Теодор Ушев е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 година в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. От 1999 година той се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби. 

В творческата си биография Ушев има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят. Сред тях - номинация за „Оскар“, „Кристал“ от Анеси, две награди за най-добър анимационен филм на Канадската филмова Академия, почетен медал от Френската академия за филмово изкуство „Сезар“, „Златен Глобус“ за най-добър късометражен филм. От 2010 година преподава и изнася майсторски класове в различни университети и фестивали в дестинации по цял свят като Япония, Португалия, Франция, Германия, Великобритания и др. Ушев е член на Американската академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер е на Ордена на изкуство и литература на Франция. В момента той продължава работата по своя първи пълнометражен игрален филм – „φ1.618“, фантастична антиутопия по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, с Деян Донков и Мартина Апостолова в главните роли. 

Ето какво споделя Теодор Ушев пред Нева Мичева, в материал за вестник „Култура“, публикуван през пролетта на 2007 година:

Истината е просто да правиш това, което искаш, без да се съобразяваш дали на някого му харесва и дали някой има нужда или се интересува от направеното, дали ти плаща достатъчно, дали получаваш признание. Просто да правиш и да изпитваш удоволствие от правенето. Така един ден, ако настъпи моментът, когато нещата, с които се занимавам, вече не интересуват никого... Аз ще продължа. Ще работя и ще създавам, без да ми пука. И ще правя само това, защото това е, което ми доставя удоволствие и прави живота ми пълноценен; което ме кара да се събуждам усмихнат и което ме води в гората, способен да виждам всеки детайл, всяко клонче…

Не обичам да виждам махалото в най-долната му точка. Ако видиш най-лявата и най-дясната горна точка на махалото, мозъкът сам си представя средната. Но не се налага да я видиш и това е вълнуващо. Виждаш я подсъзнателно, знаеш, че е там, но нея я няма. Основен принцип в анимацията. В главата ти остава въображаема траектория, която не съществува. Това е изкуство. Да описваш нещо, да предизвикваш емоцията на случването, а него да го няма. Ех, да мога да го направя. Да няма нещата, които искам да кажа. Ще стане най-съвършеният филм...

Теодор Ушев бе обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години - според международна анкета на престижния анимационен фестивал в Лерида (Animac), а през 2021 година бе начело на Международното жури, което раздаде наградите на филмите в Международния конкурс и Конкурса за български късометражен филм на юбилейния 25-и София Филм Фест. В есенната фестивална програма са включени негови анимационни и експериментални филми, сред които познатите на българските зрители „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ по произведения на Георги Господинов. Тези два филма ще могат да бъдат видени в кино „Люмиер“ на 15 септември от 18:30 часа.

Сляпата Вайша

Селекцията Ushev Hardcore Xperimental включва 13 творби, създадени между 2006 и 2020 година, и ще може да бъде видяна в кино „Люмиер“ на 16 септември от 18:30 часа и във филмотечно кино „Одеон“ на 18 септември от 20:30 часа, когато са програмирани „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“, а непосредствено след тях ще има прожекция и на „Ushev Hardcore Xperimental“.

Снимка: Боряна Пандова

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар