The Philanthropist: една съвременна приказка за доброто


Напоследък често си задавам въпросите в какво се измерва щастието, колко струва добротата и къде се крие смисълът на цялото ни съществуване. За всеки човек отговорите са различни. Своите аз търся във всеобщото благо. Там, където мога да оставя следа за един по-добър свят. Наивно, нали?

Не съм сама обаче по пътя на своята утопия. Неотдавна открих The Philantropist – група от хора, не само споделящи моята мечта, но и превърнали я в своя мисия. Да помагат на нуждаещите се е тяхно призвание. И го правят, без да очакват нищо в замяна. Само срещу няколко усмивки...


Кои са те? Разговаряме с Драгостина Славова, която ни споделя повече за начинанията на благотворителната организация.

Да започнем нашия разговор така: кои сте вие, какво ви събра и как се решихте да поставите основите на The Philanthropist?

Нещата се получиха повече от случайно, а може пък и съдбата да си е казала думата. Самата аз опитвах от доста време да организирам малки по мащаб инициативи за дечица, като разчитах основно на добротата на мои близки, приятели и техните познати. Преди близо година случайно се натъкнах на моя колега и текущ председател на нашата прекрасна организация - д-р Васил Костов, с когото се оказа, че имаме общи виждания и нещо повече – общи намерения за добротворчество. Решихме, че трябва да се действа. На хората им трябва някой да ги побутне, за да повярват, че самите те са значими и могат да направят нещо значимо.

В какво се изразява дейността ви и отличава ли се по някакъв начин от други подобни организации?

Аз винаги казвам, че ние сме организация с комплексна дейност и много перспективи, защото погледите и амбициите ни се отправят надалеч. Но все от някъде трябва да се започне, нали!? Основната ни цел е да организираме кампании, свързани с културно и социално образование на подрастващите, защото смятаме, че преди всичко България има нужда от грамотни и социално отговорни млади хора, които да я дърпат напред и да живеят пълноценен живот в собствената си държава. Но не забравяме и възрастните хора, защото те биват често забравени. А на тях им трябва наистина много малко и най-вече добра дума и внимание. За нас е важно да оставяме спомени след себе си, важно е да ни помнят заради моментите, които сме подарили, не толкова заради материалните дарения, които така или иначе са част от нашите инициативи. Стремим се да отворим очите на хората, да виждат, че не богатствата пълнят човешкото сърце, а самите хора, създадените приятелства, семейството и възможността да общуваш пълноценно със света.

Как можем да се включим? И къде можем да открием информация за вашите активности?

Можете да се включите всякак. От това да се присъединявате към нас по време на събития като медиен партньор до доброволци, които ни помагат да опаковаме торбички и да посещават с нас домове за дечица и възрастни, за да усетите наистина радостта от това да си там за някого.

Занимавате се с благотворителна дейност съвсем отскоро: какво сте постигнали до момента и колко време отнема цялостната организация на една инициатива?

От скоро съществуваме като The Philanthropist, но с благотворителност членовете на организацията се занимават от доста дълго време. Относно организациата на инициативи – напълно индивидуално е. Когато става дума за по-мащабен проект, разбира се и усилията, и средствата, както и времето са доста повече. Но друг път - просто отиваме да посетим нашите приятели от домовете по случай техен празник или дори без случай и им подаряваме няколко часа от времето си за разходка, приятен разговор или чаша кафе в някоя сладкарничка. Подаряваме им спомени и приятни моменти, с които да се чувстват нищо по-различно от всеки друг нормален човек.

Как откривате хората, които са в неравностойно положение и как успявате да разберете, че историите им са истински?

Успели сме да си създадем контакти в тези среди, познаваме дечицата и управата в доста домове и сега, когато съществуваме и на документ, би трябвало да ни е по-лесно занапред. Можем да се похвалим с доста доброволци, които проявяват интерес, както и някои чужди инвеститори, които ще се включат в нашата кауза.  А дали една история е истинска – времето, прекарано с хората, говори много за тях, опознаваш ги, дори намираш приятели в тяхно лице.

Повече радост или повече болка ви носи подобен тип работа? Радост, защото помагате на нуждаещи се, а болка, защото се сблъсквате с цялото това страдание…

Въпрос на възприятие е. Със сигурност има и хора, които понасят много тежко подобни неща. Но такъв е животът, нали? И е в наш интерес да не пренебрегваме некрасивата му страна. А ако трябва да говоря от името на нас, филантропите, стига ни да виждаме усмихнати хора, които се радват на посещенията ни. Това няма как да не ти донесе радост.

Близките срещи с човешките неволи помагат ли ви да израствате личностно? Да оценявате малките неща или просто факта, че сте живи, здрави и с покрив над главата си?

Със сигурност помагат. Всеки човек сам за себе си трябва да достигне до това заключение, че не му е нужно много, за да е щастлив. Щастието е избор и въпрос на гледна точка. Човек трябва да е достатъчно мъдър, за да насочи погледа си към истинските неща в живота – хората. Не вещите ти носят щастливи моменти, прекарани заедно, нито траен отпечатък в сърцето за цял живот, спомен, който помниш на старини. Това го правят единствено хората!

С какви хора работите най-често? Кой в България има най-голяма нужда от помощ?

Малки деца без родители,  в неравностойно положение или със здравословни проблеми. Възрастни хора в затруднено финансово положение или такива, живеещи в домове за възрастни. Както и самотници, които просто сме срещнали по един или друг начин и имат нужда от нечие внимание и грижа.

Колко струва щастието?

Ужасно много, когато го нямаш. Хората са казали, че когато започнеш да забелязваш какво е щастие, значи го няма наоколо.

Какво ви предстои в най-скорошен план?

Обмисляме проект, насочен към подрастващи сладурковци. В момента е още в зародиш, но ще е нещо като семинар на различни теми, състезателна нотка и разбира се, стимулиращи награди за хлапетата. Вероятно ще е свързано с езици, география и изкуства. Ще ви държим в течение, тъй като ще ни трябват помощници.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

1 Коментар

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни