Концерт с филмова музика ще отведе публиката в необятния вълшебен свят на киното на 19 април в София. Събитието е трето от поредицата „Заслушай се“ и ще бъде на неслучайно избрано място - най-старият действащ киносалон в столицата „Влайкова“. На концерта ще бъдат изпълнени интерпретации на едни от най-популярните творби от култови филми в изпълнение на цигуларя Йосиф Йосифов и пианистката Зорница Тонева.

Репертоарът е специално подбран и разработен за концепцията на това издание на “Заслушай се”. Публиката ще чуе незабравими изпълнения от филми като “Списъкът на Шиндлер”, “Усещане за жена”, “Невероятната съдба на Амели Пулен”, “Ново кино „Парадизо“, “Подвижният замък на Хоул” и др. 

Музикалният спектакъл ще бъде подкрепен и от визуализации под формата на специална прожекция, подготвена от сценографа и визуален артист Яна Меламед. Всичко това ще има и своя специален водещ – режисьорът и киноман Йосиф Меламед, който ще разкаже повече за историята на филмите и произведенията, които ще бъдат изпълнени от музикантите.   

„За нас е чест и удоволствие да съберем няколко различни изкуства и артисти от различни сфери в рамките на само едно концептуално събитие - класически музиканти, визуален артист и режисьор. Всичко това – в най-стария действащ киносалон в София, запазил своя автентичен облик и до днес. Нямаме търпение за тази среща с изкуството, която е без аналог в културната програма на столицата до момента”, споделят организаторите от Lampa Collective.

Цигуларят Йосиф Йосифов е част от състава на Софийска опера и балет от 2012 г., с успешни гастроли в Германия, Япония, Словения, Гърция, “Болшой театър” в Москва и др. През последните 13 г. има множество камерни и солови изяви, вкл. като солист на Симфоничния оркестър към Национална музикална академия, Участва и в съставите на Класик ФМ и други оркестри. С пианистката Зорница Тонева музицират заедно от 2017 г., като разширяват репертоара си както с класически камерни образци, така и в по-свободни жанрове като танго, филмова музика и др.

Пианистката Зорница Тонева завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалности пиано и тонрежисура. Лауреат е на български и международни фестивали. Реализирала е студийни записи в БНР и НМА. Солист е на Камерен оркестър Добрич.

Заслушай се

Разградска филхармония, Академичен симфоничен оркестър на НМА. Участва в състава на „Павароти трибют“, с който реализират две турнета в Китай. През 2012 г. става артистичен директор на сдружение „Артекласика“, с които осъществяват редица концерти.

Поредицата “Заслушай се” стартира на 14 февруари с уединен концерт на свещи в едно от най-шумните парти места в София - клуб К.Е.В.А., с програма от ирландеца Джейми Макдоналд и неговата група The Number Nein. Събитието бе разпродадено, а през март станахме свидетели на второто издание на “Заслушай се” с концептуална идея “Концерт в библиотеката”. В него участие взеха група Sabor Africa, която събира музиканти от 5 различни държави и 3 континента. Те препълниха читалнята на Столичната библиотека и впечатлиха с много летен дух и гореща средиземноморска музика. 

Проектът "Заслушай се" е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар