За списъка с изисквания към партньора


Нашите приятели от ClubR са специалисти на тема запознанства и връзки, а ако се обърнете към техните услуги, нищо чудно те да ви помогнат да откриете правилния човек за вас. Цели двама от нашите автори вече се пробваха да го направят, а в този материал и в ето този можете да се запознаете и с впечатленията им, придобити от присъствието им на т.нар. „парти за необвързани“.

И тъй като вярваме на преценката и опита на ClubR, решихме да вземем „назаем“ от тях нещо интересно, свързано с онзи невидим списък с изисквания към партньора. Освен на него, те обръщат внимание и на някои полезни изисквания към нас самите, които да не забравяме да изпълним по време на първа среща.

Вижте за какво става въпрос.

Необвързан? Да.

Готов за връзка? Да.

Този път няма да направиш компромис? Да.

Имаш списък с изисквания, за да си сигурен, че няма да се наложи да правиш компромис? Да.

Когато става дума за избор на партньор, всеки има списък, дори и да не го осъзнава. Изискванията са най-различни – да е трезвен/-на, да няма отворени емоционални „рани“, да не е зависим от родителите си... Всеки от нас има идея с какъв тип човек би желал да прекарва времето си на основата на собствените си предпочитания и предходния си опит в тази сфера.

Специалистите от Club R насърчават клиентите си да мислят по отношение на съвместимостта, когато са на среща с нов човек или им предстои такава. „Кое е най-важното качество, което търсиш в един човек?“ е един от въпросите, на които препоръчват да си отговорите предварително. Може да е нещо толкова просто, колкото „да знае как да се държи на маса“, „да има добра лична хигиена“, „да се усмихва“…

Попитах една приятелка, която е разделена със съпруга си от година насам, но все още не излиза по срещи, какъв би бил нейният списък. Ето какво написа тя:

 1. Да умее да използва прибори за хранене (сериозно, толкова много хора не знаят как да се хранят)
 2. Да се вълнува от нещо, каквото и да било, извън работата си
 3. Да не е маниак на тема спорт
 4. Да поддържа ноктите си чисти
 5. Да се чувства комфортно гол
 6. Любопитен
 7. Щастлив
 8. Общителен
 9. Необвързан

Това е един нелош списък и изглежда разумен. Но тогава тя каза нещо интересно: „Вероятно проблемът е, че хората имат прекалено много или прекалено дълги списъци? Как можеш да определиш по точки кого можеш да обичаш?“

И е напълно права! Хубаво е да имаш списък с основните неща. Но да си прекалено взискателен към повърхностни фактори като банкова сметка, моден усет или избор на лично превозно средство може да означава, че изпускаш някои прекрасни възможности да откриеш любов на неочаквани места.

„Неизбежно е да започнеш да си представяш как би изглеждал партньорът ти, когато се подготвяш да смениш профила си от необвързан към обвързан“, казва клиничният психолог Сет Майерс. Той казва, че списъците с изисквания съществуват, защото имаме вродена нужда да предвидим обстановката и да подсигурим собствената си безопасност и оцеляване.

Да настояваш за черти на характера като честност и интелигентност е разумно. Но Майерс твърди, че да имаш списък с изисквания за физически, професионални или финансови характеристики, е нездравословен фокус върху повърхността.

Лори Готлиб е автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс „Marry Him: The Case of Settling for Mr. Good Enough”. В тази книга Готлиб казва на жените, че трябва да спрат да чакат мъжа на мечтите си, защото мъжът на мечтите им е илюзия. Готлиб обяснява пред CNN, че не се касае до понижаване на стандартите или примиряване със ситуацията, а по-скоро да направиш приоритет предпочитанията си, а не изискванията си.

„Ако наистина искаш да откриеш човека, който ще те прави щастлив цял живот, трябва да имаш предпочитания за нещата, които имат значение, и да си отворен към останалото”, казва тя. Готлиб твърди, че хората често пренебрегват черти на характера, защото намират даден човек за физически привлекателен, а трябва да е обратното.

„Отнасяме се към връзките както към пазаруването, и резултатът е, че забравяш, че и ти самият не си особено идеален“, казва Готлиб. „Никой не критикува собствените си черти, всички се държим все едно сме топмодели“.

Като се опитваш да намериш идеалния човек и си строго ограничен от дългия си списък с изисквания, рискуваш да не разпознаеш, че човекът отсреща е интересен и специфичен индивид, който може да се окаже сродната ти душа. Освен изискването за някакво общо благоприличие при потенциалните партньори, единственият ти списък с изисквания трябва да е към теб самия.

Опитай следните неща.

Преди среща:

 1. Обърни внимание на личната си хигиена. Изрежи си и си оправи ноктите, изкъпи се, измий си косата, измий си зъбите, ползвай дезодорант и дискретен парфюм. (Може да звучи странно, че започваме с това, но, повярвайте, доста хора го пренебрегват.)
 2. Бъди свеж и отпочинал. Ако е необходимо, подремни преди това.
 3. Отиди до тоалетната. Сериозно.
 4. Облечи се удобно в чисти и изгладени дрехи. Няма нужда да си като слязъл от модния подиум. Мисли както за стила, така и за практичността.
 5. Недей да се напиваш от притеснение.
 6. Бъди позитивен. Нямаш какво да губиш.

​По време на срещата:

 1. Бъди добър слушател, както и добър говорител. Ако си само едното от двете, това ще доведе до скучна среща.
 2. Поддържай съзнанието си отворено.
 3. Недей да говориш за бившите си или за майка си. (Това е много често допускана грешка!)
 4. Бъди подготвен да платиш сметката си.
 5. Недей да се напиваш от притеснение.
 6. Бъди позитивен. Нямаш какво да губиш.

Всичко, което можеш да направиш, е да обърнеш внимание на това, което можеш да контролираш. Направи го и след това остави нещата да се случват естествено.

А вие имате ли прекалено дълъг списък с изисквания?

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни