Някои биха казали, че в България не се издава фентъзи литература родно производство. Може би преди години това до голяма степен бе вярно, но сега ситуацията не е точно такава. Напротив, фентъзи автори у нас вече има, а една от тях е Валентина Игнатова.

"Стихия в кръвта" (изд. Артлайн) е първа книга от поредицата "Заветът", която Валентина планира да разгърне в бъдеще. Историята се върти около тийнейджъра Кирил, който заминава на село за последната си лятна ваканция. Там Кирил се събира със свои стари приятели, а очакванията за скучно и лежерно лято биват разбити на пух и прах. Скоро Кирил и останалите ще разберат, че това лято няма да бъде като никое досега, а намесена ще бъде магията.

Разговаряме с Валентина Игнатова за "Стихия в кръвта", нетърпеливи да научим повече за предстоящото продължение на първата книга.

"Заветът: Стихия в кръвта" е фентъзи роман за група тийнейджъри, придобили необикновени способности, както и за обкръжаващия ги митичен свят на миналото. Как се вдъхнови да разкажеш именно тази история?

Историята се разказа сама, аз само я записах. Идеята за обикновени хора, изведнъж сдобили се със свръхестествени сили не е нова и категорично не претендирам за оригиналност тук. Интересно ми беше да видя какво ще стане когато суперсилите придобият физическо измерение, когато вървят с други хора (същества), когато се намесят неестествени отношения, какво става тогава? Писах историята с огромно удоволствие и много смях, тъй като имам късмета да не съм нито един от героите, а страничен наблюдател.

Сюжетът се развива в красивото село Бяла Гела в Родопите. Как се спря точно на тази дестинация? Планината носи ли някакво символично значение?

Обожавам Родопите и виждах действието да се развива в пещера. Село Гела се оказа перфектното място, но Бяла Гела от книгата демонстрира представата ми за българското село от бъдещето. Много ми се иска да избягаме от меланхолията на миналото, от окаяните прашни пътечки и буйтясали дворове с порутени дувари, и да приведем прекрасните ни села и градчета в желани и доходоносни места за туризъм. Ако читателя открие символика и нещо му трепне в гърдите, ще съм много доволна.

Стихия в кръвта
"Стихия в кръвта" (изд. Артлайн)

Книгата се предлага с пет оригинални корици. Всяка илюстрира различна стихия, описана в сюжета на историята. От самото начало ли планираше да е така, или концепцията се създаде след завършването на книгата?

Идеята за петте корици не е моя и се появи спонтанно след като книгата влезе за печат. Запазена марка на издателство „Артлайн“ е да изненадват читателите с иновативно и качествено оформление на кориците на книгите  и комиксите, които издават. Изненадаха и мен. Влюбена съм във всеки от вариациите на кориците. Надявам се и за втората книга да направят подобно чудо.

Как се зароди идеята за петата стихия, а именно Луната? Тя е по-необикновена от останалите, с които повечето хора са запознати.

Петата стихия е силата на емоциите, на внушението, на мисловния контрол. Според мен тази сила е най-могъща и най-опасна. Беше ми интересно какво ще стане когато тази сила премине в ръцете на избухлив, непостоянен и несериозен тинейджър. 

Можем да разкрием на читателите, че освен приключенията на петимата главни герои, в книгата се заражда и романс. Как съумя да комбинираш романтичните елементи с напрегнатите събития, които са в центъра на повествованието?

Много беше трудно да задържа романтиката в книгата и тя неохотно отстъпи на заден план, тъй като ми се видя несериозно на фона на всички перипетии, които трябва героите да преодоляват, да се чудят как да се оправят и с първи любовни трепети. Романтичната сюжетна линия не се разви в пълнота, но не е заличена и планирам да я доразвия в продължението. 

Първата книга на "Заветът: Стихия в кръвта" вече е факт. Историята обаче не спира дотук. Започна ли да подготвяш втората част от поредицата?

Историята е структурирана в детайли и донякъде написана, но предстои още много работа по редакция и шлифоване. 

Стихия в кръвта
Снимка: Колекционерката на истории

Ще разберем ли повече за свръхестествения свят на стихиите и занапред? Включително и съдбата на много герои, за които се говори в първата книга, но все още не сме опознали.

Всеки от героите от първата книга продължава своето развитие и във втората, като към тях ще се присъединят още образи. Много се вълнувам. Книжният пазар е пренаситен с интересни и идейни произведения и да изненадаш читателя вече е много трудно и изисква огромно писателско майсторство. 

Предполагам, че втората част ще ни отведе и на нови интересни локации. Ще видим ли героите в ролята на странстващи изследователи?

Докато действието в първата книга беше локализирано в конкретна местност (селото, планината и пещерите), във втората книга съм ви приготвила околосветски тур. Събирайте багажа 🙂

Автор

Мартин изучава бизнес информатика, но голямата му страст са литературата, музиката, фотографията и различните им креативни нюанси. Идеен, интелигентен и с чувство за хумор, той може да създаде нещо любопитно от всичко, което му се даде.

Напишете коментар