DiVino.Taste 2015 е все по-близо, а ние не спираме да ви споделяме какво да очаквате от  виненото приключение.

И през тази година форумът предлага любопитна програма от свободни лекции, които са достъпни за посетителите, закупили билет за изложението.

В 15.30 часа на 21 ноември ще бъде даден старт на престижния конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Домакин на 23-тото издание ще бъде Пловдив, който ще посрещне повече от 300 от най-големите имена в света на виното през месец май 2016 година. Конкурсът е известен с това, че от 2006 година насам обикаля различни градове в различни държави из Стария континент, събирайки едно от най-големите и сериозни винени журита в света.

Освен презентациите на винена тема, съботната програма съдържа три твърде различни, но изключително интересни лекции на тема кафе, сол и тероарно готвене.

За предизвикателството да си приготвим кафе у дома ще разкаже Йордан Дъбов на 21 ноември, от 12:30 часа, в зала 3.1 на НДК

Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе-инструктор и майстор бариста (както знаете, бариста е човек, който професионално приготвя кафе) от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffe, съосновател на Асоциация на българските баристи.

Той носи не само дълбоките познания за кафето, но и емоцията – и то така, че умее да ги предава на хората. Зарежда слушателите със собствената си енергия и по този начин ги заразява с идеята за доброто кафе.

Солта на живота

На 21 ноември, от 14:00 часа, в зала 3.1 на НДК Дияна Костовска ще представи традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро и ще разкаже за съкровището Сол и за българското Цвете на солта (Fleur de Sel).

Над 100 години в Атанасовско езеро край Бургас се произвежда сол чрез изпарение на морска вода. Солодобивът там е изцяло ръчен труд, изискващ физическа сила и свръхчовешка издръжливост за работа под палещите лъчи на слънцето.

Днес малко от нас се замислят за истинската стойност и ценността на солта като природен продукт, за дългия път, който изминава кристалчето сол от морската вода до нашата трапеза. В Атанасовско езеро се добиват три вида сол. Едната от тях е нерафинирана и носи нежното име Цвете на солта. Нежният розов цвят на кристалчетата се дължи на веществото бетакаротин, произведен от едноклетъчно водорасло Dunaliella и на солничното раче (артемия). Освен розовия си цвят, солта носи и аромат на море. За първи път Цвете на солта в България беше произведена през 2013 и все още се очаква на нашия пазар през 2015.

Дияна Костовска е експерт по устойчиво управление на природните ресурси. В момента ръководи изпълнението на проект Солта на Живота на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран по програма Лайф+ на Европейския съюз.

Тероарно готвене с Емил Минев

През последните три десетилетия станахме свидетели на различни революционни стилове и тенденции във висшата кухня – и сякаш всяко течение оставяше широка следа, върху която да се гради следващото, по-горно стъпало... В наши дни висшата кулинария отдава все по-дълбока почит към местния продукт, идващ от района около нас, чист, с благороден произход, с ясно потекло, от малки ферми, изразяващ мястото и традициите – или тероара. Тази философия е свързана и с осъзнаване на социалната и екологична значимост на малките фермери за устойчивото развитие на районите.

Когато през 2005 Емил Минев създаде първото авангардно меню у нас в ресторант „Талисман", още не знаехме колко голямо значение ще придобие понятието „тероар" в кулинарията. Като мислещ и вдъхновен кулинарен творец, той е на крачка пред „вълната" и още в петзвездния Shangri-La на Малдивите, където по-късно работи 2 години и половина като шеф-готвач, въвежда концепцията за тероарно готвене. По негова идея насред Индийския океан хотелската верига създава зеленчукови градини, които да осигуряват добри пресни продукти на хотела. Днес Емил Минев поддържа тази философия и в ресторант Ting в лондонския Shangri-La (The Shard), където е шеф-готвач: местни продукти от малки ферми около Лондон, уважение към мястото и производителите...

На 21 ноември, от 17:00 часа, в зала 3.1 на НДК, Емил Минев ще представи своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене.

На следващия ден, 22 ноември, от 12.00 часа един от най-изявените винени експерти у нас, Димитър Николов, ще представи предимствата на винения онлайн пазар с лекцията Apollowine.com reload – Пазарувай умно онлайн.

Какво представляват пък „дефектните" вина на Иво Върбанов, ще разкаже самият той с дегустация от 16.00 часа.

Припомняме ви, че цялата програма на DiVino.Taste 2015 можете да разгледате тук.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар