Авантюрата ми с книгите започва още от детските години. Често се излягах на леглото с книга в ръка и се унасях в нея с часове. Но българската литература все не успяваше да грабне сърцето ми. Дали понеже произведенията бяха в духа на „прехода“? Или просто са били неподходящи за дете, което тепърва ще навлиза в ролята си на читател? А може би „балканският“ стил на писане не ми допадаше? Или пък, кой знае, просто съм попаднала на творби, които не са били на ниво, и те са вгорчили вкуса ми за родната литература.

Но причината не е важна. Важното е, че допирът ми с българската литература се ограничаваше до задължителните класици от програмата в училище. А какво по-скучно за едно дете от класиката? Стилът им, плод на отминала епоха, не ме развълнува. Да, харесвах тук-там по някое стихотворение, предимно Смирненски, но до тук се простираше въодушевлението ми от българските писатели. По онова време обичах чуждестранната литература. Жадно гълтах страниците и не се интересувах какво чета, стига да не е произведение от роден автор... „Не,“ казвах аз. „Не чета българска литература.“

Но причината не е важна. Важното е, че допирът ми с българската литература се ограничаваше до задължителните класици от програмата в училище. А какво по-скучно за едно дете от класиката?

Пораснах. И читателските ми вкусове пораснаха с мен. Имах възможността да се срещна с „братя и сестри“ по съдба, които се намираха на различно място в пътя си като писатели. И тогава ме осени. И ние, българите, сме имали талант да пишем. Той не е присъден само на западните автори и, тук-таме, на някой писател от Далечния Изток.

Преди върл враг на българската литература, сега реших, че трябва да се „образовам“ в съвременното ни творчество. И така започна пътя ми през родните произведения. Те ме грабнаха в шеметния си свят и ме накараха да съжалявам, че не съм ги открила по-рано. Може би българският писател се е усъвършенствал с времето? Може би е загърбил остарелия манталитет на социализма? Или днес липсва онази цензура, която някога е задушавала критиката и е обезличавала идеите? Или просто аз пораснах и започнах да ги разбирам?

Красотата на българския език, майсторски поднесен с хумор и дълбочина, най-после успя да ме развълнува. Показа ми нови идеи, нови гледни точки. И ме вдъхнови.

Българският талант далеч не е рядкост. Мнозина носят в себе си умението с думи да разкрият светове. Да, може да е трудно да пробиеш в това поприще. България може и да не е рай за писателите. Това обаче не ги е спряло да се развиват и да достигнат изключително високо ниво в своето изкуство. Те ни подаряват лекотата на българската реч, която предава дълбоки и смислени идеи, която разтваря вратата към родното ежедневие и ни го показва във всевъзможните му краски.

Българският талант далеч не е рядкост. Мнозина носят в себе си умението с думи да разкрият светове. Да, може да е трудно да пробиеш в това поприще. България може и да не е рай за писателите. Това обаче не ги е спряло да се развиват и да достигнат изключително високо ниво в своето изкуство.

Сега новите ми любими автори са български писатели. Новите ми любими книги са български творби. Може и да сме далеч от Нобеловата награда за литература. И, да, все още е нужна работа в много насоки. Вероятно още мнозина мислят по начина, по който аз разсъждавах в миналото. Вероятно избягват българските книги, било заради предразсъдъците си към родното творчество, било поради личния си вкус или други причини.

Но едно е сигурно – лично аз ще продължавам да чета българска литература. Защото се влюбих в нея.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Напишете коментар