На 17 юни излезе новата песен на Тейлър Суйфт - “You Need to Calm Down“, част от албума й Lover. И не - този път в нея не става въпрос за отмъщение към някое бивше гадже, а за месеца на гей прайда. Както и очакваме от Тейлър, песента е забавна и свежа, а видеото е толкова цветно, че дуетът й с Брендън може "пасти да яде".

От началото до края присъстват т.нар. ”easter eggs”, а известни личности, представители на ЛГБТ общността, се появяват иззад всеки ъгъл, заставащи зад каузата на певицата, а именно - подписване на петицията за Закона за равенството и подпомагане на организацията GLAAD.

В клипа всички тези звезди са съседи, като част от тях са: Адам Ламбърт, Елън, Сиара, актьорите от Queer Eye, Кейти Пери и много други, чието изброяване ще спестя, защото наистина са безброй, но това гарантира на Тейлър успешно осъществяване и популяризиране на главната цел на “You Need to Calm Down“.

 

Изненадите обаче не спират дотук. Интересно е, че първото пускане на песента, само че без видео, е на 14 юни, когато е рожденият ден на Доналд Тръмп. Случайност или не, сигурна съм, че не си е и мечтал за по-прекрасен подарък, особено при положение, че е пряко свързан с водената от него политика срещу гейовете. Не само към тях обаче се е насочила изпълнителката - забелязваме, че косата й е боядисана в три цвята, тонове на синьото, които символизират бисексуалните. Не са пропуснати и да бъдат изобразени хомофобите, облечени дрипаво и държащи знаци с правописни грешки, символизирайки това, че са необразовани.

Въпреки че това не винаги е така, а понякога дори образованите хора правят съзнателен избор да не подкрепят движението. Призивът на Тейлър да се успокоят явно не действа, защото срещаме знак, гласящ: Адам + Ева, не Адам + Стив. Битката с тортите пък напомня за случките в Америка, когато сладкарниците отказват да правят торти за хора с друга ориентация.

тейлър суифт

Феминизмът като идея също присъства. В караваната има надпис в рамка, на който пише: ”Мамо, аз съм богат мъж.” Това е извадка от едно от най-известните интервюта на Шер през 1996г. По-късно виждаме конкурс на поп певиците, които почти винаги са начело на класациите - Ариана Гранде, Бионсе, Лейди Гага и други, затова и много често сравнявани с Тейлър Суифт, създавайки се едно постоянно конкуриране. Но “всички имат корони” и могат да са на върха, без да накърняват имиджа си и без да се мразят, давайки повод на медиите за нови клюки - това е посланието на Тейлър. Е, поне до следващата интрига.

И, разбира се, това няма да е Тейлър, която познаваме, ако не вкара и малко лична драма в целия миш-маш, така да се каже. Частта, в която пее: “И змии и камъни никога не са трошили костите ми“ - вероятно намек към туита на Ким Кардашиян, когато индиректно нарече Тейлър змия. И накрая, защо да не оправи и други лични сметки? Тейлър и Кейти Пери стават отново приятелки и се допълват една друга, преобразени като хамбургер и пържени картофки.

Тейлър Суифт за пореден път не изневерява на стила си и ни предоставя за слушане хит, който е забавен и хаотичен, но едновременно с това и политически ангажиран. Изброените от мен препратки са само една част от концепцията. Но не се тревожете - може да търсите колкото искате, освен ако Веселин Марешки не забрани Прайда преди това и песни от такъв вид бъдат забравени.

Автор

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Напишете коментар