Съвременно българско кино: "Тилт"

"Тилт" е български игрален филм от 2011 г., с Явор Бахаров и Радина Кърджилова в главните роли. Филмът е сниман на някои от най-емблематичните места за София, като Борисовата градина.

По жанр продукцията е романтична, драма. Това е дебютният филм на братя Чучкови. Историята разказва за младежи на име Сташ и Беки. Те са принудени да се борят с превратностите на късния комунизъм в България.

Беки има баща, който е във вискоките кръгове на властта в НРБ,  а Сташ е разхайтен, за тогавашните представи, младеж, който си има работа с милицията. Тя е примерно момиче, ходи с изгладена униформа и прибрана прилежно коса. Говори тихо и е спокойна, но кръвта й кипи за приключения и с цялата си същност иска да се откъсне от сивото си ежедневие.

Той е вагабонтин, с приятелите си презаписва нелегално немско порно, в едно мазе. Милицията го спипва и от тогава тръгват лошите моменти в неговия живот. Сташ е бунтар, в който жените лесно се вклюбват, включително и Беки. Младежът  е цветното петно, от което момичето на важния другар, има нужда, за да се почувства живо.

В самия край на комунизма в България, Сташ и Беки, заедно с другите от тайфата, се качват на влак за ГДР (Източна Германия). Проверяващия милиционер ги пита дали са като другите български младежи: "От ГДР-то, във ФРГ-то". Младите момчета и момиче отричат, но правят точно това. Остават за постоянно в Германия. Не след дълго Берлинската стена пада, но въпреки това пътищата на двамата влюбени, се разделят, за да се препреплетат отново в смутните 90-те, когато мафията взима връх в държавата ни.

Някои от момчетата се занимават с организирана престъпна дейност. Сташ научава каква е съдбата на Беки, след тяхната раздяла и решава да отмъсти за нея.

Филмът е разказ за последните години на тоталитарния строй у нас и първите години на прехода. Интересен е с това, че проследява събитията в държавата, на фона на чисточовешката лична история на двама влюбени. Сташ и Беки са героите-Ромео и Жулиета в новото българско кино, чиято съдба от комичното преминава в трагичното.

Когато излезе по кината, "Тилт" предизвика фурор, защото е една от малкото нови български кинодрами, на младежка тематика.

Мая Джамбазова

Аз съм Мая Джамбазова и съм дългогодишен автор в онлайн издания. Обичам котки, весели чорапи, хубави книги. Но истинската ми страст е киното. Обожавам старите български филми, но и съвременните родни продукции, предназначени за големия екран.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни