Илко Биров е най-новият гост на акустичните музикални сесии на Urban Tapes. Те го определят като "много специално нещо на българската ъндърграунд сцена". Той е един от малкото музиканти, които създават автентична фолк и блус музика, особено по подобен начин. 

Как започна да се занимаваш с музика?

Бяха ми подарили китара за рождения ден и реших, че ще се науча да свиря. След това исках да свиря и пея, и т.н.

Кои са основните групи/музиканти, които са изградили музикалния ти вкус и стил?

Робърт Джонсън, Елиът Смит, Боб Дилън, Игор Стравински, както и много други.

Какво е да правиш музика в България?

Вероятно същото като това да я правиш в Бангладеш, Саскачеуан или някъде другаде. Тя започва отвътре и е израз на това, което човек носи там. Мястото, където той/тя се намира, може да бъде само дистракция.

Кой е най-добрият концерт, на който сте били?

Три са!

1 – Боб Дилън в София

2 – STAER в Пловдив

3 – MONO в София

Има ли музикант/изпълнител, с който бихте искали да работите?

Да! И това са чудесни хора като Снежана Проданова, Иван Алексиев, Константин Кучев, Петър Евтимов, Тома Марков, Радо Борисов, Страхил Пенев, Димитър Аврамов, Георги “Minstrell” Атанасов и Милен Апостолов.

Разкажи за първото си участие?

Беше в Пловдив – „Конюшните на царя“ – преди години, може би съм бил в 10-ти или 11-ти клас. Един много драг мой приятел на този ден имаше среща с човек от Гилдията на пловдивските поети (или друго подобно нелепо име) и отидохме заедно. Оказа се, че освен среща на поетите, в заведението ще се състои концерт на български бардове, организиран от Краси Йорданов. Като видя, че се интересувам от чакащите на сцената китари, Краси дойде да си говорим. Попитах дали може да изпълня нещо и той каза, че може. Мисля, че добре маскирах притеснението си – опитах се да треперя в ритъм. Изсвирих тогава Yer So Bad от Tom Petty и още едно-две неща. 

Защо решихте да вземете участие в Urban Tapes?

Следя ви страницата от известно време и мисля, че правите нещо хубаво.

Какво ви предстои?

Концерт във Варна, записи за албум, премиера на театрална пиеса с моя- и на Георги Атанасов, музика. Участие в Global Game Jam (в София или Пловдив), няколко концерта в Италия, Унгария, Сърбия, Испания, Дания, Латвия и Швеция. 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар