Познавам Ивайло (YVAILO) отдавна - преди той да познава мен и моята работа. Открих го, благодарение на прекрасния блог, който водеше преди няколко години. И го запомних. По-късно, когато имах възможността да се запознаем лично, впечатленията ми за него бяха напълно оправдани. 

Той е вдъхновяващ. Всичко в него - от артистичния му профил в Instagram до модните шедьоври, които създава, е истински забележимо. Причината? Носи характер. Неподправена идентичност. И има душа.

Кой е Ивайло Серафимов и кой – YVAILO? Къде се пресичат двата образа?

Пресичането е неизбежно. Аз като индивид и брандът като бизнес сме една огромна симбиоза. И няма как да е по друг начин. Все пак съм визионерът на марката и дизайнер на дрехите. От друга страна YVAILO е моето ежедневие, съответно преобладаващите ми мисли са за него. Предаваме си непрекъснато полезни уроци един на друг, които ни помагат да израстем духовно, едновременно и взаимно. YVAILO ме отказа от покупките на продукти, съдържащи естествена кожа, кожа с косъм, пера, козметика, тестваща се върху животни. Научи ме на смирение, бетонна отдаденост и огромна организираност. В замяна му подарих любовта си към природата, позитивното си настроение, богатото си въобръжение. Най-добрите уроци научих от него. Процесът по ученето продължава.

Кога се роди модният бранд, носещ твоето име? Беше ли естествено продължение на модния блог, който водеше преди време, или двете са съвсем различни етапи от живота ти?

Брандът се роди съвсем естествено, след дълги планове и непрекъснати отлагания, породени от безспирни консуматорски разсейвания. В един конкретен ден просто се ядосах на себе си и си казах, че ще има готова колекция за 60 дни. Така тази колекция даде стартът, последващите добавиха името, логото, ДНК-то, целите и ценностите, на които стъпваме в момента. Колкото до блога, той беше подготовката за марката, тренировъчната площадка на креативност. И до днес ползвам снимки от него за вдъхновение. Една от тях дори в момента кротко краси следващия mood board.

Каква е модата на YVAILO? Следва ли тенденции, или чертае собствен път?

Ще цитирам безкрайно талантливия Александър Маккуин: “Най-добрият начин да се отличаваш от тълпата? Никога не ходи близко до нея”. Този цитат идеално олицетворява YVAILO: не ни вълнуват нито тенденции, нито модните архиви през десетилетията, още по-малко работата на останалите дизайнери. Ние имаме вече своето виждане, своя отличителен образ, нашето ДНК:  смела модна марка с ярки сюжетни истории и дръзки колекции, които изненадват всеки сезон.

Всяка твоя колекция разказва приказка, при това съвсем буквално. Как ти хрумна да вплетеш твоя глас не само в дрехите, но и в историите, които ги съпътстват?

Всичко стана случайно и в това няма нищо случайно. Очарован от прекрасните снимки на MIKAY A/W 2013, имах желанието да добавим малка история към презентацията, която да завърши напълно образа на перуанската овчарка. Оттам историите започнаха да идват една по една за всяка колекция, понякога в началото, друг път в края, но винаги в синхрон. Като дизайнер на дрехите, те ми помагат изключително много в процеса на скициране, защото дават едни рамки, с които трябва да се съобразя, ако искам историята да е пресъздадена максимално въздействаща визуално.

Последната ти колекция бе представена преди броени дни, поздравления! Какво е посланието, което носи? И коя е ЕСМЕ?

„Там, насред безкрайните жарки поля на Андалусия, лежеше нейната поредна жертва – невинно младо жътварче. Преследването беше приключило. Играта – завършена. Ръмжeнето беше отстъпило място на доволно мъркане. По загорялата му, още настръхнала кожа, личаха нейните следи от нокти, дълбоки сякаш от котка. Те бяха повече от бъдещи белези, те бяха нейната маркировка. Кръвта във вените му пулсираше лудо, опиянен от нейните ласки. За него това беше любов. За нея, опитната изкусителка – утоляване на жажда, както хищник за плячка. ЕСМЕ ловко прибра пъстрите си коси, наметна циганския си шал и невидимо като пума, както ѝ казваха от селата наоколо, се изгуби сред високите полета. Тя вече беше успяла да вземе това, което ѝ трябва.“ ESME SS16

Сега разбирате защо оставям историите да говорят. Няма как след този кратък разказ човек да не си представи ЕСМЕ. На нас ни оставя задачата само да облечем тази опитна изкусителка, преди да е изчезнала отново сред житните поля. Връщайки се на въпроса, ЕСМЕ носи характерните черти на YVAILO отвсякъде: изтънчени, женствени, провокативни дрехи. Допълнително тя беше запланувана като най-детайлната, най-обмислената, най-богатата колекция за нас. И такава стана: нямаме друга, която толкова умело да съчетава кич принт, металикови платове, апликации на татуировки, веган кожени паспели, пъстри връзки, коприни с кадифен ефект, необработени краища, копчета, разположени до двойки. Списъкът е солидно дълъг.

Къде можем да я открием?

Това е въпрос, на който нито един дизайнер не може да отговори. В модата, където една колекция може да е тотален хит, а следващата ти – пълен провал, трудно могат да се предскажат резултати, особено когато всичко зависи от клиента. А клиентът днес се променя с темпове, по-бързи от тези на бизнеса. ЕСМЕ ще бъде изложена отново в шоурум в Милано и Париж, а от там нататък, каквото има да се случи, ще стане. За мен е важно не да се адаптираме към клиента, а да бъдем верни на виждането ни във всяка една колекция. Той сам ни намира сезон след сезон.

Как ще изглежда есенно-зимният сезон според твоята призма? Кои са новите придобивки, с които трябва да се сдобием и кои – класиките, които и тази година ще намерят място в гардеробите ни?

Като човек, който залага на личния стил и не вярва в трендовете, за съжаление на аудиторията няма как да дам отговор на този въпрос. Единствено мога да посъветвам да пазаруват разумно, да си вземат дреха, която ще носят поне няколко сезона напред, такава, каквато нямат все още в гардероба си. Бъдете смели, креативни и различни, защото животът е само един.

Какъв е твоят свят извън модата?

Щастлив, колкото и нескромно да звучи. YVAILO ме научи на толкова много полезни житейски уроци: да ценя себе си и времето, заделено за мен. Личният живот винаги над професионалния. Човек може и с много, и с малко, важното са хората около него. Всичко е въпрос на нагласа. Вярвай в съдбата. Всичко се случва, точно когато трябва. Защо да се събуждаш стресиран, когато да се събудиш, е благословия. Много, много са уроците. И най-вече да не приемам живота за даденост, а за прекрасен подарък.

След като вече представи пролетно-лятната колекция на YVAILO, каква е следващата стъпка, която ти предстои?

Работата по YVAILO е непрекъсната: вече започна процесът по следващата, за пореден път различна, колекция и съответно приказка, този път за една омайваща жена. За разлика от първата, където бяха отделени 60 дни, тук срокът е в пъти по-кратък, най-краткият до момента. Тези тесни рамки не ме притесняват. Научил съм, че стресът само влошава нещата. Със спокойствие, идеи и малко помощ отгоре ще стане това, което трябва. Неслучайно YVAILO е щастлива марка. 

Цялата колекция ще откриете в официалната фейсбук страница на YVAILO тук

На този линк пък можете да посетите официалния уебсайт на модния бранд

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар