Сватбата била двама луди и двеста гладни, казват. Аз обаче присъствах на една, на която сякаш лудите бяха другите, а не женихите. Само бъдещите младоженци знаеха какво искат, знаеха и как да го постигнат.

За „Сватбата на Фигаро“ говоря. Знаете го, Фигаро, кой не го знае!? Един младеж с много тежка съдба, откраднат като дете от родителите му, сам пробил си пътя в живота и сам е постигнал положението си на най-приближен на графа. (То пък една чест, то пък един граф.)

Годеницата му пък - красива, умна, най-приближена на графинята, съпругата на горе споменатия. Как да не са създадени един за друг, то без да искаш ще пламне любовта между тия двамата.

Но както казах, те са с разума си. Знаят, че се обичат и знаят, че ще се оженят, въпреки че лудите им пречат. Онзи, графа, първата им пречка. Видиш ли го, искал да се възползва от привилегията да бъде пръв с младоженката. Тайно влюбен в нея бил.

Фигаро пък бил длъжен да се ожени за Марселина. Другата пречка, госпожата макар и да обича друг си е наумила, че ще раздели младите влюбени. Ей така, сякаш на пук. И до съд е готова да стигне дори.

А интригите в графския двор са наредени като домино и съвсем леко сътресение им трябва, за да рухнат всички една подир друга. Сътресение, като един много ревнив съпруг и един много влюбен кандидат любовник, и един слух подплатен с писмо.

Фигаро е твърдо решен да се ожени за жената на живота си, което го кара да бъде крайно изобретателен и не се спира пред нищо, няма дори морална граница, която да не е готов да прекрачи.

Казвам ви, лудите бяха много. И любовта беше в изобилие. А казват още хората, че тя побеждава всичко.

Дали е така наистина, достатъчна ли е тя за един щастлив край, или съмнението ще разруши всичко?! Достатъчно креативни ли са плановете на Фигаро? Можете и сами да разберете, като бъдете гости на Драматичен театър „Гео Милев“ на датите 8 и 17 октомври 2018 | 19:00 ч.

Ще станете свидетели на спектакъла по Пиер Огюстен Карон Бомарше с адаптация и постановка на Мартин Киселов. Сценографията е дело на Мартина Варийска, а талантливите актьори, които пресъздават житейските драми, комични ситуации и дилеми в света на Фигаро са Димитър Митев, Весела Петрова, Иван Калошев, Мария Пенчева, Илина Илиева, Галя Александрова, Илчо Димитров, Стефан Делев, Георги Райчев, Кольо Стайков, Дилона Дилова, Петя Милкова, Цветомир Черкезов.

Автор

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Напишете коментар