Климатичните промени, вече все по-често наричани климатична криза, са факт. Индивидуалният избор в ежедневието е ключов, за да спасим нашата планета. Ето защо ви представяме няколко достъпни и ефективни действия, с които можем да бъдем в полза за намаляването на катастрофалните промени в околната среда.

Нека използваме вещи за многократна употреба

Това е най-лесният и важен избор, които можем да направим. Освен, че в дългосрочен план спестяваме пари, по този начин намаляваме и количеството боклук след себе си. Също така, ограничаването на пластмасата и използването на алтернативни продукти влияе положително на здравето ни и околната среда!

Какво да направим:

Можем да заменим найлоновата торбичка за пазаруване с такава от плат, хартия или друга за многократна употреба. А когато използваме найлонова – нека ѝ намерим още предназначения преди да я изхвърлим.

Да изберем стъклени/от неръждаема стомана/изработени от друг материал шишета за вода, чаши за път. По този начин не вредим на здравето си и имаме уникален продукт, който можем да използваме отново и отново с години!

Сламките също могат да се превърнат във вещ за многократна употреба. Все повече заведения предлагат сламки от бамбук, метал или дори изработени от пшеница!

Да кажем "ДА" на продукти от бамбук за лична хигиена

Правилно придобиван, бамбукът е бързо възобновяем ресурс. Възстановява се от само себе си изключително бързо, дори след изсичане на надземната част. Не вреди на здравето ни и е разградим! Какво да заменим:

Пластмасовата четка за зъби с бамбукова

Това е една лесна стъпка, но изключително необходима. Реално за почти една и съща цена ние избираме дали да произвеждаме вечни отпадъци. Друго предимство при използването на бамбукова четка за зъби, е че е антимикробна!

бамбукови четки за зъби

Пластмасовите клечки за уши с бамбукови

Това е необходим хигиенен продукт. Не са проблем нито за вас, нито за природата, когато са от бамбук.

А защо да не използваме и:

Бамбукови аксесоари за баня, четки за грим изработени от бамбук

Те са леки, нечупливи и неръждаеми! Удобни за употреба и безвредни за разлика от пластмасовите.

бамбукови клечки за уши

Да бъдем отговорни към:

Водата, която използваме

Толкова малко се изисква от нас – да спрем течащата вода, докато си мием зъбите или сапунисваме ръцете си. Има много начини, чрез които да съхраним този ценен ресурс и всички те зависят от нас! В същото време това оказва огромно влияние за справяне с глобалния проблем.

Енергийната ефективност

Когато употребяваме напразно електроенергия, всъщност влияем върху промените в климата. Достатъчно е да изключваме телевизора, когато не гледаме; да не оставяме включени зарядни устройства в електрическата мрежа, също лампите да светят напразно. Когато използваме електроенергията разумно, помагаме  за устойчивото отношение към природата, а и спестяваме пари от сметките си за електроенергия.

Дрехите, които купуваме

Ресурсът, които е нужен за производството на дадена дреха е изключително голям. Хиляди литри вода, много енергия и употреба на невъзобновими източници са необходими за един чифт дънки .. а по-лошата новина за планетата е когато изхвърляме дрехи. Нека по-често се замисляме, дали реално имаме нужда от дадена дреха преди да я закупим; да рециклираме или даряваме старите си дрехи, дори продаваме; да дадем шанс на носени дрехи. Повечето модни марки започват да мислят за бъдещето като избират органични, рециклирани материали, с които да произвеждат дрехите.

Това са малки, но необходими стъпки за бъдещето на планетата Земя. Има още много действия, които можем да предприемем или ограничим за опазването на околната среда. Нека мислим и действаме eco-friendly!

Автор

"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили" - Хенри Дейвид Торо. А Криста въодушевено създава своите дни!

Напишете коментар