Преди всичко останало, да започнем така - какво точно е "Златната ябълка"?

"Златната ябълка" е първата по рода си българска анимация, които цели да покаже пред света красотата и очарование на родния фолклор и митология. Проектът е дело на екип от аниматори от студио "Змей", които координират действията си изцяло онлайн, без наличието на физически офис. Студиото включва 25 души от 6 различни държави - все талантливи български аниматори, завършили престижни университети в чужбина и участващи в сериозни проекти на територията на Европа и Америка.

В свободното си време тези талантливи аниматори работят на доброволни начала по спечелилата сърцата им „Златна ябълка“. Мотивира ги любовта към българските народни приказки, митове и легенди. Надяват се да провокират чужденците да открият, а българите – да преоткрият богатството на народното ни творчество. Вярват, че така могат да спомогнат за развитие на българската анимация, която от години рядко е реализирала голям проект.

12189207_976254565803263_2185146561459114105_o

От днес "Златната ябълка" дава ход на кампания по събиране на един милион гледания на трейлъра в световен мащаб. Целта е ясна - привличане на инвеститори, с чиято помощ проектът да се превърне в реалност.

"Златната ябълка" е проект, който има и друга, също толкова благородна кауза - връщането на талантливите и креативни български аниматори обратно в родината, колкото и трудна за изпълнение да изглежда тази мисия. Те обаче вярват, че евентуалният успех на проекта може привлече инвеститори, да сложи началото и на други анимационни проекти и дългосрочни ангажименти, да доведе утвърдени чуждестранни аниматори у нас, които да работят съвместно и да предадат опита си на своите български колеги. Така "Златната ябълка“ може да сложи началото на творческа работилница и школа за млади аниматори в България.

11416203_977499572345429_2632290763958979177_n

"В момента най-добрият шанс за професионална реализация на завършващите аниматори е да започнат работа в чужбина. Искам да се върна и да работя в България, но за това са нужни подходящи условия и дългосрочни проекти. Искрено се надявам „Златната ябълка“ да се реализира, защото това е моят билет за връщане в родината“, казва Теодора Филипова, която освен по „Златната ябълка“, работи по големи анимационни проекти в Италия и преподава графични изкуства в Миланския институт по дизайн.

Ето и дългоочаквания трейлър на "Златната ябълка":


Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар