Има едно място в София, което ще посетите и ще ви се прииска (ако сте жена) поне за повода да се върнете към блясъка на женствеността. Но не днешната, а тази - позабравената. Дрехите на Vintage Sofia са инспирирани от тези през 40-те и 50-те години на миналия век -  загатват за време, в което жената наистина е била нежната половинка – едновременно любяща, закачлива, цветна или елегантна и премерена, но винаги с почерк на жена. Истинска, кокетна или семпла. Различна или повече себе си.

Винтидж стилът напомня за деликатност, която донякъде се разми във всичко, с което съвременната жена трябва да се справи. Съвремие, което безспорно отнесе т.н. „усещане за жена“. Vintage e алюзия за женственост, уют и ябълков пай. Без агресия и вулгарна голота. По-скоро, изисканост, нежност или романтика. И като всичко изчезващо, се цени. Мъжете пък са привлечени от този тип излъчване, тъй като то отдавна е изключение от правилото. Еманципираното, заето и нахакано правило на момичето, което може и сама ще се справи. Вмества 48 часа в 24. О, да, тя няма време за пай. 

Преди да предизвикам сексистки страсти у вас, бързам да ви представя едно ретро бижу и двама приятни събеседника…

Разкажете ни накратко кои сте вие и как започна вашата история?

Ние сме Илка Пейчева и Тодор Чакъров. Идеята за Vintage Sofia се зароди преди близо пет години, като всичко започна от няколко ръчно изработени от Илка аксесоари в нашия хол и с фен страница във Фейсбук. Първото ни ателие бе на ул. „Гладстон“, където деляхме пространство с фото-студио, а в последствие за кратко имахме show room на ул. „Граф Игнатиев“.  В началото на 2013 година нашият магазин отвори врати на ул. Цар Асен 21, където сме и до днес.

1image

Защо Repro (Репро) стилът се предпочита все повече от дамите?

Всичко е въпрос на лично усещане. Дали носим рокли, вдъхновени от 40-те или мини-поли от 60-те, е въпрос на това, дали се чувстваме добре в тях или не.

Според нас, все повече жени намират себе си в дрехи, замислени да подчертават женската красота.

10image

Донякъде романтиката на vintage стила противодейства на съвременната нагласа за стандартен, очакван и приет стил. Романтици с носталгичен поглед ли предпочитат този вид облекло?

Хората, с които се срещаме в магазина ни са много различни, интересни и често вдъхновяващи личности. Не бихме могли да сложим клиентите си под общ знаменател.  Ако има нещо, по което си приличат, е това, че са избрали да носят дрехи, в които се чувстват добре.

2image

Ако стилът претворява идентичността на личността, то дамите, които предпочитат vintage, не се ли стремят да изразят именно тези черти?

Предполагаме, че това е наистина така. Силно се надяваме, че стремежът ни дрехите ни да създават позитивни емоции и себеусещане у тези, които ги носят, постига своя ефект.

Удачно ли е да се съчетава миналото и съвремието?

Всеки създава собствените си правила. За нас най-важно е нещата, които създаваме, да ни харесват без значение колко са еклектични. Останалото е въпрос на личен избор.

Какъв съвет ще дадете на нашите читатели: с какви аксесоари е най-удачно да съчетават облекла от този стил?

Аксесоарите могат да бъдат много различни. Обичаме да се доверяваме на креативността на Калина Чанкова. Ако се чудите какъв аксесоар би отивал на рокля, закупена от нас, то в Магазин Ключ със сигурност ще Ви помогнат да го намерите.

3image

Какво да очакваме в бъдеще?

Скоро ще представим зимната си колекция от топли вълнени палта, а вече и работим над роклите ни за Свети Валетин.

7image

В модата водещо е правилото, че стилът включва цикъл от новопредставяне на продукта, възприемане, възход и падение. Някои стилове обаче се превръщат в класика. Може ли да се каже, че винтидж стила е новата малка черна рокля?

Дрехите, подчертаващи женствеността, са били винаги актуални, а стилът на 40-те и 50-те години успява да представи женската красота по един особено изискан начин. Може би поради това много жени продължават да избират тази линия на силуета и да я превръщат в класика.

8image

Какво ще пожелаете на жените, които припознават себе си в този стил?

Да бъдат по-смели и да направят красивите рокли част от своето ежедневие.

Автор

Кристина е едно от най-вдъхновяващите открития на VIBES. Юрист сред журналисти, тя е живото доказателство, че полетът на мечтите е безграничен и изобщо - нищо не може да ти се опре, щом имаш желание, пък голяма работа, че си едва 162 сантиметра.

Напишете коментар