В памет на Умберто Еко - 15 вечни цитата от италианския писател


Часове след като ни напусна авторката на "Да убиеш присмехулник" Харпър Лий, семейството на италианския писател Умберто Еко потвърди пред обществеността и за неговата кончина. Създателят на "Името на розата" издъхна на 84-годишна възраст, след като боледуваше от рак.

Съобщава се, че кончината на Еко е настъпила във вечерта на 19 февруари. От семейството на легендарния автор и философ не разкриха повече подробности.

Умберто Еко е роден на 5 януари 1932 година в Алесандрия, Италия. Той е сред най-популярните писатели, есеисти и философи в историята на своята родина, като безспорният му литературен шедьовър е романът "Името на розата", излязъл от печат през 1980 година. Други популярни заглавия от Умберто Еко са "Махалото на Фуко" и "Островът от предишния ден".

Още от ранна възраст Умберто Еко развива интерес в областта на средновековната философия и литература, които изследва по времето си на студент в Торинския университет. Самият той споделяше за себе си, че е преди всичко философ, а "писането на романи е занимание за уикендите".

Предлагаме ви и 15 цитата на Умберто Еко, с които да почетем паметта му.

1. "Книгата е крехко същество, което страда от разрухата на времето, страхува се от гризачи и непохватни ръце. Библиотекарят пази книгите не само от човечеството, но също така и от природата и посвещава живота си на войната със силите на забвението.”

2. "Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."

3. "Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи."

4. "За вечната слава първото, от което се нуждаете, е космическо безсрамие."

5. "Колко спокоен би бил животът без любов! Колко безопасен, безбурен... и колко скучен!”

6. "Като въздигате разума в идол, пропускате да забележите очевидното.”

7. "Нужен ми е съветът на прозорлив човек… Прозорлив при разбулването на тайни и - ако се наложи, - благоразумен при потулването им.”

8. "Смелостта е онова, което те превръща от съзерцател в участник.”

9. "Една мечта е един стих и много писания са нищо друго освен мечти.“

10. "Човек пише за миналото винаги с поглед в настоящето."

11. "Истинският герой е винаги един герой по погрешка.“

12. "Ние живеем за книгите".

13. "Колко хубав беше спектакълът на природата все още недокоснат от често извратена мъдрост на човек!"

14. "Има само едно нещо, което пишете за себе си и това е списъкът за пазаруване."

15. "Какво е любовта ? Към нищо друго на този свят - нито към човек , нито към дявол, към нищо - не се отнасям с такова подозрение, както към любовта, защото в сравнение с всичко останало тя прониква по-дълбоко в душата. Нищо друго не изпълва и обвързва сърцето така, както любовта."

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни