Ако има място, обединяващо толкова различни хора, които да се смеят с еднакъв смях и да плачат с еднакви сълзи, това, според Гогол, е театърът. Актьорите са онези, които чрез изкуството показват живота с всички негови груби и фини линии, върхове и спадове. И ако целият  свят е театър, както твърди Шекспир, една малка част от него всеки път се пренася на сцената чрез играта на актьорите. А понеже всеки от нас влиза малко или много в различни роли, какво по-хубаво от това да можем да подобрим комуникативните си умения, да се научим да владеем емоциите си, да придобием увереност пред публика?

Театрална школа „Аплауз”, която отваря врати в първите дни на февруари 2022 г., дава възможност на непрофесионалисти и любители на изкуството да усвоят както актьорско майсторство, така и сценични похвати, след което да получат официален сертификат за участие.

Креативно създадената програма на школата следва методите на неформалното образование, като целта е всички участници напълно безплатно да усвоят знания и различни умения, свързани със създаването и ръководенето на продукт в областта на сценичното изкуство.

Иво Йончев
Иво Йончев

Един от ръководителите е актьорът и режисьорът Иво Йончев, познат с ролите си в сериалите „Под прикритие”, „Връзки”, „Столичани в повече” и “Братя”, игралния филм „Можеш ли да убиваш” и др. Другият ръководител на школата е актьорът Георги Краев, участвал в сериала „Откраднат живот”, в късометражни филми, ТВ реклами и др. И двамата са трейнъри, като към екипа на школата всеки месец ще се присъединяват различни ко-трейнъри, притежаващи богат опит за фасилитиране и координиране на процесите.

На отделните модули гост лектори ще провеждат активности с тематики като актьорско майсторство за театър и кино, вокална педагогика, театрална режисура и мениджмънт, сценография и др. Такива лектори са например актьорът Ивайло Захариев, сценографът Христина Дякова, композиторът Георги Йотов и др.

Ивайло Захариев
Ивайло Захариев

И ако повярваме на Гогол, че театърът е трибуната, от която е възможно да се говори много за света на доброто, участниците в школа „Аплауз” ще могат да сбъднат мечтата си да се обучават на оборудвана по професионален начин театрална сцена и да участват в създаването на реално театрално представление. То ще може да се представи в Кино-театър „Освобождение”, а участниците ще могат да получават приходи от представленията и да продължат кариерата си с друг проекти.

Театрална школа „Аплауз” е проект, финансиран от Националния фонд „Култура” и с цялостния си замисъл е ориентиран към популяризиране на театъра и сценичните изкуства пред нови аудитории, предоставяйки възможности за реализация на творческия потенциал на хората с интерес към изкуството. Защото всички сме актьори на голямата сцена на живота, а театърът е изкуството, което ни свързва с останалите хора, провокирайки размисъл и силни емоции.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар