Какво трябва да знаем за столчето за кола


Пътуването с бебета и малки деца е огромна отговорност за родителите. За да осигурим безопасността на своето мъниче, трябва да използваме специална обезопасителна система тип столче. В голяма част от случаите то ни е нужно на практика още от първия ден на изписването на малкото от родилния дом, затова трябва да сме подготвени.

Как столчетата за автомобил ни помагат да пътуваме сигурно и безопасно

Приспособлението има много имена. Можете да го срещнете като кошче, столче, детска седалка или дори бустер за кола. В повечето случаи всяко от тези названия се използва за назоваване на конкретния вид спрямо възрастта на детето. Но при всички положения именно това е неговото обезопасително съоръжение, което може да предпази бебето от наранявания. Може да разгледате различни столчета в https://kidso.bg/bebeta/ctolcheta-za-kola/ .

Не забравяйте, че понякога дори и без да е възникнал инцидент на пътя, а много често именно с цел за предотвратяването му, се налага да натискаме по-рязко спирачките. В такъв момент едно малко дете може дори да отхвърчи от мястото си.

В първите години след изобретяването на детските столчета, автомобилите са били доста по-малко на брой и не са развивали толкова големи скорости, както сега. Може би това е било причината, че в началото на тези детски аксесоари се е гледало по друг начин. Тяхната първоначална цел е била просто да издигнат малкото по-нависоко, за да могат родителите да му обръщат внимание от предната седалка. 

По това време се предполагало, че най-малките пеленачета са пътували в прегръдките на родителите си. С времето обаче става ясно, че тази защита не е достатъчна. Днес в много държави по света придвижването на бебета и малки деца в автомобилите е разрешено да става само с помощта на тази обезопасителна система.

Какви са изискванията у нас?

Според българското законодателство сме длъжни да возим децата в специално обезопасително съоръжение за автомобил от момента на тяхното раждане и до навършване на определени нива на теглото и ръста. По-точно до достигане на 150 см височина и 36 кг тегло.

Съображения за безопасност

  • Риск от прегряване

Едно от нещата, с които е добре да внимаваме, е да не превишим температурата на детето и да се стигне до топлинен шок. Ако възнамерявате да пътувате с него в продължение на повече от 20 минути през зимата, вероятно ще включите климатроника на колата, за да се стоплите. 

Имайте предвид обаче, че детето по презумпция е доста топло облечено, а в столчето ще се вози капсулирано, при това на почти стайна температура. За да предотвратите риска от прегряване, съблечете якето или термогащеризона, с което малкото е облечено за навън. Ако не носите със себе си специално одеялце, с което да го завиете, можете да използвате връхната дреха за целта.

  • Столчето не може да ни предпази, ако не е добре фиксирано

Не бива да забравяме, че основният принцип на работа на столчетата за автомобил е сигурната и стабилна фиксация. Поставяйки детето в неговото столче, задължително се уверете, че сте го обезопасили добре със специалните презрамки, а също и че самото съоръжение е правилно свързано с коланите в купето. На практика, ако коланите не са добре прикрепени, не е сигурно, че столчето ще може да ни помогне в случай на инцидент или по-рязко спиране на автомобила.

Съвременните столчета са специално калибрирани така, че да сте спокойни за удобството на детето, докато си седи в него. Уверете се, че презрамките са достатъчно добре стегнати – това означава, че не бива да остава повече от сантиметър разстояние между рамото на детето и презрамката, когато я опънем напред. Ако малкото мрънка, се налага да го успокоим, тъй като това е единственият начин то да пътува безопасно. 

Може би най-неприятното за малчуганите е, че не могат да играят с играчките си, докато се возят. С или без столче обаче, това е една от най-рисковите дейности, затова не бива да му позволявате.

Детският онлайн портал Kidso.bg е мястото, където ще намерите най-добрите столчета за кола, както и всичко друго, от което бебето и детето имат нужда.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни