Всички сме чували за трагичната любовна история на Ромео и Жулиета. Това е една от най-известните и запомнящи се пиеси на Шекспир, а на сцената на Младежки театър “Николай Бинев” имахме възможността да присъстваме на премиерата на един нов прочит на великата трагедия.

Постановката, режисирана от Анастасия Събева, придава нов прочит на пиесата - интересен, вълнуващ и по-различен. Преводът е дело на Валери Петров, а сценограф и костюмограф на пиесата е Ада Паунова. Виновник за красивата хореография и сценичния бой пък е Александър Манджуков.

Актьорският състав на “Ромео и Жулиета” се състои и от актьори от трупата на Младежкия театър, и от гост-актьори. Специално участие имат Койна Русева и Стефан Мавродиев. Главните роли се изпълняват от Явор Вълканов (Ромео) и Кремена Деянова (Жулиета). Участват още: Николай Луканов, Станислава Николова, Августина-Калина Петкова, Ахмед Юмер, Николай Владимиров, Боян Арсов и Велизар Емануилов.

Ромео и Жулиета

“Ако трябва да сме честни пред света, ние имаме безкрайна нужда от любов, нужда, която се простира отвъд живота и достига до смъртта. Именно „Ромео и Жулиета“ е еманацията на това наше желание – най-щастливата трагедия в човешката култура.” Тези думи изрича режисьорът на постановката Анастасия Събева относно Шекспировата пиеса.

Зрителите на новата и свежа постановка “Ромео и Жулиета” имат възможността да се насладят на широката палитра от ефекти и цветове на сцената. Рими, песни, танци, сценичен бой, шеги и закачки, драма и любов - всичко това показва съчетанието на класиката със съвременността. Анастасия Събева сякаш разчупва пиесата в съзвучие с днешното време, но, разбира се, оставя и класическата линия на сюжета.

Анастасия Събева сякаш разчупва пиесата в съзвучие с днешното време, но, разбира се, оставя и класическата линия на сюжета.

Ромео и Жулиета

За режисьора е важно актрисата, играеща Жулиета, да бъде наистина невръстна и затова се спира на Кремена Деянова, която все още няма навършени 18 години. И въпреки възрастта й, виждаме големия талант на младата актриса. На сцената тя успява да трогне публиката по време на печалните моменти от постановката. Партньорът й, студентът от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" Явор Вълканов, също толкова истински се превъплъщава в своята роля, като двамата заедно чудесно демонстрират най-известната любовна история в света.

Ромео и Жулиета

През цялата продължителност на пиесата, чието времетраене е два часа, актьорите все така енергично играят и за миг не показват умора, въпреки многото танцови и певчески изпълнения. Койна Русева е разказвачът в представлението, но и певицата по време на антрактите на пиесата. Декорът също е добре замислен и цветен. Светлини, дим, цветове, кукли, спускащи се от тавана на залата. Всички тези детайли, прибавени към действието на Голямата сцена, гарантират задълбочен интерес към този нов прочит на “Ромео и Жулиета”.

Следващата дата за тази театрална постановка е 21 ноември на Голямата сцена на Младежкия театър. Ако сте позабравили историята или пък я помните, но много ви харесва - това е перфектната възможност.

Автор

Родена в София. Завършила столичната гимназия 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" с чуждоезиков профил. Към момента изучава специалност Журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Напишете коментар