Почти навсякъде четем, че чаша вино на ден ни освобождава от стреса, помага да се отпуснем и дори влияе положително на здравето ни в дългосрочен план. Дори да приемем, че това е така, не трябва да забравяме, че свиквайки да пием по-малко всеки ден, лесно можем да увеличим количествата. А голямото количество алкохол предизвиква сериозни вреди за здравето.

Често се говори за вредите от алкохола върху здравето, но все по-малко им обръщаме внимание. Важно е да сме запознати с всички негативи за здравето, които причинява редовната консумация на алкохол, за да можем да вземаме информирани решения за себе си.

Екип професионалисти от терапевтичен център „Жива“, където ежедневно помагат на хора да се преборят със зависимостите, споделя кои са най-опасните вреди за здравето, които си причиняваме като консумираме алкохол.

Промени в нивата на кръвна захар

Случвало ли ви се е след като консумирате алкохол да се почувствате слаби и немощни, дори замаяни? Причината е в спадането или повишаването на нивата на кръвна захар в тялото.

Променя се сърдечния ритъм

Прекомерната и редовна консумация на алкохолни напитки води до промяна в ритъма на сърцето. В дългосрочен план това може да увеличи шанса от развиване на сърдечния проблеми. Това е така заради токсините в алкохола, които преминават в различни системи в тялото и влияят по различен начин на всичко.

Зачервена кожа

Бързото разширяване на кръвоносните съдове е причината кожата ви да изглежда зачервена. И да, и този път виновен за това е алкохолът. При някои хора промяната е толкова силна, че дори води до рязко повишаване на температурата и прекомерно потене.

Проблеми със зрението – замъгляване, липса на фокус и други

Алкохолът действа негативно върху зрението, а това създава предпоставки за различни инциденти и дори опасност за живота.

Проблеми с координацията

След замъгленото зрението най-опасното нещо в следствие консумация на алкохол е загуба на координация. Губейки баланс и рефлекси, човек е изправен пред много опасности, голяма част от които дори касаят живота му.

Храносмилателни проблеми и дехидратация

Гастрит, киселинен рефлукс и други подобни състояния могат да бъдат причинени от злоупотреба с алкохол, защото той променя естественото ph на стомаха. В дългосрочен план храносмилателните проблеми в следствие вредата от алкохола могат да прераснат в животозастрашаващи състояния като язва, рак и др.

От редовната консумация на спирт най-много страдат бъбреците ни, защото работят усилено, за да изчистят токсините от тялото. Това става чрез уриниране и по този начин губим много течности и се дехидратираме.

Главоболие и повръщане

Сигурно често сте имали главоболие след тежка вечер с повече напитки. Причината за това е, че в тялото има много токсини, то не може да се справи с тях и това затруднява метаболизма.

Друга често срещана негативна реакция от редовното пиене е повръщането. При смесване на различни видове алкохол, много хора получават гадене и дори повръщат. Това също води до дехидратация и е опасно за здравето в дългосрочен план.

Увреждане на черния дроб

Основният и най-важен орган в тялото, отговорен за преработването на алкохола, е черният дроб. При редовно консумиране на спиртни напитки този важен орган започва да се уврежда и след време има опасност да получи цироза – заболяване с летален край.

Не бива да забравяме, че освен физическите вреди, които понася тялото ни от алкохола, има и психологически такива. С времето зависимостта започва да пречи на нормалния живот, на контактите с любимите хора, причинява проблеми с работата, с финансите и много други.

Алкохолната зависимост – как да я спрем?

Алкохолната зависимост представлява опасни и нездравословни навици на пиене (всяка вечер или през определен период от време с препиване), свързани с психическо и физическо пристрастяване към консумацията на спирт. С времето става все по-трудно да кажете „НЕ“ и да се откажете. Затова е нужна професионална помощ. Свържете се с екипа на център „Жива“, ако имате алкохолна зависимост, и разберете повече за програмата, с която отново ще си върнете живота, който сте имали.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар