Талантът на Венета Дочева или когато един живот не стига

Винаги вдъхновена, хармонична и лъчезарна. Душевността й се е хванала за таланта й и се лее над листа. Наскоро Венета Дочева зае победоносното второ място на състезание, организирано от  International Watercolor Society, където гласуваха любители. Споделя, че образите в съзнанието й са много по-вълшебни, а аз се чудя – как, сериозно, възможно ли е?  С времето се приближава все по-близо до бляна, но с нотка на смирение и малко жал допълва, че „Понякога един живот не стига.“

Ако искате да последвате Венета Дочева в социалната мрежа или просто да се насладите на повече от работата й, посетете нейната Facebook страница.

8

Венета, разкажи ни накратко за себе си? Откога рисуваш?

Откакто се помня, винаги съм рисувала. Първите ми детски спомени и мечти са свързани с водните бои.

6

Казват, че истинският художник рисува това, което знае, но изкуството е да нарисуваш това, в което вярваш. Има ли връзка между размаха на четката и емоцията ти?

Има много сериозна връзка. Поне аз не съм в състояние да рисувам, ако я няма емоцията. Не важно дали е позитивна, или негативна, важно е да ме изпълва. Щом я има, останалото е лесно. Емоциите са винаги в мен и е необходимо единствено да ги провокирам. Дали с музика, дали с приятен разговор, или с интересен филм. И най-вече чрез природата.

1

Мечтаеш ли, докато рисуваш? Има ли песен, която си „тананикаш“? Представяш ли си усмивката на любим човек?

Докато рисувам, мисля единствено и само за картината. Акварелът е много динамична техника. На практика имам не повече от два часа, за да завърша картина. Ако рисуваш много дълго, преработваш листа и се губи свежестта на картината. Вътрешната светлина на листа изчезва. Преди да започна да рисувам, имам готовата картина в главата си, работя с много вода и това изисква много голяма концентрация. Когато рисувам, всичко друго изчезва.

7

Кръщаваш картините си. Това опит за вдъхване на живот ли е?

Някои картини си идват с имената. Но други ги измислям, след като свърша да рисувам. Имената са просто малка помощ за това, което съм искала да кажа с картината. Правят я по-завършена.

2

Обрисувай облика на музата ти?

Моята муза няма конкретен облик. Ако приемем, че музата е нещо, което те вдъхновява, мен ме вдъхновява всичко. Музиката, разоговори с приятели, разходка сред природата. Всичко, което събужда емоции в мен. Може би най-силно ме инспирира природата. Нищо друго не е в състояние толкова силно да ме развълнува. Едно време започнах да рисувам, точно защото исках да предам на листа това „уау-усещане“, което извиква в мен красотата на природата.

3

За мен е наслаждение да се разхождам из картините ти. Произведението въздейства когато...

Когато отговори на емоционални потребности на любителя. Различните хора имат различни нужди.

Художникът има ли нужда от разбиране, или иска просто да достави наслада? Може би потребност, която няма връзка със света. Дреме и съществува, извън и независимо от него.

Това е вечният въпрос: дали изкуството трябва да съществува само по себе си, или за да създава наслада на хората. Аз лично мисля, че изкуството само по себе си е безсмислено. То трябва да вълнува, да провокира, да съществува в неразривна връзка с наблюдателя.

4

Вашата любима картина? Защо избрахте нея?

Нямам любима картина. В различни моменти съм харесвала повече една или друга моя работа. По скоро има картини, които бих искала тепърва да нарисувам.

Четката претворява красотата в съзнанието ти. Доколко ти е точна ръката? По-красиво ли е въображението ти, или си прецизна?

Винаги в съзнанието е по-красиво. Напоследък съм по близо до това, което бих искала да нарисувам, но още имам да извървя много дълъг път, за да мога да претворя нещата, които са ми в съзнанието. Понякога един живот не стига.

5

Хиляди потребители в социалната мрежа се възхищават искрено на произведенията ти. Въздействието на изкуството ти е безспорно. Какво си пожелаваш занапред?

Безкрайно съм им благодарна за подкрепата. Наистина е много по-лесно да се рисува, когато срещаш такова разбиране. Много бих искала да продължа да се развивам и да мога да изразявам по-добре себе си.

Кристина Караколева

Кристина е едно от най-вдъхновяващите открития на VIBES. Юрист сред журналисти, тя е живото доказателство, че полетът на мечтите е безграничен и изобщо - нищо не може да ти се опре, щом имаш желание, пък голяма работа, че си едва 162 сантиметра.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни