Истинското му име е Филип, но в родните хип-хоп среди той е известен като Trasher - бийтбокс машината на So Called Crew

През миналия месец Trasher издаде своя дебютен албум - "Под налягане", а в бийтбокс операта участие взимат познати артисти като Лого 5, УМА И ДУМА, Jay & Keranov, F-act, STARTERAs, както и, естествено, останалите момчета от So Called Crew.

Потърсихме Trasher с идеята да ни разкаже повече за албума, както и са за самия себе си, а ето и какво си казахме в крайна сметка:

“Под налягане” е твоят дебютен албум, който спокойно можем да наречем и бийтбокс опера. Разкажи ни малко повече за проекта, как би го описал през собствения си поглед?

Хах, BeatBox опера е силно. От много дълго време исках да направя албум, може би от няколко години, но най-накрая с огромна подкрепа от Гената (SCC) и колаборацията с всички артисти в него, той е факт. Много благодаря на всички, които взеха участие в албума по всички възможни начини и ми помогнаха да реализирам тази моя мечта.

В албума ти правиш бийтбокс, докато МС-тата рапират. Кои са ти любимите тракове от “Под налягане”, имаш ли си вече такива?

Да, в повечето тракове е точно това - бийтбокс, инструменти и яко рап. С изкючение на “Цифри“, където събрах едни от най-добрите бийтбокъри в България. Любим трак при толкова разнообразна палитра не знам дали мога да избера. Всичките ме кефят как се получиха.

 

От колко време се занимаваш с бийтбокс и как се запали по този елемент от хип-хоп културата? Какъв ценен съвет можеш да дадеш и на начинаещите бийтбоксъри, които тепърва учат основите?

С бийтбокс се занимавам вече от 13 години, а историята по запалването ми е забавна. В осми клас се озовах в гимназия - нови хора, забава, запознанства и т.н. С няколко от момчетата в класа започнахме да издаваме звуци в определени ритми - един прави бийт, друг мелодия, трети скречове и т.н. В последствие един път си отивам на село и си правя аз моите звуци, а изведнъж едно момче от компанията направи "In the Club" na 50 Cent с мелодията и бийта, при което аз направо полудях - казвам си "какво става тук, бе“. Момчето ми обясни, че това е бийтбокс. Прибрах се в София и казах на момчетата, че това, което правим, наричайки го "техно", се казва бийтбокс и съществува по света. Повечето от момчетата се отказаха с течение на годините, но един от тях - Skiller, заедно с мен, прояви голям интерес към това звукоотделяне и в последствие стана световен шампион. Друг пък стана професионален DJ.

На начинаещите бийтбоксъри бих препоръчал да учат и измислят уникални неща, защото на световната сцена това е много важен елемент и никой не цени имитаторите на други бийтбоксъри. Ще им бъде нужна и много упоритост в начинанието.

Trasher
So Called Crew

Кои са любимите ти бийтбоксъри от България и света?

От България всички са ми любими, защото всичките са ми приятели, а от света са много, но някои от тях са ТomThum, Beardyman, Reepsone и много други, но няма да ми стигне времето да ги изредя.

В албума има много и интересни гост-артисти. Сигурно ви е било забавно. Разкажи някоя интересна история от записите на албума?

То една ли е да я опишеш (смее се). Например това, което казва Жлъч в първия трак, е пълна истина - как той не е бил на море от много години, но аз ще поправя тази грешка - ако трябва дори и с чувал на главата, и в багажник, но тази година ще го заведа да почувства малко морски бриз (усмихва се). Историите също са мега много, но ще кажа само още една. Седим си с Радо от Лого5 пред студиото и аз му казвам, че искам да кръстя албума SPACE и че Гената се кара и не ми дава да го кръстя на английски. Аз обаче му казвам, че щом не може да е на английски, ще го кръстя "ШПАЦИЯ". В този момент Радо избухва в смях колко е яка всъщност тази дума и вика "ооо не, тази дума ще я вкарам ей сега в трака". И след около десет минути влиза при мен и ми казва - "ето - шпация, хората сме много популация...“ . Реално наистина си го вкара в трака (смее се).

 

Бийтбоксът е ясен. Ще чуем ли обаче Trasher да рапира?

Хм, това е интересен въпрос, на който мисля да отговоря с това, че ще видим тая работа (усмихва се).

Ти си част от So Called Crew, като около вас винаги се случва нещо интересно. Какво можем да очакваме сега от крюто?

Да, SCC е нещо, което така и не разбирам как стигна дотук. Когато се събрахме смятах, че ще съществува малко и както винаги става - ще разтурим цирка. Но пък то гледай к'во стана (смее се). Следващото нещо, което се задава от соколите, е гранде албум на цялата група с концепция и много тракове. Останалото е тайна.

So Called Crew
So Called Crew

Освен че си бийтбоксър, ти се занимаваш и с графити. Разкажи нещо повече и за този си талант. Откога рисуваш? И всъщност, къде се справя по-добре Trasher - в бийтбокса или в рисуването?

Графити е много силно казано. По-скоро съм аниматор и дизайнер. Разбира се и с цветните дезодоранти съм щурял доста време, но не чак толкова по стени, въпреки че нещо са ме засърбяли ръцете напоследък и за това. Бийтбоксът винаги е бил само хоби и яка зарибявка. Главните ми неща в момента са видео продукции и анимации, тъй като и това работя. Но винаги при свободно време гледам да рисувам много неща, защото въпреки липсата на време, винаги много ми се рисува. Даже има и един стартъп - с няколко човека го правим, и е свързан с дивелъпмънт на игри, но там не е още за разказване. Надявам се до следващата ни среща да сме вече в индустрията.

И един сериозен въпрос за финал: защо пишеш на латиница в интернет?

Това е краят (смее се). Nqmam razumno opravdanie za tova neshto, po lesno se pishe za men po tozi na4in, imam afinitet kum glupostite 😀 I za tova taka I dosta 4esto daje ne gledam kakvo to4no pisha ama to I ne se razbira mnogo zashtoto vupreki kreshkite si e na shliokavica ! 😀


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар