Завръщането на деним якетата

"В този живот съжалявам само за едно - че не аз съм измислил денима", казва Ив Сен Лоран.

И с право, защото денимът устоява на всяка промяна на поколенията и запазва своята привлекателност. През късната втора половина на миналия век, тези якета заемат сериозно място в модата в продължение на десетилетия. Има само няколко неща, които могат да бъдат определени като по-емблематични и по-внушителни от дънковото яке и това е причината всеки един от вас да има поне едно в гардероба си. Защото дори един път носено, то определено се превръща в част от индивидуалността на човека.

Универсалното му приложение и съчетаемостта му с почти всички дрехи е това, което го прави уникално. Дънковите якета се правят така, че едновременно с тях да можеш да яздиш кон и да се появиш на официална вечеря. Звездите ни го доказват. И ако все пак не сте фенове на класическия модел деним якета и не ви грабва това, което чувате досега, то вече освен него може да намерите всякакви разновидности с щампи и пищни ръкави, а за цветовете да не говорим – светло или тъмно, изтъркано или на кръпки, та дори червено с дупки – както пожелаете.

Есенната колекция, която вече налазва пазара, е идеалният момент да се докаже 130-годишната деним история и нейния блясък, както се налага отново последните години.

През 2017г. на седмицата на модата в Ню Йорк се представят няколко модела дънкови яките, след чиято поява английският всекидневник The Guardian предсказва, че през 2018г. тези якета ще бъдат навсякъде. Е, не са сгрешили. Въпреки че много от хората си мислят, че времето на деним якетата вече е отминало, то нека сега ви докажем обратното.

Това, което прави якето още по-ценно е със сигурност историята, която то носи. Останало като икона на цигари Marlboro и на знаменитости като Мерилин Монро и Мадона, то разказва.

Първите сто години от съществуването си денимът скромно "води живота си" под формата на работническа униформа, но бързо се намесват хора, които успяват трайно да променят предназначението му. Оттогава до днес, деним якето претърпява хиляди метаморфози, а този сезон отгръща поредната нова страница в историята си. От началото, което Леви Щраус поставя, без дори да осъзнава, през времена, когато тези якета са били свързани с младежката престъпност, каубоите,мотористите и музикантите, та чак до днес.

"А какво е днес" е логичният въпрос? Отговорите са в сложно обработените елегантни тъкани на MaxMara и Valentino, в почти неразпознаваемата версия на Chanel и 3.1 Phillip Lim и във вдъхновяващите експерименти с формата на Balmain и Barbara Bui. Техен контрапункт са бунтарските демонстрации, преливащи от огромни форми, фантастични прокъсвания, ярки апликации и почти невидими щампи, неизбежно привличащи вниманието в колекциите на Ashish, DKNY, Junya Watanabe и Louis Vuitton.

Денимът не случайно е сред любимите "играчки" на модата. Изучили до съвършенство удивителния му потенциал да се приспособява към всеки културен повик, дизайнерите за пореден път перифразираха миналото му и му придадоха нов  смисъл. Седмицата на модата в Ню Йорк, където още се чуват токчета, ни предложи много какво да гледаме и от публиката, където също се наблюдаваха екстравагантни модели деним якета, които папараците бързаха да заснемат. 

Единственият съвет, който можем да ви дадем е да забравите за етикета "обикновен", защото деним якето е всичко друго, но не и това и  бързо да си набавите ВАШЕТО яке, което да разказва ВАШАТА история.

Наталия Бекярова

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни