Започват литературни разходки в София

Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ са истории, разказани по необикновен начин. През специални градски разходки, водени от писатели и поети, теоретици и литературни историци се потапяме в разказваната история, докато се наслаждаваме на красива София. Литературните разходки са със свободен достъп и без нужда от предварително записване. Провеждат се в периода юни-октомври. Предвид ситуацията с COVID-19 е съобразено преминаването през места, които позволяват хората спокойно да спазват необходимата дистанция.

Водещите на Литературните маршрути и тази година са забележителни личности!  Това са: поетът Калоян Праматаров и писателят и драматург Георги Тенев; литературният теоретик и историк Лора Шумкова и Катя Зографова, главен уредник на Вапцаровия музей и автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература. Към програмата се включват и от Детските литературни маршрути с водещ Зорница Христова. Всички те ще представят избраните истории пред микрофон, така че дистанцията няма да ощети преживяването.

Събитията започват съвсем скоро! Първата обявена дата е 24 юни, сряда, а часът – 18:30. Пред Народния театър "Иван Вазов" Лора Шумкова ще открие Литературните разходки с поредицата "Софийски страници", която тя създаде през 2019 г. , а продължението на заглавието е "Алхимия на ранения град". Станете част от изключителната разходката, която ще Ви отговори на въпросите: как са живели софиянци в първите години на Втората световна война; кое е събитието, което ги принуждава за по-малко от денонощие да напуснат домовете и града си; кой класически български роман документира това противоречиво време; как се възстановява опустошената столица и защо улица "Търговска" се превръща в символ на изгубената София? С помощта на мемоарни свидетелства и литературни фрагменти Лора Шумкова ще представи един от най-трудните и най-премълчаваните периоди в новата история на София.

Следващата дата е насочена към детската аудитория – 27 юни, събота. Водещ на събитието е Зорница Христова, преводач, писател на детски книги и съосновател на издателство „Точица“. Тези вълшебни литературни пътеки ще преминават между произведенията на знаменитите Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич. Началото на Детския литературен маршрут е от 10 ч. на ул. "Елин Пелин" 1.

Следва още една необикновена литературна разходка озаглавена "По стъпките на Синьото момче"! Това момче е  Александър Вутимски, а поетът, преводач от френски и археолог - Калоян Праматаров ще ни разходи по неговите следи. Разказът започва на пл. Лъвов мост, в близост до едни от най-старите хотели в града, преминава покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторската градина, където той е работил известно време като пазач. Калоян Праматаров ще ни преведе както през биографията на поета, така и през контекста на неговото творчество. По този начин ще се „докоснем“ изцяло до Синьото момче. Датата е 1 юли, сряда, а часът 18:30!

Стигаме и до следващото събитие отдадено на „Патриархът на българската литература“ Иван Вазов и честването на 170 години от рождението му.  Темата е "На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс", с водещ  Катя Зографова. Неслучайно началната точка е Борисовата градина, при езерото „Ариана“, 8 юли, сряда, от 18:30 часа. Разказът ще ни пренесе във „Вазовата“ София между Княз-Борисовата градина и салона на Евгения Марс; за драматичната предистория на парка или борбата на Стамболов срещу унищожаването на дървесните видове от хора, които се опитвали да запазят слатинското пасище за овцете си; за първообраза на градината на швейцарския градинар Даниел Неф, любител на цветята и акациите; за това как младите писатели Елин Пелин, Стилиян Чилингиров, Стоян Загорчинов тайно следвали кумира си, без да посмеят да му се обадят, по тогавашното спокойно и просторно Цариградско шосе в разходката му до Борисовата градина и обратно; за още малко известни факти и пресечни точки в житейския път на Иван Вазов и Борисовата градина!

Тази година отбелязваме и 135 години от рождението на поета и драматург Николай Лилиев. Ето защо последното събитие от програмата е посветено на него. В двата края на този маршрут са метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - от Народния театър "Иван Вазов" до улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име. Водещ и автор на маршрута ще бъде писателят и драматург Георги Тенев, който ще ни преведе през тази Литературна разходка в началото на октомври.

Не пропускайте да станете част от литературна София!

Литературните маршрути се организират от Фондация „Прочети София“ с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община.

Снимка: Azcheta.com

Криста Янинска

"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили" - Хенри Дейвид Торо. А Криста въодушевено създава своите дни!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни