Свят без задръствания! Възможно ли е?

Сигурни сме, че всеки шофьор ненавижда задръстванията и чакането на дългите опашки. И че всеки от нас е закъснявал поне веднъж заради тях. Дори в малка страна като България, те се явяват проблем. Но живеем в 21 век – векът на промените и много от тях са на път да се осъществят, а други вече са факт.

В основата на днешната тема стои гениалният изобретател, предприемач и иноватор – Илон Мъск - една от най-вълнуващите личности на 21-ви век, чиито мечти и проекти излизат извън пределите на земята, устремявайки се в открития космос към далечни светове. Мъск се опитва да промени света със своите иновативни идеи и начинания като Tesla и SpaceX. Новият му проект иронично е наречен The Boring Company или "Скучната компания", защото техните проекти са всичко друго, но не и скучни.

Първият световноизвестен проект на канадско-американския учен е онлайн платежната система PayPal, която създава с помощта на своят брат. Основана е през 1998г., но през 2002г. е закупена от компанията eBay. Мъск все пак запазва акции от нея, но натрупва солидно състояние, което възнамерява да вложи в бъдещи проекти.

Tesla
Автомобилите Tesla са част от бизнес империята на Илон Мъск

Идеите му обаче не спират до тук. Илон решава да създаде колата, за която винаги е мечтал – такава, в която може удобно да си почива на пасажерската седалка, докато пътува към зададено в системата място, а шофирането е поверено на автопилот. Колата е наречена Tesla, кръстена на Никола Тесла – учен, инженер, физик и най-известен изобретател в областта на електротехниката през 19в. Tesla е иновативно превозно средство с отличаващ се външен вид и множество екстри, но главното при нея е, че не се нуждае от гориво, за да се движи, а единствено от ток, което я прави на 100% екосъобразна.

 

Подобно на всички нас, Илон също не харесва трафика и натовареното движение, затова решава да вземе промяната в свои ръце и това да бъде един проблем по-малко в ежедневието на съвременния човек. Следващата му идея е да бъдат изградени подземни тунели, по които притежателите на неговата Tesla да могат да се движат необезпокоявано, много по-бързо и безопасно. Осъществяването на тази идея не закъснява и първият тунел е вече факт, който, както разбираме от клип, публикуван в сайта на компанията, осигурява пет пъти по-бързо предвижване. Тунелът се намира в Калифорния, започва от мегазавода на SpaceX и достига до 120-та улица. Дълъг е 1,6км., а сумата за построяването му възлиза на 10 милиона долара. Прокарването на следващите тунели ще започне в най-скоро време, като те ще свързват Ню Йорк, Филаделфия, Балтимор и Вашингтон. Мъск планира мрежата от подземни тунели да бъде оборудвана със специална платформа, която позволява превозване на автомобили със скорост до 200 км/ч.

Тесла тунел
Тунелите на Tesla - поглед към бъдещето

Интересен факт около построяването на тунела е кулата Monty Python. Всички тухли, нужни за нейното изграждане са произведени от почвата, която е извадена след прокопаването тунела.

Tesla
Tesla - бъдещето на автомобилната индустрия?

Канадският учен неведнъж е споделял надеждите си за по-иновативен и модерен свят, изпълнен с удобства, непознати до момента. Той твърди, че това е само началото и The Boring Company и SpaceX планират още много вълнуващи проекти, които ще променят представите и начина на живот на много хора. Един от тези проекти е „превземането на Марс“ – ученият се надява екскурзиите до червената планета да се превърнат в нещо напълно постижимо в рамките на 30 години.

Грета Грудева

Казвам се Грета Грудева и съм на 20 години. Завърших средно образование в Езикова гимназия в гр. Хасково и продължих обучението си в Софийски университет, като реших да следвам мечтата си – да стана журналист. От малка обичам да пиша и смятам, че ми се отдава, вълнувам се от различни теми и харесвам да споделям впечатленията и мнението си в различни сфери. Обожавам да пътувам и да научавам нови неща, като приоритет са ми езиците. Владея руски, немски, английски и испански език и в момента изучавам самостоятелно италиански и френски.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни