Вече можем да се насладим и на първи трейлър на "Тишина" - новият филм на легендарния режисьор Мартин Скорсезе, който ще ни хвърли право в дълбоките води на религията.

Лентата е базирана на романа от 1966 година на японския автор Шусаку Ендо. Историята разказва за португалски йезуитски мисионери от 17-и век (в ролите Андрю Гарфийлд и Адам Драйвър), които пътуват до Япония, за да открият свещеник-ренегад (Лиъм Нийсън), който се е отрекъл от вярата си.

По това време християнството в Япония е забранено, а практикуващите го биват наказвани с мъчение и смърт. Изправен пред подобна участ, Ферейра (Нийсън) решава да се откаже от вярата си, изпълнявайки специален ритуал, носещ името fumie. Ритуалът изисква християните да стъпчат религиозен символ, като например кръст, за да докажат намеренията си. В "Мълчание" ще видим как двамата млади свещеници (Гарфийлд и Драйвър) също изпадат в подобна ситуация, а какъв изход намират от нея - това предстои да видим.

Да осъществи адаптация на романа отдавна е било мечта на Мартин Скорсезе. Той дори го описва като "обсебеност". Самият проект пък се разработва още от началото на 90-те години. През 2014 година Скорсезе дори бе съден за това, че така и не е успял да осъществи проекта, който на няколко пъти бе отлаган във времето.

Преди години Мартин Скорсезе бе готов да заснеме "Мълчание" с напълно различен актьорски състав, включващ имена като Даниъл Дей-Люис, Бенисио дел Торо и Гаел Гарсия Бернал, но и тогава опитите му удариха на камък.

И макар триото Гарфийлд/Драйвър/Нийсън да изглежда като стъпка надолу спрямо предишните планове на Скорсезе за актьорски състав, първият трейлър на лентата ни предлага някои впечатляващи кадри, които напълно бихме очаквали от един от най-великите режисьори на всички времена. А самият факт, че филмът ще ни докосне и до японската култура, ни кара да го очакваме с още по-голямо нетърпение.

Вижте и официалния първи трейлър на "Мълчание":

Любопитен факт около "Мълчание" е, че филмът ще бъде прожектиран за първи път във Ватикана. Макар и да не се очаква Папа Франсиск да присъства на премиерата на лентата, достатъчно респектиращо е, че Скорсезе ще бъде в компанията на около 400 свещеници за нейното първо представяне в световен мащаб. Самият филм ще бъде с продължителност 159 минути, което говори за наистина епичен проект от страна на режисьора на "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Добри момчета" и много други.

Никак не е изненадващо, че "Мълчание" вече бе обявен за един от фаворитите за "Оскар" на следващата церемония на Академията. Не е тайна, че Академията обича исторически епоси, като много често именно подобни филми печелят статуетките. Дори и "Мълчание" да не стигне до подобно отличие, ние сме сигурно, че ни очаква едно истинско кино пиршество с марката "Скорсезе".

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар