"Вторници с Мори": За смисъла на живота, разказан в 14 вторника

Мич Албом е спортен журналист, работещ за вестник „Детройт фри прес“. За успешната си работа многократно е награждаван за спортен журналист „№1“ на Америка. Музикант, радиоводещ на всекидневна спортна програма, както и автор на няколко книги. Първият му роман е „Пет срещи в рая“, следват „Още един ден“, „Имай вяра“, „Великолепната петорка“ и други. С творчеството си става известен в литературните среди, а и във филмовата индустрия, тъй като по някои от книгите му са направени и успешни филми.


„Вторници с Мори“ се превръща в бестселър на американския пазар още с излизането си. Това е и книгата, която донася голям успех за Мич Албом, носейки му световна слава. Изданието на „Кибеа“ събира в около 200 сраници истоията на Мори Шуорц и „бившия“ му студент Мич Албом. Наричана още „последен урок за живота“ или „последната дипломна работа“, тази книга се превръща в един малък, но ценен наръчник за всеки, който се е докоснал до нея. Тук откриваме онези малки, на пръв поглед, прости моменти от живота, които пропускаме, а всъщност те са най-важните.

Всяка страница на това произведение открива пред читателя по една велика мисъл. Търси отговор на въпроса, от който винаги се е вълнувал човекът – смисълът на неговото съществуване. Въвличайки ни в историята си, Мори всъщност споделя много велики истини, валидни за всички нас. В разказите на любимия си преподавател Мич открива до известна степен себе си, сякаш Мори разказва неговия живот – забързаният към работа, загубил връзката с близките и семейството си. Човекът, отдаден на работата си, изграждащ име, професия, пари. Цялата тази борба един ден се обезсмисля, тъй като най-ценните неща в живота всъщност са скрити в хаотичното ежедневие, но те са толкова малки, че не ги забелязваме. В страниците на книгата много често ще разпознаем себе си – забързаният в хаоса на ежедневието. И в същото време - забравилият какво е да си щастлив.

Откровен до болка, Мори излива душата си в разговорите си с любимия студент. Читателят няма как да остане безразличен пред състоянието, в което се намира професорът. Прикован от тежката болест Латерална амитрофична склероза, той до сетния си час не се отказва да търси щастието в живота, гледайки през процореца в кабинета си.

Прозренията, до които великият професор стига в последните дни от живота си, са безценен източник на мъдрост и вдъхновение. Стойностни са онези книги, които успяват да накарат читателя да се замисли, да преоткрие себе си зад кориците и евентуално да се промени към по-добро. „Вторници с Мори“ би могла да се нареди сред книгите, които дават много и безспорно имат силата да ни накарат да променим начина си на мислене, да оценим важните неща в живота. 

Една житейска история, която, както много литературни творби, достойно се превръща в част от богатото литературно наследство на света. Мори Шуорц - вечният професор и неговия любим студент – Мич Албом, заедно за една последна дипломна работа на тема „Смисъла на живота“.

„Умирането – внезапно прогори Мори – е само едно от многото тъжни неща на този свят, Мич. Другото тъжно нещо е да живееш без да си щастлив. Сред хората, които идват да ме навестяват, има толкова многи нещастнии“

Дали това да бъдем щастливи всъщност не е била едиснтвената цел на Мори, предавайки ни този „най-велик урок на живота“?

Любомир Петров

Литературата и книгите са моят безценен източник на вдъхновение, а писането е моята страст. Поради тази причина избрах пътя на журналистиката. Споделям всичко, което ме заинтригува в живота около мен. Но безспорно книгите и литературата са темите, от които се вълнувам най-много.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни