VIBES представя: Магията на Twinart


Познавам Валентин и Спартак Вачкови от няколко години. Първоначално започнахме да си комуникираме с учебна цел, но смея да твърдя, че скоро след това станахме приятели. Те са близнаци, но ако прекарвате повече време с тях, сигурно ще се научите да ги различавате. А може и да не се, защото наистина много си приличат, особено когато и двамата решат по едно и също време да имат или да нямат брада. 

Филолози по образование и артисти по призвание. Така, накратко, бих могла да ги определя, защото сред интересите им попадат както литературата, която до съвсем скоро изучаваха в детайли, така и всичко, свързано с (най-общо казано) изобразителното изкуство, създаването на което е вроден талант и на двамата.

Наскоро близнаците направиха своя страница, в която споделят всички произведения, които създават. Twinart можете да разгледате тук, а за да поръчате някой артикул, просто им драснете едно съобщение.

Ние пък се срещнахме, за да си поговорим повече за изкуство, вдъхновения, книги и хобита. Вижте в следващите редове какво си казахме.

От рисуване и моделиране към Българска филология – къде се пресичат двете направления и по-скоро допълват ли се, или живеят отделен живот?

Валентин: Да, допълват се, литератутата и изобразителното изкуство винаги са вървели ръка за ръка. Човек се ражда филолог или художник, това си е призвание. Много художници са и писатели, както и обратното.

Спартак: Според мен няма как да живят отделен живот. Пластичното и писменото пресъздаване са една цялост, която не трябва да разделяме.

Едва преди няколко месеца се решихте да покажете публично изкуството, което създавате, посредством Twinart. Защо чак сега, а не по-рано?

Валентин: Моделирането като професия развиваме от няколко години. Интересът на хората, поръчките и желанието им да се запознаят с нашето изкуство, както и многобройните въпроси, свързани с начина на изработка и етапите на моделиране, ни мотивираха да създадем Twinart.

Всъщност кога открихте таланта си? Не се ли изкушихте да насочите образованието си към неговото развитие, или решихте да заложите на нещо по-практично, защото уменията и без това вече ги имате и никой не може да ви ги отнеме?

Валентин: Първо да отбележим, че изобразителното изкуство винаги ни e било в кръвта. Още от деца обичахме да рисуваме, участвали сме в много конкурси, печелили сме международни награди. Първата ни самостоятелна изложба беше, когато бяхме ученици във втори клас. Друго важно нещо, което трябва да допълня – изцяло самоуки сме. Опит черпим един от друг и никога не сме посещавали уроци или подобни неща.

Спартак: Таланта ни в моделирането открихме съвсем случайно –бях в една книжарница, търсех си кандидат-студентски помагала по български език. В книжарницата продаваха най-обикновена самосъхнеща глина и от любопитство реших да си купя. Така започна всичко. Първата фигурка още си я пазя.

Валентин: Относно образованието – и двамата сме завършили Българска филология, и не мисля, че човек трябва да се ограничава само с това, което има на диплома.

Разкажете ни за Twinart – какво можем да открием най-често при вас, кои са любимите ви теми за работа?

Спартак: Twinart e  ателие, в което основно се изработват фигруки, статуетки и бюстове. Най-голям интерес има към героите от аниметата, хорър филмите и компютърните игри. Също така и лица от музикалната и поп култура.

Отскоро започнахме да изработваме карикатури, така наречените Bubble head – статуетки, изразяващи комичен образ. Изработваме и пластики върху плочка.

За любимите теми тук можем да поспорим малко с брат ми, като цяло всяка изработка ни носи доза удоволствие, но с най-голямо желание сме изработвали герои от екшън, sci-fi и хорър жанра – „Терминатор”, „Хищтника” и „Пришълеца” – персонажи, на които сме големи фенове. Дори вкъщи си имаме един 50-сантиметров Терминатор, с който за нищо на света не бихме се разделили.

Намираме се в годината на филмите, създадени по комикси – вече видяхме „Дедпул“, а предстои да излязат още куп заглавия. Има ли образ от Marvel или DC, който бихте искали да пресъздадете? А нещо от „Междузвездни войни“?

Валентин: Ние сме от хората, израснали с културата на комиксите и анимациите за супергероите.  През годините сме изработвали доста герои от Marvel, дори в момента имам поръчка за изработка на Дедпул. Относно „Междузвездни войни” – и двамата сме супер фенове. Още от деца събирахме екшън фигурки от поредицата. Досега не сме изработвали по тази тема, но с удоволствие бихме се заели.

Няма как да не включим и литературата: кой е авторът или героят, когото бихте искали да представите през своята призма? Защо точно него?

Валентин: Михаил Булгаков е един от любимите ми автори и преди години, когато бях студент, започнах да правя илюстрации към книгата „ Майстора и Маргарита”. Съжалявам, че недовърших този проект.

Спартак: В момента чета „Франкенщайн” на Мери Шели и от доста време се каня да направя един проект, свързан с готическата литература, който ще включва моменти от книгата под формата на диорама.

Някои хора рисуват в свободното си време, докато за вас това е един вид професия. Какви тогава са вашите хобита?

Валентин: След като хобито ни се превърна в професия, започнахме да търсим други занимания извън тази тема. Фенове сме на бойните спортове като бокс и MMA. Обичаме да четем много литература, от всякакво естество, но стойностна. Харесваме осемдесетарските филми на ужасите и голяма част от свободното си време отделяме именно на тях.

Спартак: От всичко споменато горе, аз мога да допълня и фитнес.

Мислите ли, че е възможно да се издържате от изкуство в България? И респективно как би отговорил един (в случая двама) артист на въпроса дали е по-важно професията да носи удовлетворение, или финансова независимост?

Спартак: В България е трудно да се издържаш с каквото и да е изкуство, но всичко е възможно, стига да имаш желание и хъс. Относно удовлетворението или финансовата независимост – и двете са доста важни. Но пък в края на деня да видиш, че си направил нещо стойностно, което си правил с любов и доставя удоволствие не само на теб, а и на други – това е най-голяма награда.

Къде можем да открием творенията ви?

Валентин: Можете  да ни откриете на нашата страница във фейсбук Twinart, a съвсем скоро и в магазина ни в Etsy.com

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни