За Мила от София и Марсело от Монтана


Ще ви разкажа една история. Главните действащи лица в нея са двама. И са герои – не само в сюжета, но и в живота.

Мила Христова е модел на Ivet Fashion. Един от последните ѝ ангажименти я отвежда в Манчестър. Там тя е избрана на кастинг от 100 момичета за реклама на Shu Uemura – суперлуксозната марка на L’Orèal за козметика за коса. Снимките продължават повече от 12 часа, но приключват в рамките на един ден.

Марсело Илиев живее в Монтана. Той е от ромски произход. И е различен. Но не с етноса си, а с умствения си капацитет. Младежът е единственият българин, приет да учи в престижния CATS Cambridhe College. При това с такса, намалена с 48%, заради отличните му резултати по математика и английски език.

Мила заминава да учи в Англия на 13-годишна възраст. Познава отблизо трудностите на младите хора, обучаващи се в чужбина. Докато се подготвя за матури в Lancing College, се грижи за възрастни хора в неравностойно положение. Вярва, че сме съхранили добродетелите си, въпреки трудностите. И допълва: „За нас като нация образованието е най-голямото богатство, тъй като ни дава сигурност и независимост”.

Марсело решава да кандидатства в престижния колеж като на шега. Попълва тест онлайн и три дни преди следващия етап в София разбира, че е одобрен за него. Явява се и на следващия тест, а за прием се борят над 1000 ученици. Остават 13, сред които е и той. Накрая остава само един – Марсело от Монтана.

Снимка: в. „Труд"/Любомир Йорданов
Снимка: в. „Труд"/Любомир Йорданов

Мила разбира за Марсело от телевизионен репортаж. Трогва я мисълта, че детето има възможност да замине за Англия на почти същите години, на които заминава и тя. Развълнува я безусловната подкрепа на майка му – безработна жена, която доскоро се е препитавала като шивачка. „Видях през какво минаха и моите родители, за да завърша в чужбина. Не говоря за материалните жертви. Те се разделиха с единственото си дете”, споделя за VIBES Мила.

Пресечната точка между тях двамата се формира в решението на модела да дари част от хонорара си в помощ за заминаването на Марсело за Острова. Защото, дори и с намалена на половина такса за учебното заведение, сумата все пак остава непосилна за семейството му. Защо го прави? „Не се познаваме лично. От медиите разбрах, че е талантливо момче, прието в престижния Cambridge. Това е невероятен успех и заслужава да му помогнем да сбъдне мечтите си.” Както знаем обаче, една птичка пролет не прави, не прави и платена 2-годишната програма в колежа. Затова и попитахме Мила какво следва от тук нататък и дали ще продължи да следи „случая Марсело”: „Да, ще продължавам да го подкрепям. Призовавам и други  да го направят! Мога да го посещавам в колежа и да разговарям с преподавателите му, защото знам как работи Английската учебна система. На мен не ми беше лесно, трябваше да се справям сама.”

Сумата за цялото двугодишно обучение е 34 993 паунда. Добрите новини са, че правителството също се включва в каузата, осигурявайки необходимите 4350 британски лири, с които да бъде покрита първата вноска за настаняването на Марсело Илиев в общежитие. Първата вноска за колежа също вече е платена – от Строителната камара. Предприемачите единодушно решават да дадат път на младежа, а той, от своя страна, обещава като завърши да се върне и да работи в България.

Дарения за обучението на Марсело Илиев се събират и по сметка:
Юробанк България АД
IBAN BG 66 BPBI 7933 40 00235301
BIC: BPBIBGSF
Цветана Светлинова Илиева (за обучението на Марсело)

„Малко е нужно, но в правилния момент”, казва още Мила. А Марсело вече е в CATS Cambridhe College. Историята обаче не свършва дотук. Тя тепърва започва, а краят ѝ е все още неясен. Сигурно можем да го напишем заедно. С малко, но от сърце. За едно българско дете, прескачащо стереотипи и предразсъдъци. Дете, което просто иска да учи. И го може.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни