"Свети Вълк" на Елена Алексиева е романът на годината


"Свети вълк" на писателката Елена Алексиева бе определен за №1 в българската литература през последната година. Книгата на изд. "Факел експрес" получи престижния приз "13 века България", връчен лично от министъра на културата Боил Банов. На Елена Алексиева бе връчен художествен диплом, като освен това тя получи и парична премия в размер на 11 000 лева.

Останалите финалисти, борещи се за наградата, бяха "Тяло под роклята" на Галин Никифоров, "Остайница" на Рене Карабаш, "Ръкавици за студената война" на Румяна Захариева, "Когато капят кестените" на Стефан Коспартов и "Животът няма втора половина" на Христо Карастоянов. Журито бе в състав Амелия Личева, Владимир Зарев, Пламен Дойнов, Марин Бодаков и Светлозар Желев.

Получавайки наградата си в Литературен клуб "Перото", големият победител Елена Алексиева заяви, цитирана от АзЧета: "Безкрайно благодаря на авторитетното жури за това, че оцени моя роман. Но преди всичко благодаря на читателите и на издателство Факел експрес“ […] Благодаря на Фонда, на издателството и на читателите, че ни помагат да скъсаме с една мрачна, ако и наша си, идентичност и да продължим към бъдещето. Благодаря на всички ви за вашата подкрепа, за честното българско изкуство и честната литература."

Елена Алексиева (снимка - БНР)

Председателят на журито проф. Амелия Личева от своя страна добави: "Това е една изключително престижна награда, която се доказа във времето. Всички автори, които са отличени с нея, могат да се гордеят. Журито беше изключително консенсусно поне в избирането на шестте романа финалисти."

През миналата 2018 година наградата "13 века България" за роман №1 получи "Хавра" на Захари Карабашлиев.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни