Тейлър Суифт в ритъма на Прайда

На 17 юни излезе новата песен на Тейлър Суйфт - “You Need to Calm Down“, част от албума й Lover. И не - този път в нея не става въпрос за отмъщение към някое бивше гадже, а за месеца на гей прайда. Както и очакваме от Тейлър, песента е забавна и свежа, а видеото е толкова цветно, че дуетът й с Брендън може "пасти да яде".

От началото до края присъстват т.нар. ”easter eggs”, а известни личности, представители на ЛГБТ общността, се появяват иззад всеки ъгъл, заставащи зад каузата на певицата, а именно - подписване на петицията за Закона за равенството и подпомагане на организацията GLAAD.

В клипа всички тези звезди са съседи, като част от тях са: Адам Ламбърт, Елън, Сиара, актьорите от Queer Eye, Кейти Пери и много други, чието изброяване ще спестя, защото наистина са безброй, но това гарантира на Тейлър успешно осъществяване и популяризиране на главната цел на “You Need to Calm Down“.

 

Изненадите обаче не спират дотук. Интересно е, че първото пускане на песента, само че без видео, е на 14 юни, когато е рожденият ден на Доналд Тръмп. Случайност или не, сигурна съм, че не си е и мечтал за по-прекрасен подарък, особено при положение, че е пряко свързан с водената от него политика срещу гейовете. Не само към тях обаче се е насочила изпълнителката - забелязваме, че косата й е боядисана в три цвята, тонове на синьото, които символизират бисексуалните. Не са пропуснати и да бъдат изобразени хомофобите, облечени дрипаво и държащи знаци с правописни грешки, символизирайки това, че са необразовани.

Въпреки че това не винаги е така, а понякога дори образованите хора правят съзнателен избор да не подкрепят движението. Призивът на Тейлър да се успокоят явно не действа, защото срещаме знак, гласящ: Адам + Ева, не Адам + Стив. Битката с тортите пък напомня за случките в Америка, когато сладкарниците отказват да правят торти за хора с друга ориентация.

тейлър суифт

Феминизмът като идея също присъства. В караваната има надпис в рамка, на който пише: ”Мамо, аз съм богат мъж.” Това е извадка от едно от най-известните интервюта на Шер през 1996г. По-късно виждаме конкурс на поп певиците, които почти винаги са начело на класациите - Ариана Гранде, Бионсе, Лейди Гага и други, затова и много често сравнявани с Тейлър Суифт, създавайки се едно постоянно конкуриране. Но “всички имат корони” и могат да са на върха, без да накърняват имиджа си и без да се мразят, давайки повод на медиите за нови клюки - това е посланието на Тейлър. Е, поне до следващата интрига.

И, разбира се, това няма да е Тейлър, която познаваме, ако не вкара и малко лична драма в целия миш-маш, така да се каже. Частта, в която пее: “И змии и камъни никога не са трошили костите ми“ - вероятно намек към туита на Ким Кардашиян, когато индиректно нарече Тейлър змия. И накрая, защо да не оправи и други лични сметки? Тейлър и Кейти Пери стават отново приятелки и се допълват една друга, преобразени като хамбургер и пържени картофки.

Тейлър Суифт за пореден път не изневерява на стила си и ни предоставя за слушане хит, който е забавен и хаотичен, но едновременно с това и политически ангажиран. Изброените от мен препратки са само една част от концепцията. Но не се тревожете - може да търсите колкото искате, освен ако Веселин Марешки не забрани Прайда преди това и песни от такъв вид бъдат забравени.

Ивет Ненкова

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни