За мнозина пътуващи, Тунис е една изключително интересна дестинация за почивка, която предлага комбинация от богата история, прекрасни плажове и неповторима култура. Страната се намира в Северна Африка и се радва на средиземноморски климат, който се отличава с меко и дълго лято и умерена зима. 

Изборът на най-подходящия сезон за почивката ви в Тунис зависи най-вече от вашите лични предпочитания. Ако търсите горещо време и водни атракции, то със сигурност трябва да го посетите през лятото. В случай, че сте заинтересовани от по-тихи и спокойни пътувания, пролетта и есента предлагат по-малък поток от туристи и по-умерени температури. Това време е по-подходящо за обиколки на забележителности.

Какво може да очаквате по време на почивката си в Тунис през различните сезони?

Всеки сезон си има своите плюсове и минуси. Знаейки тях, ще ви е много по-лесно, да прецените по кое време на годината да планирате почивката си в Тунис. Нека ги разгледаме:

  • Пролет – температурите по това време на годината са доста приятни, като средните им стойности са около 20-25 градуса. Това е перфектното време да се запознаете с местната култура, разглеждайки множеството забележителности по тези земи. Можете да посетите древните римски развалини, като Амфитеатъра в Ел Джем или известни мавзолеи, като този на Хабиб Бургиба в Монастир. Идеално е и за излети до планинските райони, като Атласките планини, където можете да се насладите на величествената красота на природата и да се разходите по уникални пешеходни маршрути. Не пропускайте да отидете и до пустинята Сахара, тъй като тя е наистина удивителна. През тези месеци жегите там са доста по-поносими. Друг голям плюс на този период е, че все още броят на туристите е малък. Любителите на плажа могат да бъдат спокойни, тъй като водата е в поносимите 18-23 градуса.

 

  • Лято – почивка през лятото в Тунис е добро предложение за хората, които обичат жегите и събирането на слънчев загар. Това е периодът на морски удоволствия и невероятни плажове. Температурите на въздуха варират между 30 и 40 градуса. Идеални места за това са бреговете на Хамамет и Сус.Те предлагат бели пясъци, кристално чиста вода и разнообразие от водни спортове – джет ски, парасейлинг и гмуркане. Нощният живот е в пика си и предоставя на туристите разнообразна развлекателна програма. Има множество ресторанти, барове и клубове, където можете да се забавлявате до сутринта. Морската вода е около 24-28 градуса, което прави къпането приятно дори и в ранните часове на деня.

 

  • Есен – есента в Тунис е благосклонна, с приятни температури от около 20-30 градуса и значително по-малък брой туристи. Това е идеалният сезон за посещения, ако търсите спокойна почивка. Можете да се насладите на по-празни плажове и да се потопите в приятната атмосфера. Средиземно море все още е доста топло, като предлага вода от 24 до 26 градуса. По това време на годината в района има множество фестивали и културни събития, които са интересни за посещение. Един от най-известните е Международният фестивал на Сахара в Дуга. Той представя богатството на традициите, музиката и кухнята на региона. Тъй като жегите вече не са толкова тежки, това е и чудесно време за разходки. Не пропускайте да посетите някой от националните паркове, като един от най-популярните е Икшел, в планината Джебел. 

 

  • Зима – зимата в Тунис е доста мека и приятна, като температурите варират между 10 и 20 градуса. Това прави мястото много предпочитано от хората, които не понасят горещините. Ще имате възможността да разгледате на спокойствие величествените сгради и забележителности, които страната предлага. Някой от най-интересните градове са Сус и Кайруан, където можете да се потопите в невероятната архитектура, без да се притеснявате от тълпи с туристи. Курортите като Хамамет и Сканес са още по-тихи и приветливи.

Тунис предлага разнообразни възможности за всеки сезон, поради което големи компании като туристическа агенция Boiana-mg, предлагат интересни оферти за пътувания в различни части от годината. 

Тунис
Тунис е една прекрасна дестинация за следващата ви почивка

Какво още трябва да знаете преди почивка в Тунис?

Преди да планирате почивката си в тази екзотична страна, имайте предвид, че климатът може да варира и винаги е препоръчително да се информирате за прогнозата за времето. Разгледайте различните предложения, които любимият ви туроператор ви предоставя. Има разнообразни възможности за посещение, включващи както полет със самолет, така и пътуване с кораб. За ваша сигурност е добре, предварително да обърнете внимание на договора си за пътуване и да се информирате какво включва той. 

Не забравяйте, че населението е основно от араби и е важно да покажете уважение към тяхната култура и традиции. В някой от забележителностите, както и на различни публични места, може да има правила свързани с обличането, за това не пропускайте да се поинтересувате предварително. 

Имайки предвид всички тези фактори, няма да ви е никак трудно да се справите с организацията на една страхотна почивка в Тунис.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар