Thumbelina: изящната Палечка в българската мода


Живееше някога една жена, която искаше да си има дете, само че не знаеше отде да го вземе. И ето, отиде тя при една стара магьосница и й каза:

— Ах, как искам да имам детенце! Не можеш ли да ми кажеш отде да го взема?


— Туй е много лесна работа! — рече магьосницата. — Ето ти едно ечемичено зърно; то не е като зърната, които растат по полето, нито пък като ония, които хвърлят на кокошките. Посей го в саксия и ще видиш какво ще стане!

— Благодаря! — каза жената и даде на магьосницата дванайсет шилинга. Сетне си отиде в къщи и пося ечемиченото зърно в една саксия. В същия миг от саксията израсна едно голямо, чудно хубаво цвете, прилично на лале, само че листцата му бяха свити като на неразцъфнала пъпка.

— Какво хубаво цвете! — извика жената и целуна неговите огненожълти листца, ала в това време цветето се разтвори с трясък. Да, туй беше истинско лале, но в средата на неговата чашка седеше едно мъничко момиченце, много нежно и миличко. На ръст то беше не по-голямо от човешки палец и затова жената го нарече Палечка. (Из „Палечка“ от Ханс Кристиан Андерсен; Превод: Светослав Минков, 1977)

Кога вашата Палечка (Thumbelina – бел.ред.) порасна и заживя свой живот в света на модата?

Загатнахме за Тъмбелина в края на 2016 г. Изработихме лимитирана серия палта с бродирани послания от приказката "Палечка". Представихме ги пред наши приятели на чаша вино, беше интересно предизвикателство, което ни тласна към идеята да изработваме дрехи от висококачествени материи, перфектно ушити, с послания. През март тази година вече имахме концепция и ателие, така Thumbelina заяви присъствието си в света на модата.

А как посяхте "ечемиченото зърно", което роди идеята за начинанието ви?

При нас "ечемичното зърно" беше посято още като се сприятелихме като малки, изградихме си наша връзка, знаехме, че един ден ще правим нещо заедно.

Thumbelina има две майки – Ангелена Шатрова и Надежда Варушева. Разкажете ни повече за вас, как се открихте и кога разбрахте, че модата е едно от свързващите звена между вас?

Запознахме се в училище, преди повече от 17 години, когато споделяхме общ чин, и въпреки добрите ни оценки и активното участие в час, на чина ни постоянно ‘хвърчаха’ листове с бизнес планове, написани с разноцветни химикали – тогава най-силно мечтаехме за агенция за организиране на събития. Свързват ни безброй неща, модата винаги е била страст и за двете ни, но желанието да съчетаем качествени материи, перфектни кройки и безупречна изработка ни обедини в осъществяването на идеята за Тъмбелина.

Кои са любимите дрехи на Thumbelina? Кои са силуетите, кройките и тъканите, които я отличават на българския пазар?

Обръщаме внимание на всеки един детайл, от скицата и кройката до изработката. В процес на работа някои модели търпят промени от първоначалната идея, докато достигнем до силует, който ни харесва, затова и всички дрехи на Thumbelina са ни любими, тъй като са краен резултат от труда на целия ни екип. Използваме платове и материали, които поръчваме от Италия, залагаме повече на естествени материи.

Как изглежда дамата, която разпознава стила си в дрехите на Thumbelina?

Дрехите, които шием, са такива, които самите ние бихме носили, и в този ред на мисли дамата, решила да избере Тъмбелина, има малка частица от всяка от нас. Нашата клиентка би описала себе си като борбена, самостоятелна, с отличаващ се стил, който е запазената и марка, където и да се появи. Дама с характер.

Създавате дрехи, както за пораснали момичета, така и за малки принцеси. Какво ви подтикна да насочите поглед и към детската мода?

Едно от най-големите ни вдъхновения за детските дрешки е 4-годишната дъщеря на Надежда - София, която се вписва идеално в образа на нашата приказна малка дама. Тя е нашата муза и ние се стремим да черпим идеите си от нея.

Кои са задължителните елементи, които да включим в гардероба си през този сезон, 5-те Must Have на Thumbelina, препоръчани от творческата кухня на бранда?

Горещо препоръчваме сета от букле, също така и зеления панталон с висока талия. Като по-зимен артикул, бихме препоръчали коженото вталено сако в бордо, а от новата ни серия must have залагаме на бордо роклята с флорални мотиви и палто тип халат, които скоро ще покажем.

Имате специална лимитирана серия палта, всяко от които е само по една бройка. На какво се дължи техният ексклузивитет?

Ние се концентрираме именно върху това,че всеки човек е уникален - всяка дама заслужава свое неповторимо палто с естествен косъм, което да е направено само и единствено за нея. Стартирахме с тази идея и може би ще я продължим.

Наближават Коледните и Новогодишните празници и всяка дама се изправя пред вечния въпрос „Какво да облека?“. Какви са вашите предложения за празничните вечери?

Без значение от повода, с дрехите на Тъмбелина нашите клиентки е сигурно, че ще изпъкнат ще бъдат елегантни, различни и забелязани. Дали ще изберат нашите модели за Новогодишната нощ, или в ежедневието, ние можем да гарантираме, че те винаги ще бъдат неповторими. Дрехите ни се комбинират чудесно, както с кецове и кубинки, така и с обувки на висок ток, което ги прави удобни и подходящи за всякакви събития.

Вече е време за равносметки, затова ви питаме: с какво ще запомните 2017 година?

Ще запомним 2017 с раждането на Тъмбелина. Брандът се разви доста през тази година и ние не спираме да работим усърдно в тази посока. Ще запомним и всички трудности около едно ново начало, с които се срещнахме, но няма как да не споменем и вълнението от първите творчески докосвания до нашите клиенти. Тази година беше доста пъстра и емоционална за нас, но сме щастливи. Предстоят ни интересни събития още през януари, нетърпеливи сме и се подготвяме за тях.

А какво си пожелавате за 2018?

Много искаме и ще се постараем през 2018 да навлезем и на нови пазари, които ще помогнат за развитието на бранда в чужбина. Обмисляме и включване на мъжко и на детско мъжко облекло към нашите серии. Чака ни много работа, имаме интересни нови идеи и си пожелаваме всичко, за което мечтаем, да превърнем в реалност.

Instagram: https://www.instagram.com/thumbelina.rocks/
Facebook: https://www.facebook.com/Thumbelinarocks/

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни