К-попът завладя западния пазар и промени представата ни за Изтока. Когато чуем тази дума, няма как в ума ни да не изскочи образът на красиви млади хора, които танцуват великолепно, имат нестандартни прически и неповторим усет за естетика.

Южна Корея е една от малкото страни в света, ако не и единствената, която има за цел да се превърне във водещ износител на поп култура в света. Корея избра своя имидж, а не твърдата сила, като маркетинг стратегия.

Уникалността на този жанр се крие в добре премислените действия на екипа, който подкрепя дадена група или индивидуален изпълнител. Започва се с определена концепция, която се поддържа във видеоклипове, фотосесии и интервюта. Тази концепция се допълва от прическите, грима, танцовите движения и самите изражения на артистите през целия период на промотиране, с идеята да бъдат неустоми за обикновения човек.

 

Както учените в хранителната индустрия могат да създадат вкусове и аромати, които могат да бъдат неустоими за човешките сетива, така и продуцентите в този тип музика създават своите групи. Това е една добре смазана машина за генериране на продукт, който да се продава и да кара зрителя да иска още и още.

През какво трябва да преминеш, за да станеш к-поп изпълнител? Гледайки с каква лекота изпълняват песните и танцовите си движения, няма как да не си зададем този въпрос. Уви, не е толкова лесно, колкото изглежда. Първо започваме с прослушвания към даден лейбъл, които преминават през много и разнородни етапи. След като бъдеш одобрен, ти ставаш trainee, което не означава, че ще бъдеш избран да бъдеш част от някоя група. Обучението преминава в ежедневни уроци по танци, пеене, физическа подготовка. Следи се за ръст, тегло, кожа и е възможно да се инвестира в пластична хирургия, което е често срещан мотив в к-поп света, защото едно от най-главните качества на един идол е визията.  Средната продължителност на периода на обучение е между 2 и 5 години, но има изпълнители, които пробиват след 9-10 години.

 

Но не се плашете от тези цифри, обикновено артистите започват да тренират в прогимназиална възраст. Именно поради тази причина много от тях прекъсват своето образование, в името на тази мечта. Част от договора е клаузата “no dating”, т.е. нямат право да имат любовни връзки и дори разделят своите trainees по пол, за да нямат възможността да флиртуват един с друг. Личните социални мрежи и външни познанства са силно недопустими.

Никак не е лесно, нали? Много кръв, пот и сълзи отиват в създаването на този красив продукт, който наричаме к-поп. Жанрът, който катапултира Корея на световната сцена и промени облика на поп културата.

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар