Модната индустрия се променя и адаптира като хамелеон спрямо сезони, тенденции и вижданията за красота и естетика. По този начин се отделят определени периоди от историята на модата и конкретни лица, които се определят от обществото като “икони” на дадената ера.

Като започнем от нашето съвремие, най-актуалните  имена, които чуваме постоянно в различни медийни платформи, са  - Кендал Дженър, Джиджи Хадид, Кая Гербер, Лили-Роуз Деп. В днешни дни не е достатъчно да си красив, необходимо е също да имаш силно онлайн присъствие и да си човек от висшето общество, или с други думи хайлайфа, за да си гарантираш позицията в очите на дизайнерите.

90-те години на миналия век и началото на новото хилядолетие характеризираме с велики имена като Наоми Кембъл, Тайра Банкс, Кейт Мос и Жизел Бюндхен. Този период залага на естественост, чар и харизма, които да се предадат отвъд снимките.

С 80-те свързваме дами като Ел Макферсън, Синди Крауфорд, Линда  Еванджелиста, Иман и трагичната история на Джия Каранджи. В това десетилетие професията модел придобива повече сила и успява да замести филмовите звезди като еталон за лукс.

70-те са моментът, в който тази индустрия събира популярност и вече можем да говорим за разпознаваемост на моделите . Свързваме този етап от развитието на модата с имената Грейс Джоунс, Бевърли Джонсън, Рене Русо, Кристина Фераре.

Но 60-те можем да определим като десетилетието, в което се създава професията супермодел. Период белязан от много социални промени, промяна и развитие във възгледите на обществото. Можем да кажем, че тогава се заражда нов етап на модернизиране на модата такава, каквато я познаваме и обичаме днес.

Ще ви представим няколко модели от този период, които до голяма степен са поставили основите на индустрията и са първообраз на идеала за красота.

Туиги

Туиги, позната на по-младите като жури в предаването на Тайра Банкс “Следващият топ модел на Америка”. Тя обаче е момичето, което преди повече от половин век разби представите за красота със своя момчешки вид: къса коса, големи очи и малко тяло. Нестандартната ѝ визия ѝ печели слава и я прави едно от най-рапознаваемите лица в световен мащаб.

Доньел Луна

Доньел е първата афро-американка, която става лице на корица на списание, което е революционно за период като този. Със своя ръст от 1.80 и остра лицева структура, тя става много популярна и си печели роли в ъндъргаунд филми на Анду Уорхол. 

Хироко Мацумото

Хироко разбива рамките на френската мода. Бива открита от самия Пиер Карден и става негова муза, превръщайки се в първата японка, която е лице на френска модна колекция.

Richard Avedon за Vogue, 1967

Верушка

Модел с немски произход и невероятен ръст от 190 см. Печели своята слава с появата ѝ във филма на Микеланджело Антониони “Blow up”  и става една от най-добре платените манекенки за времето си. Тя продължава да бъде част от модната индустрия и до днес, като презз 2011-а участва в ревю на Giles за Френската седмица на модата.

Наоми Симс

Първият афро-американски супермодел. Превъзмогнала много откази заради визията и расата си, тя не се сбогува с мечтата си, а сама отива при фотографите и си печели кориците, които я правят известна.

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар