Киану Рийвс със сигурност е един от най-обичаните съвременни актьори. Роден в Бейрут, но израснал в Торонто, 57-годишният канадец е харесван от киноманите не само заради безспорните си актьорски качества, но и заради комбинацията от трагична лична история и всеизвестна човешка доброта.

Пробивът на Киану в професията идва с популярната sci-fi комедия "Невероятните приключения на Бил и Тед" от 1989 година. Следва солидна роля в "Моят личен Айдахо", последвана от участия в успешни ленти като "Пресечна точка" и "Скорост".

В тази статия ще се опитаме да съберем десетте най-добри филми с участието на Киану Рийвс. Нека започваме:

10. "Скорост"

 

Филмът "Скорост" представлява едно вълнуващо за зрителя пътуване, изпълнено с впечатляващ реквизит и декори, и допълнено от поддържащата роля на Сандра Бълок. Множество критици смятат, че ролята на Киану Рийвс в този филм не е най-сполучливата в кариерата му, тъй като ѝ "липсва оригиналност“. Сюжетът следва добре познатата линия за героичния мъж, който спасява дамата, попаднала в кофти ситуация. 

9. "Чук-чук"

 

Трилърът, режисиран от Ели Рот, е донякъде изненадващ, тъй като аудиторията не е свикнала да вижда канадския актьор в подобни жанрове. Въпреки това, Рийвс се справя изключително добре с ролята на мъж прелюбодеец. Филмът е със сигурност един от най-добрите в кариерата му. Разбира се, голям принос имат и двете дами, които влизат в образа на жени с пъклени планове, отмъщаващи на неверните мъже.

8. "Аматьорите"

 

Този филм е подходящ за тази част от аудиторията, която обича по-разтоварващи и саркастични истории. Киану Рийвс играе резервен куотърбек в губещия футболен отбор The Washington Sentinels. "Аматьорите" е със забавен характер, за което силно допринася ролята на Рийвс, който е завладян от моралните си ценности, но не иска да подведе останалите около себе си. Актьорът се въплащава в този образ с видим ентусиазъм и чар.

Съветът на Vibes.bg: Чудите се какво да подарите на близък човек? Подарете ТУК преживяване с Makaroon.bg.

7. "Родители"

 

Един от по-старите проекти с участието на Киану Рийвс е именно филмът "Родители". Това е една симпатична история, в която обаче звездата е Стив Мартин (в ролята на Гил) - работещ и амбициран човек, който се старае да се грижи за голямото си семейство. Рийвс заема образа на Тод - гаджето на племенницата на Гил, което успява да намери своето място в шумното семейство Бъкман. Ролята му го представя като един непринуден мързеливец и създава усещането за друг герой, който вече е играл.

6. "Матрицата"

 

Говорим ли за Киану Рийвс, няма как да не се сетим да иконичния филм "Матрицата", който поставя екзистенциални въпроси за живота и всичко в него. Образът на канадския артист му пасва идеално. Той е емоционално дистанциран, странен самотник, който се подвизава с дълъг черен шлифер. Именно в този филм Киану Рийвс отново доказва, че може да играе чудесно динамични екшън роли. Кадрите са впечатляващи, благодарение на камерата, която снима на 360 градуса, както и на страхотната последователност в заснетото.

5. "Пресечна точка"

 

Критиците не споделят добри отзиви за този филм, което е странно за зрителите, тъй като историята е интересна и изпълнена с адреналин. Рийвс играе ролятя на Джони Юта - футболен защитник в колежа, който става агент на ФБР. Той е назначен и трябва да се инфилтрира в група сърфисти, водена от Боди (в ролята - Патрик Суейзи), за който се смята, че е участвал в редица банкови обири. Юта е на кръстопът между задълженията си на орган на реда и приятелската връзка, която създава със сърфиста. Историята се върти основно около темата за лоялността. Въпреки че на моменти Рийвс преиграва, той се вписва чудесно в сюжета. Ролята му е убедителна и в синхрон с тази на Суейзи, който в края на филма дава ценен урок на проницателния агент.

4. "Адвокат на дявола"

 

"Адвокат на дявола" е една мрачна и хибридна история, която лавира между правна драма, свръхестествен ужас и психологическо изследване на характера. Тази съвкупност сработва с помощта на Кевин Ломакс (в ролята - Киану Рийвс) - умел адвокат, който няма задръжки да защитава очевидно виновни клиенти. Той получава покана да се присъедини към адвокатска фирма в Ню Йорк. Тогава историята се заплита, когато Ломакс се среща с един от партньорите си - Джон Милтън (Ал Пачино), за когото впоследствие разбира, че той е самият Сатана. И двамата актьори се радват на едни от най-големите си филмови успехи през 90-те именно в тази история. Това се дължи отчасти и на брилянтния сценарий. Рийвс изиграва ролята си с повече финес, докато Ал Пачино предприема по-агресивни методи и този контраст сработва чудесно.

3. "Невероятните приключения на Бил и Тед"

 

"Невероятните приключения на Бил и Тед" е един забавен филм за двама приятели, които обичат тревата и участват в група, наречена "he Wyld Stallyns. Естествено, те искат да пробият в музикалната индустрия, но най-напред трябва да преминат изпит по история. Какво може да се обърка, нали? Двамата приятели се състезават с времето, докато преминават през всякакви личности, като започнем от Били Хлапето, минем през Ейбрахам Линкълн и стигнем до сладоледения Наполеон. Киану Рийвс и Алекс Уинтър влизат перфектно в ролите на отвеяни метъли. Този филм заслужава едно от първите места в класацията, тъй като с ролята си в него Киану Рийвс заявява, че е достоен за голямото кино. Той и Уинтър изиграват едни уникално забавни роли в тази комедия.

2. "Моят личен Айдахо"

 

Със сигурност Рийвс търси по-сърдечни роли през 90-те, за да не бъде оприличаван като актьор, играещ несериозни образи. В "Моят личен Айдахо", Киану Рийвс се въплащава в Скот, който е от заможно семейство на политик, но отказва да живее живот, в който всичко е лъскаво и дадено на готово. Заради това той се социализира основно с бедни хора от квартала. Неговият най-добър приятел е Майки, представен от Ривър Феникс. Филмът наистина представя актьорските умения на Рийвс, показвайки сърцатия му характер, който се опитва да помогне на една изгубена душа, на която по-късно трябва да обърне гръб заради обрат на съдбата. Макар и сравнително лек, сюжетът засяга борбите, пред които са изправени тези млади мъже, на фона на ежедневните неволи и стремежа на Майки да възвърне връзката с майка си.

1. "Брегът на реката"

 

"Брегът на реката" е увлекателна история, свързана с убийство в Калифорния. Джон (Даниел Робук) признава пред приятелите си, включително Киану Рийвс, в ролята на Мат, че е убил приятелката си. След като откриват тялото на момичето, групата от приятели са раздвоени между това да помогнат на Джон или да постъпят правилно, като го предадат на полицията. Този филм от 1986 година за пръв път доказва истинския талант на Рийвс, тъй като до този момент той е участвал основно в комедийни ленти. Играейки разумния приятел, Киану показва една своя едновременно харизматична и мрачна страна.

Заслужава си и да видите: Поредицата "Джон Уик"

 

Вече и извън класацията, заслужава си да завършим с отличната екшън поредица за Джон Уик - бивш наемен убиец, който излиза от пенсия, за да се саморазправи по възможно най-брутален начин с враговете си. Няколкото излезли филма от поредицата показват Киану Рийвс в светлина, в която не сме го виждали до момента - като безкомпромисен и перфектен в уменията си убиец. Това със сигурност са едни от най-добрите екшъни за последните десет години, а популярността им говори сама по себе си.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Аз съм Анжелик, родом от Варна, но преследвам журналистическата професия в Софийския университет. Обичам четивата, които ме карат да се отпусна и да си спомня някои мои хубави моменти, затова бих искала аз също да пиша текстове, които читателите приемат с лекота. Обожавам сериалите, а още повече музиката и поради тази причина желая да следя най-новите тенденции в тези изкуства, споделяйки ги с будната аудитория.

1 коментар

Напишете коментар