Усети Джулай морнинг

Магичният месец юли настъпи. С пламенни лъчи слънцето озари небето. Палитра от емоции и нови надежди завладяха хората, които със затаен дъх приветстват първото юлско утро. По този начин отбелязваме Джулай морнинг – хипи празникът, честван само и единствено в България!

Вълшебството на Джулай морнинг се заражда през 80-те години на миналия век. Как възниква и кой организира точно това посрещане на Слънцето са спорни въпроси, свързани с различни истории. Едно е сигурно – Джулай морнинг започва като протест на онези младежки поколения срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на "Юрая Хийп“, изпълнявана от Джон Лоутън и превърнала се в химн на празника. Днес посрещането на изгрева в първия ден от юли е олицетворение на свободния дух и желанието за хармония, а протестът се изразява срещу забързаното ежедневие на градския живот.

Днес посрещането на изгрева в първия ден от юли е олицетворение на свободния дух и желанието за хармония, а протестът се изразява срещу забързаното ежедневие на градския живот.

Една от историите как започва Джулай морнинг е свързана с хипар и неговото необикновено желание. В нощта на 30 юни срещу 1 юли, въпросният хипар, по това време в казармата, трябвало да стои на пост. Часовете минавали, а небето се подготвяло за първите слънчеви лъчи от новия ден. Точно тогава, запленен от гледката, този човек си дал обещание да  направи така, че повече никой да не посреща изгрева на първи юли сам. Има поне още три версии за възникването на Джулай морнинг, но важното е, че този изцяло измислен, автентичен за България празник, продължава да се отбелязва от свободомислещи хора и днес!

Къде да се наблюдава изгревът на първи юли е въпрос на избор. Смята се, че първото празнуване на Джулай морнинг се състояло във Варна до вълнолома, където се събрали около десетина приятели. С касетофони и резервни батерии, китари и бири, те посрещнали изгрева. Историите за този хипарски празник бързо се разпространявали. Ето защо той добива такава популярност и всяка следваща година се събират повече хора. Традиционно се отбелязва от морския бряг, но се провежда и във все повече места из страната.

Официалното място за празнуване на Джулай морнинг се счита с. Варвара, община Царево. Слънцето огрява България първо от скалите на с. Камен бряг, което също е чудесно място за юлско тържество. Посрещания на изгрева се организират и на други места по красивото ни Българско Черноморие. През последните години хора се събират около р. Дунав, други водни басейни, реки, язовири. Отбелязвания се провеждат във все повече забележителни градове и места из цялата страна! Независимо къде се намираме, смисълът на Джулай морнинг е да го усетим. Да чувстваме, че това е специален изгрев.

Независимо къде се намираме, смисълът на Джулай морнинг е да го усетим. Да чувстваме, че това е специален изгрев.

Мигът на първите слънчеви лъчи зарежда хората с неповторима наслада. Сякаш всичко наоколо спира, а Слънцето с цялата си изящност поздравява новото начало на юли! В следващите месеци вдъхновено ще прегърнем лятото и както Франсис Скот Фицджералд е отбелязал, "Животът започва отново и отново с лятото!“

 

Криста Янинска

"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили" - Хенри Дейвид Торо. А Криста въодушевено създава своите дни!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни