Той е млад и талантлив, невероятно амбициозен и със страст към писането и литературата. Съвсем наскоро на пазара се появи и първата му стихосбирка „Четири кафяви очи“. Представяме ви разговора ни с писателя Стефан Евтимов!

Здравей, Стефан! Благодарим за отделеното време!

Здравей! Поздравявам и всички читатели на VIBES.BG!

Едва на 17 години си и вече имаш собствена книга. Как започна да пишеш, кое провокира вдъхновението у теб?

Започнах да пиша преди около 2 години. Всичко започна с литературни конкурси, когато посещавах школа по етнография в града, в който учех. За много кратко време натрупах завидно количество национални награди и започнах да се занимавам много по-сериозно с литература. Преди около година ме приеха в университет само заради литературните ми заложби, което ми даде стимулът и мотивацията да продължавам да пиша.

Вдъхновението най-често се поражда от преживявания, връзки – мои и на хората около мен. Трябва да имаме очи за това, което се случва и да гледаме по-далеч от нашето „балонче“. Понякога трябва да променим перспективата си, за да видим нещата, които си заслужават най-много.

Променя ли се по някакъв начин ежедневието ти сега, когато имаш толкова онлайн читатели, а името ти се открива по книжарниците?

В момента основно работя по това книгата да достигне по най-добър начин до хората, работя с печатници, уеб дизайнери, организатори – старая се хората, които ме четат, да получат най-доброто. Отнасям се с уважение към читателите си и се старая да правя максималното за тях. Изисква се изключително много работа, но винаги си заслужава.


Как се появи идеята за издаването на книга със стихотворенията ти?

Когато основахме Stefan Evtimov във фейсбук преди по-малко от година, нямахме представа, че нещата ще се получат така. Винаги сме имали идея и проект за книга, но започнахме да мислим за стихотворенията преди около половин година. Тогава започнахме подготовката за книгата, как ще достигне до хората и съответно организацията на националното турне в нейна подкрепа. Щастливи сме, че всичко се нарежда и силно вярваме, че ще се получи.

Заглавието на стихосбирката ти е препратка към едно от стихотворенията в нея – с какво то се откроява, за да си заслужи мястото на корицата?

„Четири кафяви очи“ е едно от най-специалните стихотворения в книгата – откроява се с това, че носи историята на цялата книга в себе си – казва много, а с толкова малко думи. Вместо да го анализирам, просто ще постна стихотворението – то говори най-добре за себе си:

„Малко е нужно за любов.
Аз и Ти.
Две души.
Четири кафяви очи.“

Четат ли те твоите близки? Има ли сред тях занимаващи се с литература и писане?

Близките ми ме подкрепят напълно. Виждат, че аз и хората около мен се стараем, полагаме максимално усилия и нещата не са напразно. Това им е напълно достатъчно. Сред близките ми няма занимаващи се с писане, но литературата винаги е присъствала осезаемо в живота ми.

Какво ти донесе онлайн славата? Има ли тя негативни страни?

Онлайн славата е нещо много хубаво, стига да я използваш както трябва. Много хора ме питат за различни техни произведения – дали са добри, или не, и се старая да съм честен с тях, като се опитвам да ги мотивирам и накарам да продължат да се занимават с литература, въпреки всичко.

Всяко хубаво нещо си има и негативни страни, но не мисля, че трябва да им се обръща някакво внимание. Толкова ценно време губим, когато се тревожим за неща, които не можем да променим – защо го правим?

Писането ли смяташ за свое истинско призвание? С какво мечтаеш да се занимаваш, какви са бъдещите ти планове?

Литературата, писането, помагането на хората да осъществят мечтите си и да ги съпреживеят чрез моите произведения – целият процес ме кара да вярвам, че това е нещото, с което наистина искам да се занимавам, независимо в България или чужбина. Смело мога да кажа, че в момента сбъдвам мечтите си. Само допреди година не бих предполагал, че над  11 000 души ще ме четат активно, ще споделяме заедно тази страст към литературата и ще си говоря всекидневно с някои от тях. Обичам това, което се случва в момента и пускането на тази книга е като сън. Не обичам прищевки и преструвки, а нещата да се получават естествено и с времето си. Бъдещите ми планове са свързани най-вече с  националното турне за „Четири кафяви очи“ – ще бъде непринудено, разчупено, дългоочаквано – с много специални гости – поети и писатели, ще четем в зали, заведения и градини. Вълнувам се и нямам търпение да се видя с всички, които ме подкрепяха толкова време и вярваха в мен.

Благодаря ти за този разговор! Екипът ни ти пожелава много вдъхновение и успехи!

Благодаря на VIBES.BG и Радослава Влайкова за прекрасното интервю.

Продължавайте работата си като такава качествена и различна българска медия.

Поздравления!

Автор

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Напишете коментар