Европа винаги е била сред основните движещи сили на световната култура, а литературното наследство на Стария континент е силно доказателство в тази посока. Голяма част от книжните класики, които познаваме днес, са родени от умовете и перото именно на европейски автори.

Днес обаче няма да говорим за класически романи отпреди един или два века, а за някои от най-качествените съвременни европейски романи. За по-новите книги, които са доказателство, че нашият континент има какво да предложи, дори години след смъртта на Достоевски, Дюма и Дикенс.

В този материал ще ви представим осем съвременни европейски романи, които си струва да прочетете още сега.

“Човек на име Уве” от Фредрик Бакман

човек на име уве

“Човек на име Уве” на шведския писател Фредрик Бакман се превърна в нещо като глобален феномен, като тази книга стана изключително популярна и в България. Историята ни разказва за заядливия възрастен съсед Уве, който изглежда така, сякаш е сърдит на целия свят. Дали обаче неговите нови съседи няма да го покажат в различна светлина? Фредрик Бакман ни разказва удивително добре една истинска човешка история, каквито често срещаме в животите си.

“Вечерята” от Херман Кох

Херман Кох е един от най-успешните съвременни писатели на Нидерландия, а “Вечерята” е сред неговите най-разпознаваеми трудове. Книгата разказва за две двойки, които разбират, че синовете им са извършили ужасяващо по своята жестокост деяние. Сега те трябва да решат какво да сторят - да защитят своите деца или да постъпят така, както моралът го подсказва? Решението ще вземат по време на съвместна вечеря в скъп ресторант, около която се върти и цялата история.

“На плажа Чезъл” от Иън Макюън

На плажа чезъл

Носител на наградата “Букър”, Иън Макюън е сред най-видните съвременни автори на Великобритания. Кариерата му на писател ражда някои удивителни по своята стойност романи, а един от тях несъмнено е “На плажа Чезъл”. В тази книга британецът ни разказва за времената на 60-те години на миналия век, скоро преди настъпването на сексуалната революция. Току-що оженените Едуард и Флорънс се настаняват в хотел на плажа Чезъл, за да прекарат своята първа брачна нощ. Следват ретроспекции към миналото на двамата и изследване на техните лични истории.

“Копелето на Истанбул” от Елиф Шафак

Елиф Шафак е един от най-изтънчените гласове на съвременната турска литература, а “Копелето на Истанбул” е сред най-възхитителните ѝ романи. Историята ни насочва към Ася, която не знае почти нищо за своето минало. Нещата започват да се променят, когато тя среща Армануш. Заради тази книга към Шафак е предявено обвинение за обида към турската национална идентичност, а причина за това е написаното по отношение на Арменския геноцид - една истински деликатна тема в тази част на европейския континент.

“Попитай сърцето” на Амели Нотомб

Попитай сърцето

Амели Нотомб е една от литературните гордости на Белгия, а ние с чисто сърце можем да отличим прекрасния роман “Попитай сърцето”. Книгата ни позволява да проследим историята на шармантната Мари, която изпада в тежка депресия след първата си бременност. Възможно ли е една майка да изпитва съвсем истинска ревност по отношение на собствената си дъщеря? Този роман ще срине със земята мита за безусловната майчина любов, правейки го по един разтърсващ начин.

“Физика на тъгата” от Георги Господинов

Провокирани от патриотични подбуди, решихме в тази класация да включим и един от най-добрите съвременни български романи, а именно - “Физика на тъгата” на Георги Господинов. Книгата е носител на множество литературни европейски награди, а в държави като САЩ, Германия и Холандия е посочена като едно от най-добрите произведения на годината. Ако все още не вярвате в силата на съвременната българска литература, задължително прочетете “Физика на тъгата”. Няма да съжалите.

“Червеният тефтер” от София Лундберг

Журналист и редактор в списание, София Лундберг предизвика сериозно раздвижване в литературните среди на Швеция със своя дебют “Червеният тефтер”. Той проследява историята на малката Дорис, която получава от баща си тефтер с червени кожени корици. В него Дорис записва имената на всички хора, които според нея са успели да променят живота ѝ. Години по-късно, когато е вече на 96 години, Дорис ще започне да записва и историите от своето пъстро и изпълнено със събития минало.

“Пътят към дома” от Роуз Тримейн

Пътят към дома

Британският автор Роуз Тримейн очарова почитателите си с “Пътят към дома”, в който тя ни разказва за Лев, който напуска дома си в Източна Европа и започва да търси щастието си в Англия. Преследван от спомени за близките си хора, Лев ще се открие в един враждебен и непознат град в лицето на Лондон. Но това е и град, който предлага много възможности, както Лев постепенно ще започне да осъзнава.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар