен глобус”. Самият Бърк отрича обвиненията, ала преживяването оставя следа у актьора.

За много от почитателите на Брендън Фрейзър всяко едно от изпитанията, през които преминава любимецът им, дава необходимата сила и опит на актьора да се справи с ролята на Чарли от филма на Аронофски “Китът”. Болката от загубата на любимия, физическата неспособност на тялото, срамът и стигмата около сексуалното - това са все неща, които Фрейзър е преживял лично.

Брендън Фрейзър
Младият Брендън Фрейзър в екшъна "Мумията"

Китът” - началото на “бренесанса”

Когато режисьорът на “Китът” мисли кое ще е най-доброто решение за кастинг за ролята на Чарли, случайността изпречва на пътя му Брендън Фрейзър. Аронофски гледа второразреден филм с актьора и решава, че иска именно него за ролята на своя водещ персонаж. Какво е видял режисьорът, за да познае своя Чарли?

Мнозина актьори са преминавали през физически трансформации, за да се превъплътят в своите персонажи - и Крисчън Бейл, и Матю Макхонъхи, и Чарлийз Терон. В много от тези случаи резултатът е бил златна статуетка. Не само заради огромното предизвикателство, но и заради дълбочината, която тази трансформация предизвиква в образа.

Триумфът на Брендън Фрейзър е във всичко това - в приемането на предизвикателството, в безупречното изпълнение, в дълбочината, която влага в своята роля. Така както на младини той е поставял тялото си на изпитание в каскадите за своите филми, така и тук осмисля играта си през тялото и неговата способност да внушава.

Чарли на Брендън Фрейзър убива себе си бавно и методично чрез храната. За него тя е инструмент, с който да въплъти скръбта по загубения любим. Чудовищните размери на тази скръб са едно горчиво напомняне на света колко крехка е всъщност човешката душа и колко малко неразбиране е нужно, за да бъде скършена тя.

Брендън Фрейзър
"Китът"

Оскар” - емоционалният триумф

Често зрителите виждат само крайния продукт от един филм и съдят за представянето на актьорите единствено от въздействието, което героите им предизвикват. Ала пътят до завършения продукт е дълъг и трънлив, често изисква спазването на железен режим, изтощаващ график и много саможертви.

Затова и самият Брендън Фрейзър оставя емоцията да го завладее, когато приема статуетката за най-добра мъжка роля. Той отправя апел към всички, които по някакъв начин се чувстват загубени като него или като героя му, да намерят сила в себе си, за да потърсят помощ. Овациите, които следват думите на просълзения актьор, са израз на желанието у всеки един от нас да бъде видян и разбран.

Триумфът на Брендън Фрейзър не е само в успешната роля, в усилието да изиграе труден герой като Чарли, но и в това, че успява да покаже на Холивуд и на всички, които са смятали кариерата му за мъртва, че втори шанс винаги има и рано или късно талантът получава своята възможност да блесне.

Изглежда, че възходът на актьора продължава своя подем, защото за тези, които се чудят какво следва от тук насетне за актьора, отговорът е филм на Скорсезе в партньорство с  Леонардо ди Каприо. За Брендън Фрейзър остава да смълчи своите критици с още една успешна роля, която да покаже, че “бренесансът” е тенденция, а не мимолетно явление.

Автор: Ралица Люцканова

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар