Тенденции в личните финанси: зависимост на младите българи

Личните финанси са много обсъждана и необходима тема в съвременния свят. Финансови съветници, обучителни курсове и събития, специализирани сайтове и медии ни разказват как да ги управляваме по-ефективно. Доходите, разходите и спестяванията на едно домакинство определят стандарта на живот, но нашите баби, дядовци и дори родители не са имали възможност да натрупат умения, достатъчни да се справят по-добре в сегашната ситуация. Младите хора, родени в края на ХХ и началото на XXI век имат много повече информация на разположение, но въпреки това знанията и ресурсите им често са прекалено оскъдни, за да живеят над прага на бедността. Причините за финансовото им състояние са комплексни, но една от тях е свързана именно с неумението да управляват парите си. 

Милениалите, както в САЩ, така и в Западна Европа, изпитват трудности да се справят с месечните си разходи и тази тенденция не подминава нашата държава. В края на 2018 г. бяха публикувани изследвания на Евростат за зависимостта на младите хора от техните родители. Именно това е най-честата ситуация във финансовото състояние на младежите до 30-годишна възраст – зависимост. Според проучването, 73% от българските мъже и 60% от дамите живеят под един покрив с родителите си. Причините се дължат от една страна на елементарни изчисления – високи наеми, скъпа храна и нископлатен труд или липсата на каквито и да е доходи.

Зависимостта на младежите не се изчерпва с помощта от родителите им. Още с излизането от класните стаи, милениалите са принудени да теглят студенстки кредит, ако искат да продължат образованието си в чужбина, а роднините им нямат възможност да изпращат пари. Необходимостта от кредити започва доста по-рано, в сравнение с поколението на родителите ни. Заемите са инструмент, който буди страх в мнозина, но истината е, че може значително да ни улеснят, ако имаме достатъчна финансова грамотност. Потребителските кредити като CITYCASH предлагат несравними условия за хората, ако искате да финансирате закупуването на автомибил, да се справите с непредвидените месечни разходи или да замените стария работен лаптоп.

Факт е, че на много от милениалите се налага да започнат работа, преди дори да са завършили висшето си образование и въпреки това не се справят без външна финансова помощ. Голям проблем е, че когато започнат да се оправят сами, допускат много грешки в управлението на финансите си. Сред тях са липса бъдещи финансови цели и планиране на бюджета, недостатъчна дисциплина и интерес към спестявания и инвестиции.

Повечето пенсионери днес ще изхарчат спестяванията си 10 години преди смъртта си. Когато младото поколение достигне до преклонна възраст, изгледите за пенсионната система не са позитивни. Затова трябва да подсигурим старините си, като започнем да мислим за личните си финанси и спестявания възможно най-рано през жизнения си път.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни