"За да те има" или помогни ни да имаме бебе


По официални данни, двойките с репродуктивни проблеми в България наброяват около 145 000, като 40 000 от тях се нуждаят от донорска яйцеклетка. Всички тези мъже и жени са изправени пред титанични предизвикателства, водени от една-единствена цел - да се сдобият с бебе. Именно към тези български двойки е насочена и инициативата "За да те има", стартирана в партньорство между платформата за обяви OLX и фондация "Искам бебе".

Според думите на организаторите, "целта на кампанията е да насърчи българите да помогнат на двойки с репродуктивни проблеми чрез дарение, като 100% от събраната сума ще бъде предоставена на фондация „Искам бебе“ и разпределена за инвитро процедури". Началото на кампанията бе дадено на 8 февруари, а размерът на събраната сума ще бъде обявен до края на месец март. След девет месеца и ще разберем на колко бебета е било помогнато да се родят.

А как всъщност можете да се включите в кампанията "За да те има", помагайки на двойките с репродуктивни проблеми?

Като онлайн платформа, която свързва хората, OLX насърчава българските потребители да помогнат на проблемните двойки, като закупят до 8 март от специално създадения сайт mama.olx.bg ръчно изрисувана матрьошка или 3D картичка. Сами можете да избирате сумата, която да дарите, a посочените цени на символите на кампанията от 5, 10 и 20 лв. са минималната стойност на дарението.

Spas Slivkov
Изпълнителният директор на OLX Спас Сливков

Събраните от благотворителната кампания средства ще бъдат пренасочени към фондация "Искам бебе" и съответно разпределени между двойките, които кандидстват за финансова подкрепа до 8 март на сайта на фондацията iskambebe.bg. Семейства с репродуктивни проблеми, избрани на случаен принцип, и отговарящи на критериите за кандидатстване, ще бъдат подкрепени с по 5000 лева. Критериите за кандидатстване включват българско гражданство, доказан минимум 2-годишен стерилитет и покриване на поне едно от следните медицински условия: да са изчерпали възможностите за финансиране от центъра за асистирана репродукция (държавния Фонд Инвитро), да са включени в донорска програма (за донорска яйцеклетка) и препоръката за лечението да изисква единствено инвитро процедура, дори да не отговарят на изискванията на Фонд инвитро.

„Дълго и внимателно обмисляхме какви да са критериите, по които да отсеем двойките участници в томболата за разпределяне на дарението. Решихме да сме в полза от всички онези, които нямат право на държавна помощ по една или друга причина. И за фондацията, и за OLX е важно да подпомогнем на двойките, които изпитват финансови затруднения в желанието си да станат родители“, споделя Радина Велчева, основател и председател на фондация „Искам бебе“.

Матрьошките, които могат да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми
Матрьошките, които могат да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми

"Аз винаги открито съм говорила за проблема, дори още докато се борех с него! И мисля, че това е начинът, защото колкото повече се крием и заравяме глави, толкова повече проблемът нараства! Да имаш репродуктивни проблеми не е нито срамно, нито притеснително! Дори напротив – да се пребориш с това е признак на много сила и вътрешна мощ! То е като да пребориш рак или левкемия...Разбира се, питали са ме защо си признавам, че децата са ми инвитро и този въпрос сам по себе си показва колко сме недорасли като начин на мислене“, допълва Нели Хаджийска, лице на кампанията и популярен ТВ водещ.

Организаторите на кампанията и нейното лице Нели Хаджийска
Организаторите на кампанията и нейното лице Нели Хаджийска

„Освен че се грижим за увеличаване на семейния бюджет, ние от OLX заставаме и зад социално значими каузи и помагаме да се родят повече българчета. Верни на откритите отношения със своите потребители, направихме процеса по набиране на средства и разпределянето им напълно прозрачен. Брояч на сайта отчита в реално време колко са дарителите, а информация за получилите финансова подкрепа ще бъде оповестена в средата на март отново на сайта на проекта – mama.olx.bg.“, каза Спас Сливков, изпълнителен директор на OLX. 

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни