Балеаж е техника за изсветляване на косата, създадена от френски колористи, а резултатът изглежда абсолютно зашеметяващо! Дори и да не сте сигурни какво точно е балеажът, определено сте виждали тази прическа на холивудските звезди, докато вървят по червения килим.

Ако търсите начин да промените цвета на косата си, без това да изисква особена поддръжка, ето всичко, което трябва да знаете за балеажа - какво представлява и как можете да се сдобиете с красиви акценти в прическата си.

Какво е балеаж?

Тази техника за боядисване е създадена от френски колористи през 70-те години. На френски думата "balayage" означава '"докосвам леко с ръка", което описва как се полага боята за акцентите, подобно на рисуване с четка. При този метод на боядисване няма нужда от шапка или фолио, боята се нанася там, където колористът прецени, че акцентите ще изглеждат най-добре. Целта на тази техника е косата Ви да изглежда максимално естествено, като изсветлена от слънцето през лятото. Крайният резултат е нежно преливане на нюанси от корените към краищата. За да поясним допълнително, нека да я сравним с други два популярни метода за боядисване на косата.

Балеаж или кичури?

Вместо традиционните техники, при които се използва фолио или специална шапка за кичури, балеажът е техника на свободното нанасяне с ръце. С фолиото ще получите много равномерен и прецизен резултат, докато при балеажа ефектът е по-естествен. Методът позволява на колористите да полагат цвета в точно определени участъци, което според тях ще озари лицето Ви и ще Ви придаде красиво излъчване.

Балеаж или омбре?

При боядисване тип Омбре цветът на косата постепенно преминава от тъмно към светло, от корените към краищата ви. Вместо да създават градиращ ефект, акцентите на балеажа се полагат по цялата дължина на косата, в конкретни области.

Дали балеажът е подходящ за Вас?

Актуална ли ще бъде техниката балеаж и през 2020 година? Със сигурност! Така че, ако планирате да промените прическата си, струва си да опитате. Особено ако сте начинаеща и боядисването е нещо ново за Вас, балеажът е чудесен вариант! Това е фина техника на подчертаване, и резултатът не е толкова драстичен, колкото при пълната промяна цвета на косата. Балеажът е подходящ за всеки цвят, така че няма значение дали сте с кестенява, руса или червена коса. Друго предимство на този метод на боядисване е, че изисква възможно най-малко поддръжка, не се налага да посещавате салона за освежаване на цвета на всеки няколко седмици, тъй като не боядисвате цялата дължина на косата. Докато косата Ви израства, изсветляването ще изглежда напълно естествено.

Какво е важно е да знаете?

Балеажът не изисква особена поддръжка, но има факти, които трябва да имате предвид, преди да посетите салона. Както при всички техники за подчертаване, балеажът изисква изсветляване - и това означава, че ще трябва да обезцветите косата си. Обезцветяването може да увреди косата, така че е важно да се грижите добре за кичурите си преди и след боядисването. В зависимост от цвета и дължината на косата Ви, има някои други фактори, които трябва да съобразите.

Ако правите балеаж на тъмна коса ... изсветляването ще е по-трудно. Колкото по-тъмен е естественият Ви цвят и по-светъл цветът, който искате да постигнете чрез балеажа, толкова повече работа ще е необходима, за да се постигне желания краен резултат. Така че, имайте предвид, че може да се наложи да посетите фризьора си няколко пъти, в зависимост от това как искате да изглежда косата Ви в края на процеса. Също така е важно да имате реалистични очаквания. Например, ако искате балеаж на черна коса, добре е да започнете с по-тъмни карамелени нюанси.

Ако имате светла коса и искате балеаж ... имате късмет! Изсветляването на кичурите Ви вероятно няма да отнеме толкова време, колкото е необходимо, за да получите ефекта върху тъмна коса, но ще зависи от това колко светъл е желаният от Вас цвят.

Ние от Vibes.bg ви съветваме да се доверите и на достатъчно качествен блондор за балеаж. Последвайте линка, за да си осигурите такъв.

На кого да се доверим за балеаж?

Това е техника, при която е най-добре да се оставим в ръцете на професионалистите, тъй като тя изисква определено ниво на умения, за да се извърши правилно. За да намерите подходящия колорист, потърсете този, който се е специализирал в техниката балеаж и направете консултация, преди да пристъпите към боядисването. Добра идея е да подберете снимки на желаната от Вас прическа, така че Вашият колорист да знае точно какво искате. Така професионалистът ще може да създаде специално за Вас уникален цвят на косата, който да носите с удоволствие.

Най-добрите салони, които предлагат балеаж около Вас, може да откриете в Studio24.bg.

Изрусяването при балеажа единствената опция ли е ?

Не! Русият балеаж е най-предпочитания от клиентките, но можете свободно да експериментирате с цветовете. „Обърнатият“ балеаж например е доста нашумял напоследък – представлява по-светла коса в корените и по-тъмна от средата на дължината до краищата. Специалистите предлагат разнообразие от цветови комбинации и нюанси, които да изпробвате.

Няколко съвета от специалисти за добра поддръжка

Едно от основните предимства на балеажа е, че докато косата израства, прическата продължава да изглежда напълно естествено и няма нужда да посещавате фризьора си често за освежаване на цвета. Но както при всяко боядисване има трикове, с помощта на които да поддържате цвета на косата си в идеална форма. Използвайте измиващи продукти, които не съдържат сулфати, правете си маска за коса поне два пъти седмично, като я оставяте да действа 3-5 мин. преди изплакване. Важно е да се миете косата си с хладка вода, тъй като горещата вода изсушава косата и я прави по-трудна за стилизиране.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар