През месец май хорър класиката на покойния Стенли Кубрик "Сиянието" (The Shining) навърши 35 години от излизането си на бял свят, като и до днес екранизацията на едноименния роман на Стивън Кинг остава един от най-ярките проекти в биографията на именития режисьор.

Главната роля във филма се изпълнява от неподражаемия Джак Никълсън, който влиза в ролята на писател, търсещ покой и условия за писане в изолиран хотел, за който да се грижи по време на тежката зима. От тук нататък обаче животът на неговия герой Джак Торънс и семейството му се обръща на сто и осемдесет градуса, а от ръкавите на Стенли Кубрик започват да изкачат асо след асо.

Представяме ви и някои избрани кадри "зад кулисите" на "Сиянието", който горещо ви препоръчваме да видите, ако по някаква причина все още не сте.

1

"Сиянието" се появява на голям екран през 1980 година, като лентата е базирана на едноименния роман на Стивън Кинг, макар и с някои сериозни разлики в развитието на историята.

2

Филмът се радва на положителни отзиви от страна на критиката, а легендарният режисьор Мартин Скорсезе го обявява за "един от единадесетте най-страшни филма в историята на киното".

3

Любопитното е, че Стенли Кубрик е имал интереси относно хорър жанра и преди това. През 70-те години Кубрик е имал силно желание да режисира и друга хорър класика - "Екзорсистът", но единствено при условие, че и го продуцира в същото време. Нещо, което така и не се случва, за съжаление.

4

Въпреки че "Сиянието" е базиран на романа на Стивън Кинг, според биографа на Стенли Кубрик - Дейвид Хюз, режисьорът лично е отклонил помощта на хорър-майстора при реализацията на филма. Стивън Кинг е написал чернова на сценарий за филма, който обаче Кубрик не е одобрил. Вместо това, той използва помощта на Даян Джонсън, тъй като е бил фен на книгата й The Shadow Knows. Двамата са прекарали общо 11 седмици, работейки над сценария на "Сиянието".

5

Самият Стивън Кинг обаче не харесва "Сиянието". Авторът споделя, че е имал високи очаквания за проекта, които обаче не са се оправдали в последствие. "Дълго време адмирирах Стенли Кубрик и очаквах много от филма, но останах много разочарован от крайния резултат. Някои части от филма са стряскащи, но пък други бяха плоски". Кралят на хоръра не остава особено въодушевен и от избора на Джак Никълсън за главна роля в лентата.

BTSshining1big

За да предпази психиката на малкия Дани Лойд, който влиза в ролята на Дани Торънс - малкото момче на Джак Торънс, Стенли Кубрик го уверява, че те всъщност снимат драматичен филм, а не хорър такъв. Интересното е, че Дани Лойд така и не гледа "Сиянието", докато не навършва 16 години. В последствие Лойд заявява, че лентата изобщо не му е изглеждала страшна, просто защото е бил на снимачната площадка при заснемането й.

7

А знаехте ли че култовата реплика на Джак Никълсън - "Тук е Джони", докато разбива вратата на банята с брадва, всъщност е импровизирана? Никълсън изкрещява култовата фраза на Ед МакМеън от The Tonight Show Starring Johhny Carson, а идеята на актьора проработва и се превръща в един от най-запомнящите се моменти в лентата.

8

Въпреки че отношенията между Стенли Кубрик и Джак Никълсън са отлични, знаменитият режисьор е далеч по-брутален спрямо Шели Дювал, която влиза в ролята на съпругата на Джак Торънс. Самата Шели споделя: "Между май и октомври здравето ми се влоши, защото ролята ме постави под страхотен стрес. Стенли изискваше повече от мен, отколкото всеки друг до този момент. Никога не съм имала по-трудна роля".

9

Според повечето източници, целият процес по завършване на филма е отнел на Стенли Кубрик около пет години от живота му.

10

Интересно е, че "Сиянието" излиза на бял свят след "Бари Линдън", който завинаги остава в историята като най-неуспешната лента на Стенли Кубрик, що се отнася до комерсиалния му успех. "Бари Линдън" успява да заработи едва 9.5 милиона долара в Съединените щати, докато "Сиянието" се представя далеч по-добре, достигайки сумата от 47 милиона на територията на САЩ.

11

"Сиянието" е обект на интерес и от много любители на конспирациите. Някои смятат, че чрез него Стенли Кубрик открито признава, че е помогнал на властите да фалшифицират кацането на Луната, докато други са на мнение, че филмът всъщност разказва за геноцида над индианците. Трети пък смятат, че "Сиянието" е история за Холокоста.

12

Известно е, че Стенли Кубрик винаги е харесвал работата на Джак Никълсън. Очаквало се е Никълсън да участва в лентата на Кубрик за Наполеон, която обаче така и не се реализира като идея.

13

По първоначални планове снимките на "Сиянието" е трябвало да продължат 100 дни, но вместо това се стига до цели 250 дни работа на снимачната площадка. През цялото време Кубрик работи със сравнително малък екип - от десет или по-малко души, за да бъдат спестени средства.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

26


Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар