За какво да внимаваме при избор на часовник?

Изборът на часовник може да бъде превърнат в ритуал и да е изключително вълнуващо преживяване, дори цяло приключение, в зависимост от темперамента на човека, който си е поставил тази задача.

Обиколката по магазините в търсене на перфектния часовник няма да бъде безплодна, ако купувачът е наясно с целта на покупката си. Поръчката през интернет също е добра опция, стига да е направена от сигурен онлайн магазин за часовници като timebox.bg, които предлагат отлични дизайнерски модели.

Стилът, дизайнът, технологиите, марките

Защо си купуваме този аксесоар? Всеки ще отговори веднага - за да отмерваме всеки час, минута и секунда с него. Това е основната му роля. Има обаче хора, които притежават повече от един часовник, даже цели колекции. Явно за тях отчитането на времето не е единствената причина да притежават такъв уред. Той е израз на себеизразяване, накит, който ги характеризира и представя. Той е атрибут, който показва социалния им статус, мястото, което заемат в обществото. Това важи особено за часовниците, които са скъпи или са уникати. Според изследванията, годишно в световен мащаб се правят по 1,2 милиарда часовници. Съществува и голямо разнообразие от модели, дизайни, цени, затова при избора се имат предвид всички аспекти на един часовник.

Избор на механизъм

Днес се произвеждат основно кварцови часовници, те са почти 90% от цялото производство. Това е така, защото са по-изчистени и по-достъпни като цена в сравнение с всички други. Не се навиват, нямат нужда от специални грижи. Захранването се осъществява с кристал от кварц и батерия. Много точни са, отклоняват се с не повече от минута годишно. Хората, които са по-педантични, предпочитат механичните варианти. Те са сглобени от поне 130 елемента и изискват повече внимание. За да върви точно този часовник, трябва редовно да се навива. Има и такива с механизми, които сами се навиват. Те се привеждат в действие от гравитацията, когато ръката се движи.

За да работят добре, този тип часовници трябва да бъдат смазвани на всеки няколко години. В механизмите на часовниците са вложени скъпоценни камъни, но те всъщност не са чак толкова съществени. Те нямат същата значимост, както истинските, тъй като са синтетични рубинчета, вложени на определени места, но не са скъпи и не повишават цената на самия аксесоар.  По правило се използват 17 камъчета в един часовник.

Метали за изработка на часовници

По-добрите модели се правят от стомана, злато - 14 или 18 карата, платинени или композиция от няколко варианта материали. Всеки от тях има свои особености. Стоманата е по-твърда от златото и златните покрития се повреждат по-лесно. Независимо от този факт, златните модели се предпочитат повече заради статуса си. Платинените също са по-често представяни от луксозните марки, защото са от много рядък и твърд благороден метал. Титаниеви и стоманени часовници се правят за спорт, от тези материали се изработват и верижки.

Цена на часовниците

Всеки купува часовник според финансовите си възможности. Трябва да се има предвид, че в много случаи цената на избрания аксесоар зависи от механизма му и то в значителните 50-75%. Когато в един часовник са вложени много функционални възможности, елементите, от които се сглобява, стигат до 600 броя. Вложеният труд, за да се сглобят толкова части, често завишава значително и стойността му.

Функции, вложени в часовника

Всеки купувач се интересува от тези функции на часовника, които кореспондират с неговите идеи за целта на покупката. Основната роля е на отмерващ времето уред. Заедно с нея се предлагат и редица други възможности. Хронографът може да мери секундите. Може да има вградена алармена система, може да отчита времето в различни времеви среди и часови пояси. Някои показват фазите на луната и други. Изборът е според конкретните нужди и финансовите средства, предвидени за покупката.

Доколко е стабилен и надежден часовникът

Базово изискване е часовникът да притежава нужната надеждност. Ако се спрем на спортен модел, той е добре да е водоустойчив. Това означава да издържа на вода до 50 метра, но всъщност хубавите часовници се запазват до няколкостотин метра. Нужно е часовникът от този тип да се справя добре е на високо, както и на резки температурни аномалии.

Гаранционен срок на часовника

Всеки часовник идва при Вас с някаква гаранция във времето. Понякога тази гаранция е от години. Трябва да се следи и за опаковката, тя трябва да е оригинал и да бъде придружена с информация за модела. Сервизът също е въпрос, с който трябва да сте наясно още в началото.

Престиж на марката

Важен е и въпросът с престижа на бранда. Когато зад вашия часовник стои компания с вековна история, утвърдена във времето и създала свое уважавано име, можете да бъдете спокойни за своя часовник. Той със сигурност ще ви зарадва с високо качество. Трябва да се следи и цената на по-старите модели на часовника. Това е индикация за промяна в качеството на продукцията.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни