"Тилт" е български игрален филм от 2011 г., с Явор Бахаров и Радина Кърджилова в главните роли. Филмът е сниман на някои от най-емблематичните места за София, като Борисовата градина.

По жанр продукцията е романтична, драма. Това е дебютният филм на братя Чучкови. Историята разказва за младежи на име Сташ и Беки. Те са принудени да се борят с превратностите на късния комунизъм в България.

Беки има баща, който е във вискоките кръгове на властта в НРБ,  а Сташ е разхайтен, за тогавашните представи, младеж, който си има работа с милицията. Тя е примерно момиче, ходи с изгладена униформа и прибрана прилежно коса. Говори тихо и е спокойна, но кръвта й кипи за приключения и с цялата си същност иска да се откъсне от сивото си ежедневие.

Той е вагабонтин, с приятелите си презаписва нелегално немско порно, в едно мазе. Милицията го спипва и от тогава тръгват лошите моменти в неговия живот. Сташ е бунтар, в който жените лесно се вклюбват, включително и Беки. Младежът  е цветното петно, от което момичето на важния другар, има нужда, за да се почувства живо.

В самия край на комунизма в България, Сташ и Беки, заедно с другите от тайфата, се качват на влак за ГДР (Източна Германия). Проверяващия милиционер ги пита дали са като другите български младежи: "От ГДР-то, във ФРГ-то". Младите момчета и момиче отричат, но правят точно това. Остават за постоянно в Германия. Не след дълго Берлинската стена пада, но въпреки това пътищата на двамата влюбени, се разделят, за да се препреплетат отново в смутните 90-те, когато мафията взима връх в държавата ни.

Някои от момчетата се занимават с организирана престъпна дейност. Сташ научава каква е съдбата на Беки, след тяхната раздяла и решава да отмъсти за нея.

Филмът е разказ за последните години на тоталитарния строй у нас и първите години на прехода. Интересен е с това, че проследява събитията в държавата, на фона на чисточовешката лична история на двама влюбени. Сташ и Беки са героите-Ромео и Жулиета в новото българско кино, чиято съдба от комичното преминава в трагичното.

Когато излезе по кината, "Тилт" предизвика фурор, защото е една от малкото нови български кинодрами, на младежка тематика.

Автор

Аз съм Мая Джамбазова и съм дългогодишен автор в онлайн издания. Обичам котки, весели чорапи, хубави книги. Но истинската ми страст е киното. Обожавам старите български филми, но и съвременните родни продукции, предназначени за големия екран.

Напишете коментар