“За миг искам да зърна сърцето на бурята, ако е колкото моето го изтръгвам с една ръка. Усещам силата, създала всеки вихър, прераснал във циклон, следвайки естествен алгоритъм.”

Българската хип-хоп сцена се развива бързо, като непрекъснато оттук и оттам се появяват нови артисти, които привличат вниманието ни.

Чудесен пример за именно такъв случай е групата от Варна УМА И ДУМА, съставена от четирима души: Вантка, Фенги, Мад Баста и Колец.

Не толкова отдавна УМА И ДУМА изкара и видео към парчето "Алгоритъм", като именно това име носи и новият албум на бандата. А какво ще можем да чуем в него? Варненските момчета разказват, а ние слушаме.

Как се роди проектът УМА И ДУМА? От колко време сте заедно и по какъв начин се събрахте?

Фенги: В края на 2012 година бяхме поканени да участваме на концерт, за който подготвихме три общи парчета. След концерта решихме да сме група.

Чисто стилово, хип-хопът може да бъде адски разнообразен жанр, изпълнен с различни послания. Какво послание носи музиката на УМА И ДУМА?

Вантка: Всяка песен носи различно послание. Идеята е да накараме хората да излязат от рамките на ежедневието си. Не обичаме еднообразието, затова и песните ни се различават смислово и емоционално.

Наскоро ни зарадвахте с видео към парчето “Алгоритъм”. Какъв е алгоритъмът за качествен хип-хоп?

Колеца: Желание, оригиналност, отдаденост и постоянство.

УМА И ДУМА е доста идейно име за група. Как ви хрумна изобщо? Кой го измисли?

Мад Баста: Вече работихме по първия албум и след доста умуване Вантката предложи име.

Как виждате българската хип-хоп сцена като цяло? Накъде вървим в развитието си?

Вантка: Сцената се разраства, рапът става все по-комерсиален, има много артисти. Важно е публиката да бъде с тях.

11709914_809897955792911_981153996233744331_o
Снимка: Александра Фирсова

 Хубавите рими вървят с хубави бийтове. Нека не забравяме и продуцентите, които често остават в сянката на МС-тата. Кой е автор на инструменталите ви? Обичате ли да експериментирате в музикално отношение?

Мад Баста: Вантката експериментира в по-голямата част от инструменталите, също така Фенги прави бийтове, дори Колеца има доста добри неща от известно време насам. Често каним гост-музиканти.

Подобно на вече споменатото парче, “Алгоритъм” е и името на албума ви. Какво можем да чуем в него?

Фенги: 17 песни и скитове отговарящи на емоциите, които изживяхме докато изграждахме своя алгоритъм на работа.

11168900_809897895792917_1059540344155322140_n
Снимка: Александра Фирсова

А имате ли планове относно това, което ще се случва след “Алгоритъм”? Някакви запланувани проекти, за които да ни разкажете?

Вантка: Вече работим по сингли, които ще пуснем през следващите месеци. Замислили сме и още колаборации в поредицата RAPLAB CYPHER. Относно "Алгоритъм", започваме да обикаляме страната с цел да го разпространим колкото се може повече.

11745511_809897939126246_4421441955261193426_n
Снимка: Александра Фирсова

Нека не забравяме и личния контакт. Къде ще можем да ви гледаме на участия в близко бъдеще?

Мад Баста: На 9 октомври сме във "Varna Live Club"; 14 октомври - Строежа (София), заедно със So Called Crew и DJ Wing; 15 октомври - ДКС Варна (зала Младост), взимаме участие в концерта "Чиста Сила". Предстоят и още събития през цялата зима. Следете нашата страница във Facebook.


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар