Международният фестивал на Европейското кино в Лече връчи наградите на 24-ото си издание през изминалия уикенд. В конкурса „Златно маслиново дърво“ за пълнометражни игрални филми, оценяван от жури с президент Стефан Китанов и членове Вилма Лабате (режисьор и сценарист, Италия), Гентиан Кочи (режисьор, сценарист и продуцент, Албания), Алеш Павлин (продуцент, Словения) и Анджела Пруденци (селекционер на фестивала във Венеция и журналист, Италия), участваха 10 филма – от Дания, Франция, Литва, копродукции между Германия, Франция, Чехия, Румъния, Словакия, Исландия, Португалия, Италия, Полша, Швеция, Испания, Гърция и България. 

Голямата награда за най-добър филм на името на Кристина Солдано бе връчена на филма „Акушерки / Midwifes“ на френската режисьорка Леа Фенер. Специалната награда на журито бе присъдена на португалския филм „Легуа / Legua“, режисьори Филипа Рийс и Жоао Милер Гера. 

Три приза бяха връчени на испано-българската копродукция „Васил“ на режисьорката Авелина Прат – Наградата на публиката, наградата на Cineuropa и Награда на журито - специален диплом за актьора Иван Бърнев в главната роля на филма! Блестящото изпълнение на Бърнев, личното му присъствие в Лече и възможността да общува със зрителите, бе решаващо за спечелване на вота на публиката. Филмът „Васил“ е реализиран с подкрепата на НФЦ. Продуценти от българска страна са Мина Милева и Весела Казакова.

Наградата за операторско майсторство отиде при Ита Зброниец-Зайт за „Жена на покрива / Woman on the Roof“, а приза за най-добър сценарий бе присъден на литовката Аустея Урбайте за „Не забравяй да мигаш / Remember to Blink“. Наградата на ФИПРЕССИ бе връчена на „Копенхаген не съществува / Copenhagen Does Not Exist“ на Мартин Сковберг, а Ангела Бундалович получи наградата за най-добър европейски актьор за ролята си в същия филм, присъждана от Националния синдикат на италианските филмови журналисти. Останалите награди може да видите ТУК.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар