Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri започва на 18 октомври и ще продължи до 8 ноември! Тази година мотото, под което ще се състои е: "Възпитание на чувствата"! По този начин CineLibri отдава почит на един от най-влиятелните френски писатели на XIX век – Гюстав Флобер. Отразени ще са 170-ата годишнина от смъртта на Оноре дьо Балзак и 150 години от смъртта на Чарлс Дикенс. Също така ще бъде отбелязана стогодишнината от рождението на виртуоза на словото Валери Петров и 10-ата годишнина от смъртта на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго.

Програмата предвижда още честване на 250 години от рождението на гениалния немски композитор Лудвиг ван Бетовен и 40 години от трагичната смърт на вечния Джон Ленън.

 

Предвид усложнената и неясна обстановка в резултат от разпространението на Covid-19, фестивалът адаптира значителна част от програмата си за паралелно излъчване онлайн чрез платформата Neterra TV+, като някои заглавия ще са достъпни само онлайн. Това дава широк достъп до филмовите събития и реверанс към всички зрители и ценители на литературните адаптации от по-уязвимите обществени групи, за които са предвидени специални пакетни цени.

Кинозаглавията ще бъдат разпределени в няколко модула, обединени от слогана "Възпитание на чувствата". Секцията с филми, които се състезават за голямата награда за литературна адаптация, носи заглавие "Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“.

Другите модули са според жанровата специфика на филмите: "Доводите на сърцето", "Сънят на разума…", "Който няма чувство за хумор, няма чувства", "Музиката е стенограма на емоциите", "Мъдростта побеждава съдбата", "Когато фактите говорят…", както и българските екранизации, условно събрани под знаковата фраза "Само ти, сърце…". Фестивалът ще предложи и няколко "Кратки изкушения" – избрани късометражни филми, които също се уповават на литературни произведения.

Ние от VIBES ще бъдем част от CineLibri, като отразяваме събития от програмата – очаквайте! А сега ще ви представим първия филм, с които ще бъде открит фестивалът. Това е "Кръстницата" с иконата на френското кино Изабел Юпер, а режисьор е Жан-Пол Саломе. Изключителната Юпер влиза в ролята на преводач в полицейски отдел и наркодилър в адаптация по романа на Ханелор Кейър. Повече за филма "Кръстницата" може да видите в трейлъра:

 

Откриването на CineLibri е първото събитие, за което зала 1 на Националния дворец на културата отваря врати след старта на карантината, наложена от пандемията COVID-19. На 18 октомври зрителите ще станат свидетели на музикален пърформанс-изненада, който търси отговор на въпроса: "Защо си ми, любов, кажи?"

Програмата на CineLibri предвижда също бляскава поредица от галавечери на културите, които тази година приобщават творци от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия. Събитията ще се състоят с подкрепата на посолствата на съответните държави. Ще бъдат организирани и образователни уебинари с участието на Георги Тенев, Светлозар Василев, Николай Йорданов и Анди Делиана.

В рамките на 21 дни в столицата се очакват над 300 присъствени прожекции във всички арт кина, няколко алтернативни пространства, културни институти. Освен София, домакини на събитията ще бъдат градовете Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград.

CineLibri 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", Национален филмов център и с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Автор

"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили" - Хенри Дейвид Торо. А Криста въодушевено създава своите дни!

Напишете коментар