Трябва да отбележим, че камерата на iPhone извървя дълъг път в собственото си развитие. От едва 2-мегапикселовата камера, дошла с първия модел на iPhone, до зашеметяващия й 12-мегапикселов наследник, разположен върху iPhone 6S и iPhone 6S Plus.

Може би и повече от всеки друг компонент на iPhone, именно неговата камера е повлияла и създаването на някои от най-добрите приложения, които използваме в днешно време.

Камерата на iPhone, а и на останалите смартфони като цяло, е компонент, който постоянно бележи прогрес в своето развитие. Именно поради това е напълно логично, че разработчиците на приложения постоянно ни заливат и с нови такива, свързани с възможностите за качествена фотография на нашите смартфони.

Mashable пък ни отдели седемте най-добри приложения за фотография, които можете да намерите в App Store-а на вашия iPhone.

7. Google PhotosGoogle Photos

Виждали сме до този момент не едно и две фотографски приложения за iPhone, но Google Photos превъзхожда всички от тях, предлагайки безгранично съхранение на всяка една снимка или видео, което заснемете. Да - има известни ограничения по отношение размера, но те са сравнително щедри и едва ли биха представлявали проблем за вас. Истинската магия на Google Photos обаче идва от технологията на приложението, която организира вашите снимки по лице, място или дори предмет. Google Photos превъзхожда оригиналното приложение на iPhone и с по-доброто си скролиране и инструменти за селекция.

6. Pic Stich

PicStitch

Първо започнахме с по-доброто заснемане, после преминахме през по-доброто споделяне и стигнахме до по-доброто показване на нашите снимки. А какъв по-атрактивен начин за това от един хубав и добре изглеждащ колаж? Със своите разнообразни модели на рамки, филтъри и други ефекти, Pic Stich отдавна е може би най-популярното и обичано приложение за създаване на колажи. Вярно е и обаче, че новата функционалност на Instagram да създава собствени колажи намали важността на приложения като Pic Stich. Но, както се казва - всяко нещо с времето си.

5. VSCO

VSCO

Появил се на бял свят като VSCO Cam през 2012 година, VSCO бързо зае челни позиции в своя контингент, благодарение на прекрасните си пресетове и инструменти за обработка, които могат да направят вашите снимки да изглеждат така, сякаш са заснети на лента. Въпреки че концепцията не е нова, VSCO получи куп комплименти от професионални фотографи и аматьори, заради възможността си да придава осезаема дълбочина на снимките. Като критика може да се изтъкне факта, че въпреки красивия си минималистичен дизайн, контролите на VSCO не са най-интуитивните възможни такива, особено за кежуъл потребители. Над 70-те милиона #VSCO тага в Instagram обаче говорят красноречиво за популярността на приложението.

4. Hyperlapse

Hyperlapse

Второто приложение на Instagram, Hyperlapse, е семпъл, но ефективен инструмент за създаване на таймлапс. Може би най-обичаното му предимство е не това, че приложението може да забързва и забавя записано видео на скорост от 1х до 12х, а впечатляващата му употреба на софтуерен стабилизатор на картината. В нормалния случай, ако желаете да се радвате на стабилно видео, бихте се нуждаели от някакъв вид хардуерен стабилизатор за целта. Алгоритъмът на Hyperlapse обаче използва информация от жироскопа на вашия iPhone, за да измерва и елиминира фреймове, които са треперещи. Резултатът от упражнението? Кинематично видео, което изглежда толкова гладко, че сякаш е заснето с далеч по-скъпо оборудване.

3. Camera+

Camera+

Стандартните приложения на iPhone могат да ви свършат отлична работа, но ако се нуждаете от повече характеристики, приложенията на други разработчици почти винаги добавят по нещо върху общата картинка. Camera+ е приложение, което се използва от повече от 14 милиона души по цялото земно кълбо. Любопитното е, че през 2010 година Camera+ за кратко бе баннато в App Store-а, тъй като приложението позволяваше на потребителите да заснемат изображения с бутоните за управление на звука на своя iPhone. Нещо, което Apple в последствие копира в iOS 5. Camera+ бе и едно от първите приложения за фотография, което разполагаше с решетка - компонент, който Apple също копира в последствие.

2. Hipstamatic

hipstamatic

Много хора и до днес вярват, че Instagram нямаше да го има, или поне не в сегашния си вид, ако не бяха олд скуул филтърите на Hipstamatic. През 2010 година Hipstamatic бе най-желаното приложение на пазара, ако основната ви цел бе да се радвате на готини филтъри (докато Camera+ бе верният избор за по-сериозен фотографски контрол), като спокойно можем да кажем, че именно Hipstamatic повлия сериозно цяло поколение приложения от подобен тип.

1. Instagram

Instagram

Трудно ще намерите друго фотографско приложение за iPhone, а и не само, което да е толкова влиятелно, използвано и радващо се на световен успех, както Instagram. Да, други приложения експериментираха със споделянето на снимки и използването на филтъри и преди появата на Instagram, но хората от Instagram се оказаха тези, които овладяха до съвършенство идеята. Приложението бе екслузивитет на iPhone в първите си две години, а през 2012 Instagram бе закупен от Facebook за сумата от 1 милиард долара. Останалото вече е история - повече от 400 милиона потребителите по цял свят, като наскоро Instagram стартира и собствено генериране на приходи, вмъквайки рекламни постове във вашия feed.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар